В София представят проект за биореактори с водорасли за по-чист въздух

Решенията са част от инициативата за зелена столица
16 сеп 2021 19:18, Анисия Иванова
15
В София представят проект за биореактори с водорасли за по-чист въздух
Снимка: Столична община

Проекти VODORASL02 и Stolichna H20 за биореактори с водорасли за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в София ще бъдат представени на 25 септември в Софийската лаборатория за иновации (Sofia Lab), съобщават от Столичната община.

На ул. "Сердика" 1 в младежкото пространство на третия етаж ще бъдат сглобени 20 биореактора с микроводорасли. Един биореактор пречиства пространство до 20 кв. м, а за направата му са необходими не повече от 40 лв. Проектът VODORASLO2 е локално решение, подобряващо качеството на въздуха в затворени помещения.

Това са решенията за по-зелена София на проектите-финалисти в пилотната инициатива на Столична община "Академия за визионери", Направление "Екология и градска среда". Техни автори са младежите Моника, Денис, Петя и Ванеса от Академията, с ментори арх. Любо Георгиев и Елица Панайотова.

Сглобените биореактори ще бъдат предоставени на участниците в събитието и дискусията. Oще 80 биореактора ще бъдат инсталирани в училища на територията на София до края на септември.

Биореакторът работи чрез фотосинтеза. Въздухът, съдържащ въглероден диоксид, азотен оксид и серен диоксид бива пречистен чрез размножаването на водораслите, докато са огрени от слънчева светлина, а постоянната циркулация на водата в устройството пречи на утаяването. Културата от спирулина използва мръсния въздух като хранителен стимулант, генерирайки кислород и биомаса, която се използва за наторяване на растения.

Желаещите да се включат в сглобяването на биореакторите, дискусии с експерти и интерактивни презентации, е необходимо да попълнят формата за записване: https://forms.gle/2UAcDQFmM7BAmkLx7, информират от Столичната община.

Решение за намаляване употребата на пластмаса намира вторият проект от направление „Екология и градска среда“ "Stolichna H2О". В рамките на проекта ще бъде актуализирана дигитална карта на чешмите в София, която ще улесни достъпа на гражданите до питейна вода, като по този начин ще допринесе за ограничаване използването на пластмасови бутилки. Доброволци ще се включат в маркирането на чешмите в София, отбелязвайки тяхното обективно състояние с помощта на онлайн формуляр. Авторите на идеята предвиждат картата да показва и ресторантите, магазините, кафенетата, предлагащи безплатно наливане на вода. Търговските обекти ще бъдат обозначени със стикери, дизайн на художничката Петя Димитрова, участник в "Академията".

Желаещите да се включат като доброволци в маркирането на чешмите могат да го направят чрез попълване на  Google формуляр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
.... Отделно тази година експериментирах с бегонии под орех и цъфнаха два пъти. Взех си няква лампа за растения наскоро и ще ги размножавам цяла зима. Много са ефектни и красиви. Не разбирам нищо от ботаника, но в тубата има всичко и нещата са лежерни.
12
0
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 11 - готино е да садим дръвчета. Напоследък забелязах, че много хора ги садят твърде близко да пешеходните настилки и с годините корените повдигат плочки и напукват асфалта, затова мисля, че е добре да се садят по в средата на градинката. Преди седмица викнах общината да махнат 2 изсъхнали дървета пред блока, вече са маркирани и скоро ще ги заменя с 2 праскови. Отделно съм поръчал компостер от общината, но сигурно ще дойде чак на пролет.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости на търкалета .
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой се опитва да пробутва и продава никому ненужни неща, засадете си дървета пред блока и къщите, може да си наберете ядки или плодове или липа за ароматен чай от дръвчетата! Ореха например е защитено дърво, забранен за изсичане и е на изчезване, защо просто не засадят орехи?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Проект C2H5OHА тези ,които не употребяват C2H5OH, защо да са дискриминирани, не може ли мляко, плодов сок и мед да тече от чешмите?
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавайте да застроявате парковете в София,унищожвайте ги и след това чакайте на водорасли и плащайте за въздух! Пълни глупости. И по-скоро водораслите фотосинтезират , а не системата и реакторите!
7
0
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Ех изтриха ми коментара с линка към вече съществуващата карта... Както и да е напишете Карта: Чешмите на България - Zero Waste Sofia и ще видите, че на картата вече са добавени над 1000 чешми. Самата тя съществува от няколко години. Ако организаторите искат, могат да взаимстват от нея. (Въпреки, че предполагам, че вече са го направили.)
6
1
 
0
 
! Отговори
Проект C2H5OH преди 2 години
Състои се в дезинфекция с естествен разтвот на амоняк на поставите на чешмичките и шадраванчетата
5
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
В Младост с кучето ми редовно си правим чешма парти, минаваме през църквата в Младост 3 да пие светена вода, после слизаме зад Младост 1 да се потопи в чешмата на Пловдивско поле, качваме се до парка на Младост 2 да пие вода от чешмите с балоните и се връщаме през градинката срещу Корекома. Жалко, че Лидл са смешковци и не си стопанисват чешмите, както и че екоравновесие не си вдигат телефоните, за да им подам сигнал и да се разяснят кой трябва да сложе кранче на топките. До миналата г. имаше.
4
0
 
5
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Реакторите с фeкaлии, кога?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сектански зелени простотии. Много напъване, мисъл нула, резултат никакъв.
2
4
 
2
 
! Отговори
Bravo преди 2 години
Ei tova e bravo.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майко, мила!