Пет болници отказаха да приемат мъж двустранна бронхопневмония

Или нямат белодробни отделения, или лекуват пациенти с COVID
79
Пет болници отказаха да приемат мъж двустранна бронхопневмония
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пет болници в София са отказали да приемат пациент с двустранна бронхопневмония.

На 10-и септември Симеон не се чувства добре. Прилошава му и решава да си направи PCR тест, който се оказва отрицателен, а след рентгенова снимка става ясно, че има двустранна бронхопневмония, разказва за случая bTV.
Само за няколко дни състоянието му се влошава. Заедно със съпругата му започват да търсят лечебно заведение в София, където да бъде настанен. Оправданията на цели 5 болници в София обаче е, че не могат да го приемат, тъй като нямат белодробно отделение или заповед ограничава приема на пациенти без коронавирус.

„Оказа се, че Симеон е с много силна инфекция. Лекарят искаше да отидем в специализирана и голяма болница, които имат подходяща апаратура. Отидохме в „Софиямед“, където още на регистратурата ни казаха, че няма белодробно отделение. В „Пирогов“ лекарят каза, че в цялата болница има настанени пациенти само с COVID-19, съгласно заповед от 16 юли“, започва разказа си неговата съпруга Боряна Солакова.

Историята се повтаря и в Специализираната белодробна болница, където също твърдят, че приемат само пациенти с коронавирус. По същото време Симеон припада пред болницата, което налага обаждане на Спешна помощ.

„Извикахме Бърза помощ. Жената от там ни каза, че няма свободни линейки и тя ще ни каже къде да го закараме – във ВМА и Александровска болница има места. Докато тръгнем обаче, ни се обадиха отново, за да ни кажат, че и там няма места“, допълва още Боряна.

След молби от страна на семейството по телефона и 7-часово лутане Симеон е приет в Окръжна болница „Св. Анна“.
В момента мъжът все още е с влошено състояние и със затруднено дишане поради липсата на кислороден апарат.
Съпругата на Симеон е подала сигнал за случая до министъра на здравеопазването и президентството.

bTV отправи запитване до петте болници, отказали да приемат пациента на 13 септември. Отговор беше получен единствено от Александровска болница, според които няма заповед, която да възпрепятства приема на пациенти с други заболявания, освен COVID-19, а направената проверка по случая е посочила, че няма данни на пациент, преминал през тяхната болница с това име на тази дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После да не сеоплакват мафиотите с бели престилки, че ги бият и стрелят. Това поведение такива последици води след себе си. Значи понеже не носи ковидни кинти,няма да го лекуват?! Защо тогава се осигуряваме всички? Защо ви нариваме парите си?
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй- щото няма положителен тест ли бе, фашаги? А, сега ще си спретне един такъв, че поне да опапате парите от ковид - пътеката и ако умре, да е от ковид, разбира се! Да ви пълни поръчаната бройка! Не ви е срам! Да ви се връща всичката попара, която сами надробихте и за която населението ви плаща постоянно.
25
6
 
4
 
! Отговори
Майстор на клинична- преди 2 години
-- та пътека . От здрав се вадят най-много пари ! При човек със двойна пневмония най --много да те разкатаят от проверки след като си замине .
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И после смъртта се приписва не на абдикиралата здравна система, а на "ковидо".
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са Майчето и Христо да вдигнат юмруци както им показа техният месия Радев! Ако не ...викайте Кирил и Асен да оправят здравеопазването - дясна ръка в ляв джоб.
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за пари реват а не обслужват болни, после в новините пишат, първи сме по смъртност, ми ще сме първи, кат няма кой да ги приеми и лекува
21
2
 
24
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Извратена държава станахме!!! Убеден съм, че горното е истина. Извратена държава, част от извратения ЕС! За по-сигурно, освен положителен тест за COVID, човекът да декларира че е ром, гей. Ще го приемат, гарантирано! А, и да декларира че е НЕосигурен, пак ще го приемат и ще се бият в гърдите какви пичове са!
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търговци на живот и смърт. Мародерска здравна система.
19
3
 
13
 
! Отговори
Аман от некадърници преди 2 години
Ако Кацаров и Кожухарова имат поне малко съвест трябва се гръмнат...или да подадат оставки.
18
2
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Щото НЯМА ДА ТОЧАТ ЯКО ПАРИИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА НЯМА КАК С КОВИД ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ.
17
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с 20 лв здравна вноска какво искате ? да ви карат до болницата с лимузина ли ?
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еми много простода одят при Мангъров, Чорбанов, Първанова, Слави, Костадиновдоста голям избор според мен
15
1
 
8
 
! Отговори
Васил преди 2 години
До едуКажи поне един политик на когото му пука за хората и ще гласувам за него. Да го е доказал с дела, а не само да обещава и нищо да не свърши.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То вече стана така, че трябва да си платиш в лабораторията да ти изкарат теста положителен, за да се лекуваш в болница!
13
4
 
37
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Ама никой не му е виновен. Как така ще развива пневмония без положителен тест! Не разбраха тия хора, че имаме ковид пандемия!
12
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година когато болниците бяха препълнени, пациенти умираха на стълбите. Тази година, въпреки по-малкия брой заразени и въпреки, че има места в болниците, пациенти без положителен тест са принудени да обикалят болниците и да се молят да бъдат приети и лекувани, и така ги обричат на смърт. Е, съжалявам, но трябва да признаем, че Бойко се справяше по-добре!
11
1
 
10
 
! Отговори
еду преди 2 години
ние сме си виновни. като не гласуваме или си избираме месии така е. проста работа..
10
2
 
37
 
! Отговори
Не става преди 2 години
Не става туко така, само с връзки. Трябва да имаш роднина в болница, за да те приемат. Както казах на жена ми, не се притеснявам, че ще умра от ковид, а че ще умра, защото няма да получа адекватно и навременно лечение.
9
35
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Местата са заети от антиваксъри,нормално.
8
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България се проваля зрелищно във всички сфери като държава.