От дома за възрастни в "Драгалевци" - викове за помощ, крясъци, обиди

Хората описват мястото като къщата на ужасите
11 окт 2021 08:49, Ния Христова
112
От дома за възрастни в "Драгалевци" - викове за помощ, крясъци, обиди
Снимка: БГНЕС
Къщата на ужасите - така хората описват дома за възрастни в "Драгалевци", който се намира на улица „Крушова градина”. 
 
"Чуваме викове, крясъци, понякога викове за помощ", разказва Владимир Йовчев пред Нова тв.
 
"Чуват се и плесници, и крясъци, обиди", разказва Даниела Трайкова.
 
"Когато излизам сутрин, предимно жени са се хванали за оградата и молят за помощ, казват, че искат да се махнат оттам", разказва Христина Йовчева.
 
"Виждала съм да ги оставят 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, да стоят без чадър, без шапки", разказва Христина Йовчева.
 
В дома скоро е имало случай на убийство, а преди години и самоубийство.
Още по темата
 
"Разбрахме, че инцидентът е станал между настанените вътре", разказа Христина Йовчева.
 
"Преди няколко години една възрастна жена се хвърли от терасата на този дом и бях извикана като свидетел. Жената почина", разказва Даниела Трайкова.
 
"Не може да има непрекъснато наблюдение. И не може да се предположи кога ще се случи нещо. Това може да се случи и вкъщи и на улицата. Това няма как да се избегне. Случват се такива инциденти. Това е нормално. Да падне, да удари някой. Случва се да се сбият. Това е нормално", смята Анжела Димитрова, управител на дома за стари хора.
 
Биляна Божилова разказва, че след един месец престой е намерила дядо си напълно обездвижен и неадекватен. Две седмици след постъпването си, мъжът спрял да говори.
 
"Той имаше рана на дясната ръка, на китката. Единият му крак беше парализиран и сгънат. Питах, какво е станало. Казаха ми, че бил паднал в банята при къпане. Когато дръпнах одеялото, той беше целият в декубитални рани. Беше абсолютно обезводнен. Аз му видях езика, той беше абсолютно напукан, като пета. Това не е от недаване на вода от преди два часа. Това беше с дни", разказва Биляна Божилова. 
 
"Това, което ми казаха хората, е, че сутрин ги извеждат към 08:00-08:30, дават им закуската и ги държат навън на терасата до вечерта, без тоалетна, без право да влизат. Аз ги виждах, те бяха абсолютно омаломощени и лежаха на масите", разказва още Божилова.
 
Мария Робертович е живяла в дома шест години и казва, че това е концлагер. 
 
"Насилието е и физическо, и психическо. Основно е боят от санитарките. Бой с ръце, с юмруци, с пръчки на метли, за миене пръчки. Да, падат по стълбите, защото те не могат да ходят, а ги карат да ги катерят. Влачат ги по стълбите като парцали", разказва още тя.
 
В дома се приемали здрави хора, хора с деменция, но и хора с психични отклонения. Според Мария управителката извършвала всякакви услуги срещу добро заплащане.
 
"Да кажем, че роднина иска да се отърве от баща, майка. И се сключва договор с управителката и този човек влиза в дома и оттам нататък всички контакти с близките му са отрязани. И бавно и сигурно го водят към скорошна, бърза смърт. Има такива няколко случая", твърди Мария Робертович.
 
Жена, която е била с психично заболяване, е останала без жилище, твърдят близките й. Била настанена в дома в "Драгалевци" без тяхно знание и без самата тя да знае и осъзнава къде отива. Миналата година е починала, а роднините й не били уведомени и за смъртта.
 
"Тя не е доброволно настанена там. Тя е принудително настанена. Твърдеше, че насилствено са я накарали да подпише документ. Накрая се оказва, че този документ е точно за апартамента", разказва племенницата й.
 
Управителката на дома е придобила апартамента през 2016 г., твърдят близките на вече починалата жена. Прехвърлен е срещу издръжка и гледане, а съседи от блока се подписали пред нотариус.
 
Близките на жената твърдят, че управителката на дома се опитала да присвои още един апартамент, собственост на възрастен мъж от същия блок.
 
Оказало се обаче, че възрастният мъж има наследници, които са предявили претенции към наследството си.

112
Още от София
Пътни строители отново блокират центъра на София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 седмица
До В.Узунов и Зозо: Това заслужавате вие двамата.
107
8
 
7
 
! Отговори
Гост преди 1 седмица
Комунистите каквото посяха като генофонд, сега жънат резултати. Къде са милостивите и състрадателни християни, нали забраняваха вярата и направиха племе от атеисти и из.оди.. всичко се връща.
106
14
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Това заслужават дрътите комунисти.
105
13
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 седмица
Те кво очакват дъртаците? На кино ли или на сладкарница да ги карат?
104
1
 
10
 
! Отговори
Гост преди 1 седмица
Съд бе съд за тези зверове персонала смъртно налазание
103
0
 
4
 
! Отговори
ка$кета преди 1 седмица
До malart "Oтговорните органи да свършат малко работа и да освободят лагерниците " - няма да си го причиняваме
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До комунисти в дехств "Това са нормални неща в територия управлявана от зелен чорап. Дядовците на комунистите заграбваха така къщите след 9.IX. " - а баш гавазина на комунистите заграбваше в последните 12 години
101
0
 
14
 
! Отговори
минаващ преди 1 седмица
За много работещи е проблем грижата за възрастен роднина. Особено ако има ментални проблеми и е невъзможно да го оставиш сам. Защо в България не се направят т.нар дневни центрове, където можеш да оставиш възрастен човек за през деня, а вечер и през почивните дни да си е със семейството?
100
0
 
10
 
! Отговори
Тексако преди 1 седмица
Имота в Драгалевци е държавен.Ще го купят за жълти стотинки и ще застроят всичко на 100 процента.Само след още няколко медийни партенки ще се вземе решение за раздържавяване на този дом за възрастни.Те и Халите продаваха развален салам,и за това един хубавец ги приватизира без да влезе и една стотинка в държавната хазна.Малко са вече държавните имоти,и са на прицела на имотната мафия,същата тази мафия която на времето направи и ,,заменките'',същата която открадна над 3000 апартамента след 10-ти
99
2
 
11
 
! Отговори
до 96 Кармен Златаре преди 1 седмица
Уважаема г-жо Златарева, само да уточните проклетите управляващи ли настаниха баба Ви в старческия дом или вие?
98
1
 
9
 
! Отговори
Доктор Сън преди 1 седмица
Така е, защото работещите в такива домове не са там, защото са психолози или реабилитатори, а са случайни хора отишли да вземат некой лев...без образование и общо взето некаква коака. Такива хора им трябва малко, за да почнат с издевателствата.
97
0
 
20
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 седмица
От нацистките концлагери има стотици хиляди преживели ужаса и спасили се....от българските старчески домове нито един
96
1
 
28
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 седмица
Преди много години настанихме баба ни в старчески дом в с. Добри дол до Видин на брега на Дунав. Първия път когато я посетихме седеше и плачеше на пружинен креват без дюшек и завивки. Беше момент когато ставаше смяна. Отиващите си тръгнаха с издути торби крадена храна . Баба беше много гладна,добре че носехме храна за нея. На второто идване я намерихме мъртва свила се до изоставена ***. Никой не можа да ни каже кога е умряла. Проклети да са всички"управляващи"
95
2
 
13
 
! Отговори
Гаро преди 1 седмица
Ужасите в БГ на всички нива са си ежедневие....при това на управление от всички тия ненужни партии - крадци, мошеници и предатели. Ако бъда подкрепен (избран) да управлявам, първото нещо е да забраня всички партии и един от приоритетите ми е превръщане на копторите старчески домове в най малко на нивото на три звездни хотели...
94
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боже мили какъв е *** тази.Тя човек ли е ? Това ако ми е майка я бутам от 20 ти етаж .Какъв *** Боже мили срещу пари да прави кво ли не .Ми като добавим че няма и нищо човешко в тази .Не е за затвор !!! .Тя е за БЕСЕНЕ АМА ВЕДНАГА !
93
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бил съм свидетел на такива ужаси за жалост. Истината е, че за да може човек да получи нормално отношение към възрастните си и/или болни близки в такива домове трябва да плаща... и да плаща яко. Нямам предвид под масата или за някакви уговорки, а просто трябва да стиска зъби и да плаща за скъп частен дом. Държавните и особено по-евтините частни домове са си най-нормални концлагери.
92
0
 
28
 
! Отговори
За нивото у нас преди 1 седмица
Написах долното, защото преди близо 20 години на мои познати се наложи да оставят дядото в хоспис, който се намира в София. Наистина нямаше кой да го гледа, беше неподвижен, а всички от семейството работеха. Много пъти сме се смели, когато зетят разказваше как е взел страха на санитарките още при настаняването. Дядото наистина беше гледан добре. Когато зетят идвал да го навести, сам чувал да си подвикват една на друга, че "иде мутрата". А човекът е обикновен музикант, но с артистична дарба.
91
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма ли поне един син, внук или зет, който да е мъж на място? Да иде там и да им удари един бой на самозабравилите се санитарки и на управителката, пък после те нека идат да се оплакват и да разчитат на нашето правосъдие, което може да изкара всекиго невинен. Ще заведе двама кошаревски свидетели, които да се закълнат, че когато този мъж е отишъл да види близкия си старец, персоналът го е нападнал с метли и юмруци. После да разследват дали има пердашени старци и като се докаже, онези са капо.
90
0
 
50
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
Директорката е за затвор !
89
0
 
38
 
! Отговори
В друг дом преди 1 седмица
Преди години вкараха дядо ми в такъв дом в друго населено място. Сега се сещам че и той имаше синини, тогава обясняваха, че бил паднал. Какво става в тези домове??????