Спаси София ще спасява с протест Халите

Да не ги превръщаме в поредния безличен супермаркет, искат те
2 авг 2021 13:56, Анисия Иванова
54
Спаси София ще спасява с протест Халите
Снимка: Спаси София

Спаси София организират протест за спасяване на автентичния вид на емблематичните Централни хали. Според организаторите целта е да се направи жива верига около сградата и да се покаже общественото несъгласие с намерението за превръщането ѝ в голям и безличен супермаркет.

"Каним всички софиянци на протест тази сряда от 18:30 ч. пред Халите, за да заявим категорично, че не искаме Халите да бъдат изцяло променени както по отношение на интериора, така и що се касае до функциите на закрит пазар", заявява Борис Бонев, независим общински съветник, цитиран от "Спаси София".

Според активистите желанието в сградата да бъде изграден супермаркет е вредно по няколко причини. Първо, вътрешността на сградата ще претърпи сериозни промени - ще бъде изграден нов ескалатор, а вторият етаж ще бъде премахнат. Два от общо четирите входа за посетители се предвижда да бъдат закрити, с което ще се наруши комуникацията на сградата с околното пространство. „Изцяло се променя и функцията на сградата - от закрит пазар с множество малки търговци Халите ще се превърнат в поредния безличен супермаркет. Това е лоша новина за северните части на центъра, които и без друго сериозно изостават от южните и имат нужда от смислени инвестиции, които да привличат и задържат хората в района”, се казва в изявлението.

От Спаси София допълват, че даже и външността на сградата да бъде запазена (за което няма гаранции - свидетели сме на редица катастрофални ремонти, формално „съгласувани" с НИНКН) промяната на предназначението на Халите ще доведе до редица негативни тенденции както за тях, така и за заобикалящия ги квартал.

„Смятаме, че Централните хали могат да бъдат много повече от обикновен супермаркет, каквито вече има няколко в непосредствена близост. В полза на икономическото и туристическо развитие на квартала и цяла София ще бъде да се запази функцията на сградата като място с множество малки търговци, занаятчии и заведения, фокусирани върху локалната икономика, които предлагат интересни и разнообразни стоки и услуги. Сградата е уникална даденост и тя трябва да бъде мотор за развитие в сърцето на града”, убеден е Борис Бонев.

„За нас е неприемливо инвеститорът тихомълком и без обществено обсъждане и публично представяне на проекта да се опитва да прокара такава промяна. Сградата е частна, но е паметник на културата от национално значение и затова собственикът ѝ има дълг пред обществото да я запази и реставрира, а не да я превръща в безличен обект” - пишат от Спаси София.

Протестът и живата верига имат няколко искания, отправени към различните власти. От Спаси София апелират Министерството на културата да не съгласува подобен проект преди да бъде направен функционален и пространствен анализ за отражението върху сградата и района, а архитектурният план да бъде подложен на обществено обсъждане.

"Софиянци имаме право да изкажем мнението си за това какво ще се случва в една от най-знаковите сгради в центъра на София” - категоричен е общинският съветник. Той настоява Столичната община да спре да бездейства и да заяви категорична позиция в защита на Халите. „Апелирам за разум и диалогичност и от страна на самия инвеститор”, завършва Бонев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави ме изкефи. на такова Задкулисието с 300.
16
2
 
10
 
! Отговори
Нтн преди 2 години
Разрешиха продажбата на ЧЕЗ на Еврохолд, та не се знае ще имаме ли ток и колко ще струва, вие за халите сте се притеснили
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На инвеститора толкова ли му е акъла,да предостави една емблематична сграда на някой да го превърне в магазин за бедни,като че ли малко ги има наоколо.
14
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
По времето на "най-добрия кмет" беше съборена набързо емблематична сграда насред София-гардската библиотека,та на нейно място да се вдигне мнооого ненужен хотел-перачница.
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
платените протестиращи дали си плащат данъка и осигуровките за парите които вземат
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е да се запази автентичният и вид отвътре и отвън и никакъв Кауфланд да не я превзема.Ние сме царе да разваляме и рушим,а не да пазим и съхраняваме построеното.
11
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На фона на крадливия пожарникар,който и да дойде ще управлява много добре...
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е тази сграда да е жива и в полза на хората ,а дали ще е Кауфланд или нещо друго няма никакво значение.Само така ще се запази.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен ,Боко и Слави са много сходни да не кажа идентични .Единия ти вика ,Аз,Аз,Аз .Високите пенсии ги плащам Аз.Другия уж дето ше изчегъртва ,иска да няма субсидия за никой но в същото време всички да му плащат 0.78 стотинки за телевизията и пак се стига до това Аз,Аз ,Аз -царя слънце Луи 16 .Пак същия нарцист .
8
3
 
8
 
! Отговори
София преди 2 години
и България са неспасяеми!! Живота на страната в агония ще е до среда на 40 години на този век!!!
7
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ст.Софиямски наистина беше най-добрият кмет.Нещата построени по негово време не са мръднали вече 20 години.
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонев преди се беше изцепил, че Стефан Софиянски бил най-добрият кмет на София. Да ходи да го попита защо ги продаде срещу задължението купувачът да направи ремонт в тях.
5
12
 
7
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
То и Женския пазар вече не мяза на пазар. Преди 20 години можете да намериш от пиле мляко, а сега има само 3-4 сергии за гръцки плодове и зеленчуци. Всичко това се прави от ГЕРБ в интерес на германския бизнес, който контролира търговията с храни в България на над 80%. Фалшивите епидемии от чума по овце, кози и *** и свързаното с това насилствено ликвидиране дребните стопани и едрите свинекомплекси бяха мероприятия които също се извършиха от ГЕРБ по поръчка на германския бизнес.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Халите или се дават на някой който може да ги развива и естествено да печели от тая работа или се затварят и тънат в разруха.В сегашното си сътояние те са тръгнали към затваряне затова нещо трябва да се промени.
3
13
 
6
 
! Отговори
танер преди 2 години
махайте ги тия грозотии и онези камъни до метро станцията също заемат сумати и пространство и никой не се вълнува от историята за тях..
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ с техните 10-она % май много си повярваха.Народът отреди да управлява ИТН, но явно на Сараите и Задкулисието това никак не се харесва.
1
18
 
20
 
! Отговори
Пепи - програмиста преди 2 години
А анти протест ще има ли . Аз не искам групичка от мързеланковци да ми диктува какво да се прави . Халите са търговски обект . И нека кауфланд да ги ползват.Ако ли не - изкърти софия да купят халите .