Кой ще помогне на Георги - психично болен скитник

От месеци живее на пейка в столичен квартал
27

Неотдавна ви разказахме историята на бездомен мъж с психични отклонения, който от месеци живее на пейка в столичен квартал. Преди 10 дни срещнахме Георги на пейка в скъп столичен квартал. Уплашен и самотен, въпреки грижите на хората от съседните сгради, подавали десетки сигнали до различни институции.

"Намерих го, опитах се да разговарям с него, той започна да вика и да крещи. Опита се да ме изрита и това беше повод а се обадя за съдействие", разказа Евелина Налбантова.

На мястото пристига екип на общинска полиция и малко след това Георги е прибран в Първо районно управление. Два часа по-късно обаче е пуснат, без да е диагностициран от психиатър - задължително условие за принудително лечение.

"Предпочитаме да кажем, че това няма да стане в този случай. За социалните служби или МВР не следват наказания от това, че нищо не са направили. Какво им пука на тях, нали не им е в къщата", заяви Д-р Цветеслава Гълъбова.

От СДВР съобщиха за Bulgaria ON AIR, че Георги няма лични документи, но е пуснат, защото не е обществено опасен.

Евелина Ноубантова коментира, че системата е много мудна, много тромава и много бавна , когато искаш да помогнеш, а законът не ти го позволява.

Засега Георги остава под открито небе, на пейката, която е превърнал в свой дом. Докога? Институциите нямат отговор.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: бездомник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Според мен, тук трябва да се задейства Прокуратурата - тя може да издава направление за психиатричен преглед! Някой трябва да напише оплакване до прокуратурата..Друг е въпросът дали имаме осигурени места по приютите за хора като Георги, дали изобщо имаме такива приюти за скитници..И може ли да се осигури лечение на такъв човек безплатно /той едва ли има здравна осигуровка!/ и кой ще го лекува извън болницата...Едва ли тези и подобни проблеми са решени - просто човекът е развалил изгледа на някои
22
5
 
3
 
! Отговори
Седераст преди 2 години
Путин е виновен!!Ако ни даваше газта и петрола без пари,кат при Бай Тошово време ,още да бяхме 9 милиона и да си живеем живота!!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костадин Костадинов - КОЛЕГАТА МУ!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ot hubav jivit ne e stignal do miseria glad gorkia dano mu pomognat da go preberat iskapat nahranat da ima spokoistvie i toi e 4ovek kakvi hora sme nie balgarite radzi korumoirani mutri besbojnizi pteberete go ima domove idva sima v banki ima dom. Sa hora preberete go ne da go vkarvst polizai da mu se podigravat i da go puskat sram sa bg i takav besbojen narod
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.mrasnizite jivehat a dobrite poludjavat i jivejat na ul.fandakova ne e li sram da ostavi todi 4ove4ez bolen beden gladen milionerkata fandakova doide ot selo greschnizsta umra dete na 16 g ot tok po trotoara nesakonnite paviloni tn no fandakova ne e v satvora laje detzki gradini kade sa ivan4eva besche primer kmetiza da e 4estito bebeto sin i tja
18
0
 
0
 
! Отговори
аз си преди 2 години
го оби4ам а каритас са мо6еници нацисти само са регистрирани за дарения ина4е 4истят хоратаи тьргуват с тях срещу нишойни помощи искат да придобиват
17
0
 
6
 
! Отговори
ГОСПОД ПОМАГА .... преди 2 години
АМИ , НЕКА СЕ ПОМОЛИМ ВСИЧКИ ЗА НЕГО!
16
1
 
21
 
! Отговори
??? преди 2 години
А къде е държавата, къде да институциите?Ако трябва да ти вземат нещо до дупка ще гонят човека.А когато трябва помощ да му се даде, е тогава не пука на никой. Всеки може да изпадне в тази ситуация.
15
2
 
14
 
! Отговори
Здравна каца преди 2 години
Никой, всички институции се борят с вир0са и пандемията, клошарите и пенсионерите и безработните да се оправят.
14
0
 
29
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Нито е първият бездомник, нито ще е последният. В бъдеще ще стават много повече....Вие какво си мислите, че живеете в демокрация? Много се лъжете - живееме при див капитализъм и мизерията и беднотията наред с много богатите е типично за тази система
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки може ако има желание да му купи един хляб.Проблемът е с настаняването. Малко хора биха прибрали човек с психични отклонения.
12
2
 
3
 
! Отговори
Клошар преди 2 години
Каритас са католическа 'хуманитарна' група. Не бива да арестуват, тази много нагла сектантка, едно е да помогнеш, друго е да арестуваш и извозваш бездомни в концентрациони лагери. Много лесно се изпада вън от системата, трудно се влиза обратно. Някой са останали без жилища решават да клошарстват но свободни, преди арест в приюта. Те са част от нашия бит, докато не са агресивни не ми пречат, ровят си по кофите за храна и вторични суровини.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След толкова години управление на калинки няма как да не е това резултата. Всичко в държавата е сринато. Тепърва ще се установява как нищо не работи. След тия и Господ да дойде няма да може да изправи тази страна.
10
3
 
21
 
! Отговори
123 преди 2 години
Къде отиват милионите за "социални" услуги??? Къде са? У шведите и у нечий джоб!
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а кой ще помогне на безработните с вишу живеещи с мама на по 30-40 г? защо на запад само защото съществуваш ти дават по 2000 евро месечно, а тук държавата е на принципа 'който не блъска за капиталисти и не ни плаща заплатите в общините, не трябва да яде'?
8
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'психично болен скитник' ---- профилът на един антиваксьр
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом МВР и социалните не помагат на изпаднали хора, кой тогава ? Той и утре няма да има документи. Наистина ли няма механизъм, за да бъде прибран на топло ?
6
3
 
22
 
! Отговори
минувач преди 2 години
А 'държавата'? Или тя само данъци прибира....
5
4
 
19
 
! Отговори
1-н преди 2 години
трябва да му помогнат тези нищоправещи, които обществото издържа за такива случаи...нооо те си барат макарите...
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му купим билет за Нидерландия там ако легне да спи на открито в студът, веднага екипите които обикалят за бедстващи ще го приберат.