Медицинските сестри на протест: Грижим се за 30 пациенти на ден

Искат поне по две минимални работни заплати
13 окт 2021 15:15, Ния Христова
74

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes bg  

 
Медицински сестри излязоха на протест пред здравното министерство с призив минималната им заплата да започва от 1300 лв. Те настояват и заплащането на извънредния и нощен труд да бъде увеличено.
 
Протестиращите твърдят, че една медицинска сестра трябва да обслужва средно между 20 и 30 пациенти на ден, предаде Bulgaria ON AIR
 
Медицинските сестри настояват още и за нов колективен трудов договор.
 
"Идваме тук, защото са нарушени всички трудови права на тези медицински специалисти. Говорим за това от три години, всички знаят за огромната липса на специалисти, която всеки един ден се увеличава. Неслучайно казваме да не ни се налага да влизаме в болница, защото една сестра не може да се грижи за 30 човека", заяви една от протестиращите.
 
"Гарантирани две минимални работни заплати като основа за професията от държавата. Омръзна ни да ни препращат към работодателите, които се мислят за собственици на болници. Омръзна ни и да зависим от печалбата на тези болници, омръзна ни да зависим от това колко пациенти ще преминат на месец, за да си изработим заплатите", призоваха медицинските сестри. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато правиш добро и помагаш на хората-добрите го оценяват. Без различните-забравят. Наглите стават все по - нагли. Сестринската професия е полезна, достойна, отговорна.... но само за добрите хора.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам Потометър. Това чудо на техниката мери потта по га.за. Ако достатъчно са се трудили както казват га.за им ще трябва да е мокър от пот.По краката им трябва да тече вода. Нещо не виждам пот и вода. Май нещо послъгват.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По прием на болен има много задачи, писане на лист, на компютър, обработка на самият болен. На една сестра трябва да има трима пациента по учебник. Ниски са заплатите. В нашата се предлага минимална почти, добре че има бонус в момента, иначе са пенсионери в недостиг и скоро ще затворят. Като цяло няма много пациенти, в държавните болници е лошото отношение, не знам защо....
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално сестрите работят много повече от лекарите ,особено в отделенията ,всеки е лежал в болница ,освен чистачки и сестри в стаята други не влизат
40
2
 
3
 
! Отговори
Дедо Питащия преди 2 години
Здравето на българина по- малоценно ли е от това на Западняка?? Само че там са осъзнали,че здравето е скъпо удоволствие,което има ЦЕНА!! Схващате ли бе тикви,плюещи лекари и медицински сестри??
39
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Много злобита има тук, но коментарът че това им била работата и да не се оплакват е патетичен (някъде по- долу). Ми ти като работиш на каса да дойда да ти правя скандали, ако си строител да ти осигурявам керпич и да изисквам Айфеловата кула. Ходете учете за медици и тогава викайте 850 е достатъчно. Ако бях медик и за 1000 няма да ви погледна даже. Хвърлям ти храната там и ако искаш- заминавай. Ще блъскат това образование като ненормални и неква Карън вика, че това им е работата
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов изкуствено държеше медиците на мизерни заплати, за да може да ги манипулира по-лесно, както и да ги противопоставя едни на други. Сега служебното правителство трябва да оправи кашите на мутрите.
37
5
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
Личи си, че лъжеш. Сестрите не се занимават с храната на болните.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като многократно влизал в различни болници в София за различни операции и изследвания и видял какво ли не, мога да ви кажа, че недоволни от лекари, сестри или санитарки са все кофти хора, с които трудно се издържа да лежиш в една стая няколко дни. С други още се чувам от време на време макар че минаха няколко години, но те бяха свестни хора.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един проблем наследен от управлението на Борисов заради ниското заплащане на сестрите. Много са подобните мини в България.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, бил съм над десет пъти пациент в последните години и знам каква е работата на сестрите. 1300 лева е доста малко. Над 2000 лева основна заплата трябва да имат плюс всякакви надбавки, както е по Кодекса на труда.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов ви беше лош, че даваше пари, нали?
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важни са сестрите!ВАЖНИ са ЛЕКАРИ И без шофьори за линейки няма как да СТИГНЕШ до лекар!КОЛКО ЛЕКАРИ УМРЯХА ОТ ВИРУСА КОЙТО НЕ СЪЩЕСТВУВА!
31
4
 
7
 
! Отговори
Д-р Герберастов преди 2 години
Сестрите, не ги мислете! Важни са докторите - искаме си хиляда-то лева за Първа линия, за да работим!
30
3
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До хе хе хе ___По въпроса за двойнот гражданство ще се чака !!!____Първо да се осъдят сулумите на ***-а - за 12 г. са много, нека да караме поред, а, ще дойде ред и на сегашните, но защо да оневиняваме тиквуня и неговите пудели !!!
29
4
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До хе хе хе___тулу-па раби държавата, не че и тогава беше нещо, но сега няма система, която да е в ред !!!___Да не смяташ, че нещо, което не е оправено за 12г. ще бъде оправено за няколко месеца ?! ___Няколко години няма да стигнат, пак ще има преход, от тоталитарния герП, към надявам се по-добро упрваление !!!
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление аз лично не съм срещнал съвестен кадър от тяхното съсловие. Всички само крещат идват и ти хвърлят някакви хапчета и хич не им пука за теб. Гледат да се мушнат на лаф в стаичката им, как да им съчустваш. Даже една внучка даваше пари на ръка да се грижат за баба и, но грижа нямаше.
27
1
 
6
 
! Отговори
селянин преди 2 години
ами у Германия стартовата за сестрите е 3000юро тва във връзка със другата статия дека нема кадри
26
6
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Подкрепям протеста на мед.сестрите и техните искания !!!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хе хе хе ... Защото така е по Конституция, аджеба!