"Насекомо" АД с официална позиция за протеста на жителите на Лозен

На територията на завода в селото не се извършва производствена дейност
25 окт 2021 16:10, Красимир Ангелов
53
"Насекомо" АД с официална позиция за протеста на жителите на Лозен

Жители на софийското село Лозен излязоха на протест в събота. Недоволството им бе насочено към плановете за изграждане на ферма за ларви в района на селото.

От фирма „Насекомо“ АД се свързаха с редакцията на Dnes.bg и изпратиха своята позицията за възникналото напрежение в Лозен. Публикуваме я без редакторска намеса.

Още по темата
“Във връзка с възникналото напрежение в последните няколко дни и притесненията на хората относно нашата дейност в с. Лозен, бихме искали да изразим нашето дълбоко уважение към жителите и правото им да изразят тяхната гледна точка. Това, с което не бихме могли да се съгласим, са всички неверни коментари и лъжи, които директно атакуват нашата репутация и поставят под въпрос законността на нашите действия. Абсолютната крайност и дори намеците за насилие в някои от тези коментари, анализи и заключения, направени през последните няколко дни, дори под формата на директни заплахи срещу нашата фабрика и нашите служители, са неуместни.

Независимо от всичко, ние оставаме отворени за диалог и бихме искали в идните дни да разговаряме с ВСИЧКИ заинтересовани жители на с. Лозен, за да може по мирен път да обсъдим ситуацията и да им предоставим конкретна и коректна информация, която свидетелства, че сме спазили всички законови процедури във връзка с опазването на околната среда и най-вече, че нашият проект няма да навреди на качеството на техния живот по никакъв начин.

По повод на всичко, отбелязано по-горе, даваме конкретни отговори на разпространените по наш адрес неистини и обвинения:

1.     Твърдение: На територията на завода в Лозен има производствена дейност, отглеждат се ларви и мухи и те причиняват зловония.

Категорично заявяваме, че не извършваме никакви производствени дейности на място и към този момент не сме внасяли мухи и ларви на обекта. От нашия обект не излизат никакви емисии (включително миризми и зловония), а миризмата носеща се по ул. Съединение се усеща от повече от 6 месеца в зона северно от нашия обект (винаги на едно и също място). Не провеждаме никаква оперативна дейност, тъй като очакваме необходимите за целта разрешителни.

2.     Твърдение: Нашето производство е сходно с екарисажно съоръжение и използваме плът от други животни или насекоми, отпадъци от всякакво естество, както и фекална маса.

Нашата дейност е строго регламентирана и контролирана от БАБХ. Ние сме една от десетината компании в Европа, които развиват тази дейност и тя е напълно синхронизирана с изискванията на европейските структури. Насекомите ни се изхранват само с позволени от ЕС продукти. В с. Лозен ще бъдат използвани пшенични трици (вторичен продукт от производство на брашно). Триците са сухи, нямат миризма и се снабдяват от регистрирани мелници. За изхранването на ларвите е забранено да се използват плът от други животни или насекоми, отпадъци от всякакво естество, както и фекална маса и ние строго спазваме тези регулации.

Суровините ни са с доказан произход от производствени предприятия със задължителната за това проследимост и са обект на контрол от съответните компетентни органи.

3.     Твърдение: При производството депонираме остатъци от разлагащи се ларви.

Цялата маса на ларвите, които отглеждаме, се използва за производство на крайни продукти и няма никакви остатъци (включително и от органична маса). Произвеждаме протеин и масло от насекоми, които се използват като съставка в храни за домашни любимци. Остатъците от производството продължават своя живот като естествен почвен подобрител, използвана от много български био ферми в България. Нашето производство е безотпадно – освен гореизброените продукти не остават никакви органични или други отпадъци. Изключение правят битовите отпадъци, които не са пряко свързани с производствения процес.

4.     Твърдение: Домовете на местното население са нападнати от мухи

Категорично заявяваме, че не сме внасяли мухи и ларви на обекта в с. Лозен. В допълнение, видът мухи естествено се намира в България от няколко години и не е повод за притеснение според експерт от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките. Не на последно място, този вид мухи няма интеракция с хора и с човешката среда, обратно на други насекоми, което е и една от причините да изберем този вид за дейността си. Нашите експерти могат да съдействат за идентифицирането на „напастта“, ако ни се изпрати снимков материал на мухите, които притесняват някои от жителите.

5.     Твърдение: Европейският съюз забранява разполагане на фабрики като нашата в близост до населени места (на разстояние не по-малко от 8 км)

В действителност, такава регулация не съществува нито в България, нито в ЕС. За справка прилагаме графики, които показват как аналогични предприятия и в много по-голям мащаб са разположени в гъсто-населени райони, в много по-голяма близост до жилищни обекти и такива има в държави като Нидерландия, Франция, Англия (в сърцето на Лондон, до р. Темза и кметството) и др.

Бихме искали да добавим, че Насекомо спазва всички закони, правила и процедури, валидни в Република България. Компанията стартира процеса на кандидатстване през месец май 2021 г. и заведе съответната документация в РИОСВ в началото на месец юни. Окончателно становище от страна на РИОСВ беше получено след щателна проверка от съответните органи и след извършване на всички необходими проверки, при които не бяха констатирани пречки да развиваме нашата дейност. Като следваща стъпка, компанията внесе документите си в искане на разрешително за строеж и промяна в статуса на настоящата сграда в общината в края на месец септември. По време на тази процедура и в очакване на решение, компанията изпълнява всичките си задължения, включително и във връзка с информиране на обществеността.  

Също така, на 20.10.2021 г. ние изпратихме писмо до неправителствената организация Сдружение „Развитие за Лозен“, в което предоставихме допълнителна информация относно нашата дейност, в опит добронамерено да разясним повече за технологиите, които използваме и с призив информацията да достигне до местната общност. Писмото обаче не бе публикувано, а вместо него в социалните мрежи се появи призив за протестни действия.

Обърнали сме се с молба и към местната власт в лицето на кмета на с. Лозен да съдейства за провеждането на добронамерен диалог с местното население, за да имаме възможност да съобщим достоверна информация за нашата дейност на хората, живущи в с. Лозен, без да станем жертва на провокации. Бихме искали да поясним какво и как правим, какви са ползите от дейността ни в икономически, екологичен и социален план, за да успокоим хората. За нас е важно да работим във взаимодействие с местното население. Дейността на всяка успешна компания, каквато Насекомо се стреми да бъде, привлича различни доставчици и последващи потребители на продуктите ѝ, които осигуряват заетост в широка палитра от видове и нива на квалификации и доходи на работещите в тях. Това спомага развитието на общностите, където те развиват дейност, и водят до устойчиво подобряване на благосъстоянието и условията за живот в тях.

Още веднъж изразяваме искрената си надежда, че можем да проведем спокоен и разумен разговор с всички заинтересовани граждани на с. Лозен в идните дни със съдействието на местната власт”, завършва позицията на „Насекомо“ АД.


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
23
 
! Отговори
До 49 коментар преди 1 месец
Производството не е новост. Такива ферми има само в Африка и Азия. Няма в Европа или не успяват да се развият, заради обществено недоволство. Миризмата е факт. Всеки учил биология, без да познава в детайли технологията знае, че мухите се хранят с *** и където са те смърди. Каквото и да обещава НАСЕКОМО АД няма как да избяга от миризмата. Все пак те печелят от тази дейност, но за сметка на комфорта на жителите и съседните на фермата бизнеси. Почтенно ли е??? Не мисля!
50
1
 
24
 
! Отговори
Стоимен Христов преди 1 месец
Лозен е само на хартия село. Последните години в него се заселиха много млади семейства с финансови възможности и най-вече специалисти от IT сектора. Населеното място като природни дадености е прекрасно. Единствените проблеми са в инфраструктурата - водата и тока спират постоянно по няколко пъти на ден (Насекомо АД излъга, че това е причината да се местят), няма канализация, няма производства, които да застрашават здравето на живеещите. И сега тази ферма се нахендри в един оазис, няма място там
49
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж е ново производство, а всички се извъдиха експерти колко миришело, колко замърсявало...Кой знае коя *** мутра е пуснала тази новина точно преди изборите и свърза фирмата с Продължаваме Промяната.Те лозналии не са виновни, че си пазят селото, но ги провокират с глупости да им използват енергията...
48
1
 
33
 
! Отговори
Жител - кореняк преди 1 месец
Ясно е, че тук пишат хора от Лозен, които бранитя територията си, платени тролове на фирмата и обикновени сейрджии. И това е единственият начин да разговаряме с фирмата - няма имейл, няма контакти - искаме да им кажем, че трябва незабавно да се махат от землището на Лозен. лозен е оазисът на София и искаме ад си остане такъв. Искаме да се развива като балнео, теристическа и зона за атракции, а не да бъде индустриална зона за всякакви експерименти и хрумки.
47
1
 
35
 
! Отговори
до жителите на София преди 1 месец
Софиянци подкрепете лозенчани, докато не е станало късно. Знаете Горни Лозен граничи с околовръстния път, Долни с магистралата - някоя събота няма да можете да излезете от София и ще се чувствате прецекани. Не оставяйте да ни прецакат нас, за да не бъдете прецакани и вие.
46
0
 
32
 
! Отговори
Патил от фермата преди 1 месец
Лозенчани размирисаха работата повече отколкото тая ферма мирише. Скептик съм, че ще се задържи в Лозен. Познавайки дивия им нрав, няма да ги търпят.
45
1
 
29
 
! Отговори
Ло3ен преди 1 месец
В Лозен животът е луксозен. Мухите ги трепем.
44
3
 
32
 
! Отговори
Жител - кореняк преди 1 месец
За насекомите било важно "да работят във взаимодействие с местното население", ами те един имейл нямат официално, на който да им напишеш колко много не ги искаме и не ги харесваме. Идете си с мир.
43
3
 
31
 
! Отговори
Живко преди 1 месец
Тая смрад, която носи пари на некой и нарушава качеството на живот на цяло населено място е наглост невиждана. Не й е мястото на тая ферма в населено място. От Елин Пелин ги изгонихме с мъка, а ги посрешнахме с отворени обятия. Общината им предложи на 8 км от града место, а те отказаха. Дебилщина и наглост. Стискам палци на лозенци да ги надвият!
42
1
 
31
 
! Отговори
Лозен преди 1 месец
до Бръмбър АД: По-скоро "Насекомо" АД да не се пъне, защото в Лозен вече домашен *** няма! Лозен се превърна в предпочитано място за живеене на млади семейства. Чисти въздух, планина на близо. Не ги защитавай :) Да омаскаряваш и хулиш жителите на Лозен е признак на *** поведение и платен коментар. Тоя *** "Насекомо" АД няма да го бъде в Лозен. Няма да го търпят, каквито и документи да показват, каквито и обещания да изричат клозетниците от "Насекомо" АД.
41
32
 
3
 
! Отговори
Бръмбар АД преди 1 месец
Не се пънете много в село Лозен иначе ще ви усмърдим здраво! Вие все пак сте село, а не жилищен квартал и както знаем на село се гледат свине, овце, кози, ***, патки, пуйки, кокошки, зайци, а ние ще гледаме бръмбари. Торни бръмбари, които ще ядат вашите фекалии, които изливате незаконно в Лозенската река!
40
0
 
32
 
! Отговори
Лозен преди 1 месец
Никой бизнес не е успешен, ако обществеността на населеното място, където се извършва, не го приема. Знаем какво се крие зад "спазваме законите" и "всички документи са ни наред". Не почтенно е от тяхна страна да се натрисат в Лозен без обществено обсъждане, особено след напрежението в гр.Елин Пелин. Те се гаврят с населението. Ничий икономически интереси не са по-ценни от обществения интерес. Колкото повече инат показват от "Насекомо" АД, толкова повече се руши имиджа им
39
0
 
33
 
! Отговори
Лозен преди 1 месец
Никой бизнес не е успешен, ако обществеността на населеното място, където се извършва, не го приема. Знаем какво се крие зад "спазваме законите" и "всички документи са ни наред". Не почтенно е от тяхна страна да се натрисат в Лозен без обществено обсъждане, особено след напрежението в гр.Елин Пелин. Те се гаврят с населението. Ничий икономически интереси не са по-ценни от обществения интерес. Колкото повече инат показват от "Насекомо" АД, толкова повече се руши имиджа им.
38
4
 
7
 
! Отговори
Зелен чорап-чалгар преди 1 месец
Фирма на *** на Кирчо и кокорчо!Продължаваме подмяната .Ментета що сте в България?Защото в Европа разбраха че нищо не става от вас
37
34
 
5
 
! Отговори
Заинтригуван преди 1 месец
Доста е лесно да се провери дали мирише и колко. Ако това Ви е довода просто пуснете една простичка проверка. Много ще ми бъде интересно да проследя развитието на тази сага, за да видя дали бай ти *** подклаждан от недоброжелатели в крайна сметка може, въпреки закона, здравия разум и кадърния екипи на доста напредничев инвеститорите, да съсипе тази добра инициатива.
36
6
 
33
 
! Отговори
Лозенчанка преди 1 месец
До АнонименДа, точно партия, която говори за почтеност е кошунство толкова непочтено да се намърда тихомълком и да не се съобразява с мението на хората. Срам и позор за помпозните им речи. Дано политическият им живот е дълъг и продължителност като този на една муха, щом са такива гадняри. С Лозен шега не бива.
35
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До stilingПрав сте. Всъщност, за щастие, не са купили нищо, а са взели под наем сграда, която се оказва, че е собственост на Уотопия. Просто Насекомите могат да не се нанасят и да отидат другаде. Безболезнено, все още нищо не са инвестирали. Аз много бих се радвала да направят в тази сграда стени за катерене, да я превърнат в спортна и да водят деца от София и Лозен да спортуват, както и възрастни биха могли да идват събота и неделя.
34
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много удобно компанията стана неудобна точно преди изборите и я обвързаха с партия, която набира скорост...
33
6
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Хората в Лозен не са дорасли за насекоми.
32
34
 
5
 
! Отговори
stiling преди 1 месец
То така лесн не става тая работа. Щом са закупили земя, посторили са завод или каквото е там и имат разрешение да работят ще ви е трудно да ги изгоните, защото най-малкото ще искат огромно обещетение за направените разходи досега и пропуснатите ползи. Ако са собственици и спазват законите копче не може да им кажете или да съберете пари и да им купите заводчето. Най-вероятно някой Ваш съсед лозенчанен им е продал земята за много пари и е облажил.На него му се сърдете също. Съседи не се избират!