Ще скочи ли цената на билетчето в София заради скъпия ток?

Трябват 178 млн. лв. държавна помощ, заяви Зафир Зарков
12 яну 2022 11:04, Ния Христова
27
 
Увеличението на цените на тока и природния газ драстично са повишили и разходите на Столичната община за градския транспорт, а в същото време пандемията е съкратила приходите от продажба на билети и карти.
 
"От 2016 г. градският транспорт бележи ръст в продажбата на превозни документи, достигна 10 млн. лв. през 2019 г. Но през 2020 г., в резултат на Ковид пандемията, приходите се сринаха с 35% за година, после имаше малко повишение, което е крайно недостатъчно", заяви зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Надявам се, че никой не си представя София с намелен градски транспорт или без такъв. На практика той се финансира от бюджета на София, малко държава помощ и приходи от превозни документи. През втората година от пандемията Столичната община отпусна повече средства и актуализира бюджета за градски транспорт с 12 млн. лв., бяха отпуснати и заеми. 70 млн. лв. са парите само за електроенергия", подчерта Зарков.
 
Зам.-председателят на транспортната комисия беше категоричен, че поскъпване на билетите не се планира като спасителна мярка.
 
"Ценовият шок при превозните документи не би довел до стабилизиране на системата, месеци наред дори ще има сериозен отлив от пътници. В същото време не бих искал да си представя София без градски транспорт, ще настане транспортен хаос, влошена екология", коментира Зарков.
 
Той подчерта, че са необходими 178 млн. лв. помощ, която очакват от държавата.
 
"Тези силно завишени цени на електроенергията и горива се отразяват при акцизите и печалбата от тях е за държавата. Затова е нормално държавата да има ясен ангажимент към градския транспорт", призова Зафир Зарков. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
10
 
! Отговори
а към гетата преди 2 години
А дали пък загубите от стотици милиони не се дължат на факта, че до някои масово населени с *** райони всъщност транспорта е БЕЗПЛАТЕН? И вместо както е в Истамбул, където достъпа до спирките е като в метрото за да няма гратисчии, или в Европа с кондуктори или през шофьорите за контрол, тук линии 10, 22, 23, 8 и автобусната 111 са на практикаБЕЗПЛАТНИ за нашите сънародници , коино освен сметки за бита не знаят масово и какво е БИЛЕТ за градски транспорт! И ние само наливаме милиони....
22
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотално сбъркана ценова политика на Фандъкова за градският транспорт. Прекалено евтините карти и прекалено скъпите билети, водят до недостиг на средства за градският транспорт заради картите и по-малко пътници и по-малко приходи от билети заради скъпите билети. Принципно месечната карта трябва да струва колкото 50 билета. Това е равновесното положение, а сега не е така. Щом билета е 1,60, картата за 1 месец трябва да струва 80 лв., а не 60. Върхът на изкривяването е едногодишната карта от 365 лв
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си взех кола дето гори градско 8л на 100км. На градски вече не се качвам. С тия цени на билетчета и с тия реденета за зареждане на карти вече ТОТАЛНО ме загубиха. Отделно, че трамваи 4 и 5 са в ремонт от 1г а трябваше ремонта да приключи преди 4 месеца. Само дето Фандъчкова прибра кинтите и сега има 1 ръждясал багер на изкопаните релси и нищо не се случва!
20
0
 
7
 
! Отговори
Към общината преди 2 години
И веднага се качвам на колата да си ходя на работа.
19
8
 
1
 
! Отговори
нищо няма преди 2 години
да поскъпне,в българия поскъпват само заплатите,не се е родил политик,който ще накара българина да плаща за нещо,народът е свикнал всичко да му пада от небето и въпреки това само хленчи,намерили,че премерили
18
1
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Не знам дали ще скочат цените за билетчетата. Просто не разбирам как искат пари от държавата за транспорт в София. Каква е логиката на това предложение. Всички искат от държавата, а тя горката взема заеми и емитира облигации и ДЦК. После пк политиците се чудят защо не могат да направят правителства. Някои ще трябва да ги плаща тези дългове, а хората в страната стават все по-малко и по-малко.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом слугите пишат за това, вече е решено
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е моментът за пътуване гратис, следователно пътуването ще е не по -евтино, а роди безплатно!
15
2
 
8
 
! Отговори
. преди 2 години
Не защото така и така ще изсмучат 3 цифрено число милиони от държавата, т.е. от всички нас. Увеличат ли го още повече хора ще са по колите!
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3,60 !!!
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно сега през януари, февруари и март няма как хората да вървят пеша през снега, дъжда и студа и искат не искат ще плащат по 2-3 лв за билет. От април до септември могат да вървят пеша 2-3 спирки, но почти всички работят в центъра а живеят в апартаменти в кварталите и пак няма как без транспорт, градски или личен автомобил. Много малко хора в София живеят близо до работното си място, все пак сме 2 милиона маймyни вече
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да си кажат за липсващите милиони, къде десетина, откраднати чрез ЦГМ...
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пет лева да стане все ми е тая.Дизела е безотказен.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека големите задръствания започнат СЕГА!
9
1
 
21
 
! Отговори
yoy0 преди 2 години
да съкрати администрацията а не да иска пари на един водач 5 лежача бордовете от трима станаха на петима
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще заиграят сопите май-май
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как .И да поскъпне няма кой да плаща.То сега над 60 % от така наречените софиянци дупчат по 20 билета и карат докато ги хванат .
6
0
 
14
 
! Отговори
1-n преди 2 години
ХахаНакрая ватманите че одат пеша по трамвайнитр линии с една тромба у ръка, щот за трамвай нема да има пътници както са го подкаралиПарите които се крадат от мирнрто на улиците и почистването в кварталите да се пренасочатама некой че ХО заболи сърцето
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йорданке,не пипай билета,че София тясна ще ти се види.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога,бе?Ай стига вече,че дяволите ще ви хванат!