Отбелязаха 700 години от успението на св. Крал Стефан Милутин

В столичния храм "Света Неделя" се проведе служба
29 окт 2021 15:10, Красимир Ангелов
24

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската православна църква и Софийска епархия отбелязаха тържествено 700 години от успението на св. Крал Стефан Милутин в столичния храм "Света Неделя".

Икона с образа на сръбския св. крал Стефан Милутин беше тържествено посрещната преди 2 дни в столичния храм, като тя ще остане там постоянно за поклонение и почит, наравно с мощите на светия крал.

На 30 октомври се навършват 700 години от успението на св. крал Стефан Милутин. По този повод с благословението на патриарх Неофит Софийската митрополия, посолството на Република Сърбия у нас и храм "Св. Неделя" организират специална програма за честванията.

Още от днешната служба вижте в галерията на фотографа ни Димитър Кьосемарлиев
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Мумия ли има тоз Свети Крал като фараон :)))
19
0
 
2
 
! Отговори
пламен преди 2 години
...ако си ходил достатъчно дълго време на училище....щеше да го напишеш по- грамотно...
18
3
 
2
 
! Отговори
за незнаещи преди 2 години
Мощите на краля се съхраняват в тази църква и преди 100 г. тя е носела неговото име. Щом е светец трябва да се почита. Някой "умник" да не ги върне на Сърбия, както тленните останки на Г. Делчев .
17
5
 
2
 
! Отговори
Хелуин преди 2 години
Типично - политическа и икономическа криза, пандемия, а българската църква се занимава с никому неизвестен съседски княз, че чак и костюмче му ушила. Да не са почнали да празнучват Хелуин?
16
2
 
0
 
! Отговори
ДонДон преди 2 години
До пламенАз съм "войнстващ атеист" :) и затова немога да се впечатля от напевите на който и да е "архиерей", поп, папа, молла или както и да се самонаричат разните религиозни "пастири". А затова, колко запленяващо да говоря, пеят и тн. - все за 2000 години да са се усъвършенствали в изкуството да маниполират и омайват масата. Ако добавим и "добрите практики" на юдейте и египетските жретци преди тях, ще се вържат 4-5 хилядолетия в упражнения. Аз отричам чуждопоклонничеството, присъщо църквата
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно дали БПЦ е чествала това по време на царство България?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пламен А бе сръбска п0длог0, пали и хващай за Ниш. Или ако щеш Белград. Вън предателите от тук!
13
4
 
1
 
! Отговори
пламен преди 2 години
....жалко за вас дребни душици пишещи по- долу...аз бях впечатлен от литургията на един архиерей...не за първи път....и съм убеден, че той ще разчупи статуквото в БПЦ...
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нация от ***.Църква ,която се кланя на сръбски крал.Народ ,който не знае какъв е и откъде е.Патриоти някакви доносници на ДС,демократи са някакви червени кхмери.Масата мутри,мутреси,а за капак ставало това дето кажел Доган.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Храм Св. Неделя е наименуван на светицата след атентата през 1925 г. Преди това е бил в чест на Св. крал Стефан Милутин и хората са я знаели като "Св. Крал". Той винаги се отзовава на молитвите и помага! Благодарим! Слава на свети крал Стефан!
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава Богу и на Св. крал Стефан Милутин за възможността чудотворните му мощи да се съхраняват у нас! Големи чудеса стават чрез тях. Нека все така да ни помага Господ по молитвеното застъпничество на Св. крал Стефан Милутин!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДонДонЗащото мощите му са в тази църква. Ако ги върнем на сърбите,които не са спирали да ги искат,нищо да честваме. *** да питаш светия синод.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези некрофили се радват на трупа на един сърбин....отвратително! това не е ли същата църква гръмната от ***?!
7
3
 
9
 
! Отговори
Каквото преди 2 години
и да отбелязвате, сърбите ни мразят и винаги ще ни забиват нож в гърба. Както векове наред.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ти казах.Това нашето не е държава и нация.Сбор от всякакви елементи натикани в ЕС и Нато.Няма такава глупост.
5
2
 
8
 
! Отговори
А преди 2 години
бившата юго република кой български светец и кога го честват?
4
2
 
18
 
! Отговори
ДонДон преди 2 години
Аз не разбрах, защо ние Българите трябва да почитаме този сърбин. От уйкипедия научих, че този е допринесъл най-много за разпадането на България в края на 13 век. Окупирал е изконни Български територи и съответно е подчинил местното Българско население там. Утвърдил безвъзвратно новопоявилата се сръбска нация (същото се повтаря сега с новата Македонска).Мощите му били при нас. Да си им ги дадем на сърбите и повече да не ми говорят за тоя!
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пример колко сме зле.Скачаме на макетата ,а лижем подметките на сърбите.Няма такава държава.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От чи зор ще отбелязваме каквото и да било на сръбски цар? Нещо за български владетелте да те са отбелязали? Аре у лево всички сърби. 45 години отказваха да свържат магистралата Белград - София, която прекъсваше до Ниш. Само и единствено с цел да ни държат изолирани от Западна Европа.
1
4
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
А в какво е успял?