Ремонтират Борисовата градина в София за 12 милиона лева

Ще оправят и една от двете тоалетни, които са в окаяно състояние
18 дек 2021 12:21, Петя Славова
21
Ремонтират Борисовата градина в София за 12 милиона лева
Снимка: БГНЕС

Проект за мащабен ремонт на Борисовата градина в София бе приет с недоверие от част от общинските съветници. Проектът цели да промени историческата част на най-големия парк в столицата и е на стойност 12 милиона лева.

Очаква се реконструкцията да започне до няколко месеца. Последваха обвинения от общински съветници, че се действа прибързано само за да не изгуби страната ни финансиране от Европа.

Нов асфалт и канализация, фенери в старинен вид, здрави пейки и модерно видеонаблюдение - това са основните акценти от плана за ремонт на Борисовата градина. За него разказва авторът на идеите архитект Росен Гурков.

"Целият парк е паметник на градинското и парковото изкуство. Проектът включва много елементи, не само настилките, а и възстановяване на поливна система и скулптурни елементи", каза той пред Нова тв.

Предвижда се обновяване на Борисовата градина в столицата. Планира се и засаждане на над 25 000 дървета и храсти, които да изолират шума от трафика до парка.

Предвижда се едната от двете тоалетни, която е в окаяно състояние, да стане като нова. "Възстановяването на тоалетната не е свободно съчинение. Тя трябва да бъде абсолютно възстановена в автентичния й вид", каза арх. Росен Гурков.

На фона на готовия проект, част от общинските съветници го определят като прибързан и недобре планиран. Причината – паралелно се изготвя подробен устройствен план на Борисовата градина, с който проектантите трябвало да се съобразяват. "В този план ще е ясно какви ще са настилките - дали да има алеи, дали на други да ги няма, какво да е озеленяването и всички тези детайли. Само че вместо да се приеме този подробен устройствен план се бърза да се направи този проект. Това е груба грешка", коментира Борис Бонев.

Повечето от отпуснатите средства за ремонта са по европейска програма на стойност над 12 милиона лева. От Общината отговориха на критиките. "Това е ремонт на тази историческата част, която е паметник на парковото изкуство. Одобрен е от Националния институт за недвижимо културно наследство, така че в случая няма спорни неща. Това е буквално възстановяване на настилки, чешми и тоалетна", заяви Милена Васева - директор на Общинско предприятие "Паркове и градски градини".

Ако ремонтът започне по план през 2022 година, крайният срок за завършването му е есента на 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За12 млн. лв 5 градини като тази може да се ремонтират! Вероятно проекта е планиран по Бойково време, амааааа.... ще се изпълнява сега и трябва всяка общ.поръчка да се гледа по двойна лупа, всеки метър некачествен асфалт или некачесвена пейчица са основания крадлата от "Московска" да бъде преместена в ЦСЗ по бързата процедура !!!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за софийските сноби се наливат пари, провинциалистите са оставени да кретенясват и деградират до нивото на южен судан и Еритрея.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова е куклата на конци на престъпната шайка герб, чрез която ще продължават да крадат, много -- 12 млн и щели да оправят само едната от две тоалетни? Българите са много прости защото още не са ви забранили като партия. За 12 млн ще направите 20 чисто нови тоалетни и ще останат пари и за други неща.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко пъти ще я ремонтирате тази Борисова градина! В чий джоб отиват парите?
15
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кви настилки за 12 милиона лева..... алеите са асфалтови .... жива кражба :)))
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 10 години я ремонтират Борисова градина :D
13
1
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Е да, ама ако ремонтират и двете, нема да останат пари за шкафчетата.
12
0
 
7
 
! Отговори
ама преди 2 години
моежели такова нещо, да се ремонтира една от 2те тоалетни, ми ремонтирайте и двете, майко мила. С тези архитекти и проектанти мъка ми е. Дано некой ден ви се до *** и да е заета единствената тоалетна аш лаци долни, та да се продрискате да станете за резил
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В горната част на Борисовата градина и в ловния парк има огромно количество саморасли фиданки от всякакви дървета - кестени, ясен, явор. Не е нужно да се харчат милиони. Само трябва да се преместят. Ако се организира акция, предполагам ще има много доброволци.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основната цел е да се сложи видеонаблюдението. Останалото е прах....
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха да видим, дали ще е асвалта около езерцето и по посока маймунарника+тоалетната, или ще е нещо много по-грандиозно
8
1
 
2
 
! Отговори
Теди преди 2 години
МАР ТИНА АТАНАСИНСКИ МОЖЕ ЛИ ДА ОТВОРИ БАРДАК В СОФИЯ СЛЕД КАТО Е БИЛА ЗАТВАРЯНА ОТ ГДБОП СОФИЯ ЗАРАДИ ПРЕБИТО МОМИЧЕ
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 Че какво и е сега на Борисовата градина? За тия пари по-добре да направят къпялнята да работи.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоалетните в софия са традиционно и уникално мръсни. В паст от градския транспорт е като в тоалетни.
5
0
 
12
 
! Отговори
Не вярвам да крадат преди 2 години
Всъщност само ще преасфалтират алейките. Това би трябвало да си се прави редовно от общинското предприятие "Паркове и градини", вместо да се "усвояват" едни милиони за най-обикновена поддръжка на алейките.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от двете тоалетни хахаха, пак добре можеше да е половин тоалетна.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и Западен парк го "ремонтираха" за почти същите пари.
2
0
 
17
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 2 години
Историята помни една ремонтирана тоалетна, за близо милион лева ))
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-зле от сега няма да стане. Дори да го правят прибързано,за да не се изпусне европейско финансиране съм съгласен да се направи. Иначе като се изпуснат парите и да има идеи все тая. Няма после кой да дава пари.