Пиратки и бомбички само с разрешение на кметовете в София

Забраняват се в междублоковите пространства, около болници
35
Пиратки и бомбички само с разрешение на кметовете в София
Снимка: БГНЕС

Въвеждаме изцяло нов ред и правила за използването на пиротехнически средства на територията на Столичната община, съобщи в общината председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Георги Георгиев в присъствието на представители на организации за защита правата на децата с аутизъм.

Предложенията за промените в наредбата са подкрепени от десет общински съветници от различни политически групи в СОС.

Очаква се през втората половина на януари догодина да се приеме промяна в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община във връзка с използването на пиротехнически средства, уточни БТА.
Промените засягат употребата на пиротехнически средства от категория "Ф2" и "Ф3", които са основния източник на шум и стрес, обясни Георгиев.

Идеята е употребата на пиратки и бомбички от тези категории само и единствено сред разрешение на районния кмет.

Десет дни преди събитието /семейното тържество или друго/ се подава заявление по образец, където се изписва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. След това се произнася районният кмет и преценява дали да даде разрешение за употреба, обясни Георгиев.

Той каза, че наредбата ще забранява категорично употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

Идеята по думите на Георгиев е да има ясен регламент, по който районните кметове могат да преценят дали да дадат разрешение. Възприели сме положителния опит на Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения, посочи председателят на СОС.

Глобите за нарушителите ще са от 500 до 2000 лева за физически лица, а за юридически лица - от 3000 до 10 000 лева. Контролни органи по наредбата се предвижда да бъдат МВР чрез специализираните си звена, както и Столичният инспекторат и структурите на общината съобразно наредбата, каза Георгиев. Той мотивира промените в Наредбата с множеството сигнали и оплаквания от граждани от неконтролируемите гърмежи в следствие на употребата на пиротехнически средства. Георгиев съобщи, че има и петиция, подписана от над 15 хиляди граждани във връзка с необходимостта от предприемане на мерки в тази посока.

Страдат децата от аутистичния спектър, които по данни на съответните организации в столицата са над 5 хиляди.
Подкрепа е заявена и от Фондация "Четири лапи" поради прякото влияние на пиротехническите средства върху домашните животни.


35
Още по темата: Кметбомбичкипиратки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От статията разбрах,че града се е напълнил с недъгави и с бездомни кучета и котки, които се стресират когато забавляващите се нямат биляшка от кмета. Но имат ли фърчащ лист всичко е наред. Но всъщност не ми става ясно защо тези пет хиляди са сред нормалните два милиона. Който иска да си ги гледа,да върви в гората на тихо.
31
4
 
2
 
! Отговори
Pipi преди 1 месец
Бравооооооооооооо! Най-накрая! Има надежда за тази държава!
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи отиваш с бомбичката в кмеството и като ти разреши кмета - му я гръмваш пред него - така ли???
29
0
 
10
 
! Отговори
София преди 1 месец
То и сега има забрана за фоерверки след 22ч, ама редовно от Бояна, Драгалевци, Симеоново се виждат такива след 22ч. Някой да е санкциониран, щото аз не съм чул и видял.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се стегне закона и ще се санкционират самоделките. И без това на полисмените им е скучно.
27
6
 
6
 
! Отговори
Димо преди 1 месец
Е добре ще ги забранят,и какво пак се връщаме във времената,когато ще се правят бомбички от миниум и бронз по мазета и тавани,които са в пъти по-мощни и опасни и не се водят пиротехнически изделия.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Биктаигърите са безопасни за употреба само може да останеш без ръка.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да забраняп пиратките въобще, само на 4ти юли като в УСА.
24
3
 
6
 
! Отговори
Един преди 1 месец
Дано не е имитация на дейност, на което ние, българите сме царе. Забрана и глоби, в т.ч. финансови.
23
11
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Най-после. Аман от гърмежи, в т.ч. и с пистолети! Дано да въведете ред! Подобна *** няма никъде по света.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страх ги е!
21
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забраната трябва да важи в цялата страна, не само в София! Време е да се сложи край на Бойковия хаос.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фойерверките вдигат по-голям шум.
19
8
 
12
 
! Отговори
Бул гур преди 1 месец
Вноса и продажбите на пиратки трябва да се забрани със закон.Разни гаменчета ги ползват из квартали ,училищни дворове,паркове и създават стрес за хора и домашни любимци. Голяма радост е за тях като стрестнат някой.Българска простотия. Пари за хляб нямат,ама им дай пиратки.
18
4
 
14
 
! Отговори
епичовец преди 1 месец
забранете продажбата им, като сте загрижени
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто си представих как ония шкембета със сините ризки тичат при всеки сигнал за пиратка. Опа... мозъците леко забравиха газовото оръжие и сигналните ракети. Май най-много аутисти има в МВР. Абе, вие нормални ли сте? Някой ще ти иска разрешение от Столична община? И кого ще глобите, бе? То и за хвърлен фас има глоба, ама да има някой глобен? Представям си прото, праток, пратокола - ми, таковата. "Чазд от хъртия нямерихме." Гении!
16
4
 
4
 
! Отговори
Гроби Таласъма преди 1 месец
С "Калашников" на терасата: огин по Мунджо;))) И без тва ще ми вгорчи глътката много с моабетите си 5 минути преди 00.00 ч ;)))
15
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Да ги забраняват!Само ми плашат котката тия комлексари!Като са такива гъзета да си ходят по селата да гърмят!
14
0
 
17
 
! Отговори
Голям смях преди 1 месец
прави се забрана на нещо,за алиби на управляващите.Липсват сили и средства за контрол и забраната изтича в канализацията.Е, сигурно ще намерят някой будала да го олепят за назидание.Излезте по Нова година на балкона и вижте какво става: малък Багдад през "Пустинна буря".Как ще го спрат и ограничат?Властите не могат да въведат контрол по пътищата,дето всеки ден някой се трепи,а искаме да спрем илюминациите.Интересна идея на НПО-та,но неизпълнима.
13
6
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
нова година - ден като ден, един от най - тъ пите дни в годината