До 30 км/ч в целия исторически център на София до края на годината

Първата част от "Зона 30" започва на 10 февруари
37
До 30 км/ч в целия исторически център на София до края на годината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на тази година в целия исторически център на София се предвижда да се въведе "Зона 30" - ограничаване на скоростта на движение до 30 км/ч по второстепенната улична мрежа. Това съобщи Димитър Петров директор на Дирекция "Управление и анализ на трафика" на Столичната община за БТА.

От 10 февруари "Зона 30" се въвежда в карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша". Целта е повишаване на пътната безопасност и стимулирането на по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване, обясни Петров. "Зона 30" ще бъде въведена с поставяне на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната.

Директорът на Дирекция "Транспорт" каза, че в тази зона към момента съществуват различни физически ограничители на скоростта като повдигнати пешеходни пътеки, изкуствени неравности, както и едно от основните правила за успешното въвеждане на такива зони - еднопосочност на улиците и запазване на правилото за предимство на дясностоящия. По думите на Петров така водачите са принудени да намаляват скоростта на кръстовищата и почти да спират, за да се огледат за движещ се от дясната им страна автомобил. Това са основните елементи от пакета мерки, които се прилагат успешно в почти цяла Европа, за ограничаване на скоростта, обясни Петров.

Той обяви, че е подготвен и проектът за следващата зона с ограничение на скоростта до 30 км/ч, която е между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев". Петров подчерта, че ограничението няма да важи за основните булеварди, където ограничението на скоростта остава 50 км/ч.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Софияскоростцентър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
18
 
! Отговори
ааа не така преди 2 години
С тези 30км/ч, ще опърдим историческия център на Софето!
11
1
 
24
 
! Отговори
София преди 2 години
Последната година-година и нещо, има ли нещо УМНО и ПРАКТИЧНО, което управляващите да сте направили за тоя прословут софийски център? Ограничения на скоростта, ограничения на автомобили на база на измислените стикери за ГТП, сини зони, бембени зони? Що за некад---- работят в тая община?!?!
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те тротинетките развиват по-висока скороост :D
9
5
 
10
 
! Отговори
трябва и 10 да е преди 2 години
с такива калпави шофьори дето са се навъдили. Всеки ден гледам птп-та. Неграмотнили сте не знам просто?
8
10
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Аз лично го одобрявам. Който влиза с кола в центъра, да си прави сметката как кара. Много пешеходци, всеки си пресича където му е удобно (типично българска черта), но ако стане нещо, шофьорът е виновен.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И джендърите от Спаси София ще минават отстрани с тротинетките си и розовите си велосипеди, облечени в женски дрехи.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутатслият паркинг на площада кога ще ХО премахнат?
5
4
 
14
 
! Отговори
Пипи преди 2 години
В препоръките на ЕС за въвеждане на зона 30 км/час са ПЕШЕХОДЦИ И АВТОМОБИЛИ ДА СПОДЕЛЯТ ЕДНОВРЕМЕННО ЕДНА И СЪЩА ПЛОЩ. Или това означава да няма тротоари. Тези зони трябва да са проектирани още в самото начало като зони със споделена територия. Та стария център на София, преди сто години така ли е проектиран г-н Петров? Като ви гледам как правите еднопосочни улици, се чудя как ви хрумна идеята за 30 км/ч зона? Май е време да си потърсте друга работа, която да не е свързана с организация на дви
4
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А каква е целта на ограничението? Да вдигнем вредните емисии във въздуха ли?
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето коли "придърпват"на 2ра скорост с 30км/ч., освен ако не е някоя по-нова джипка-автоматик. Т.е. ще карат на 1ва с повече газ-неекологично, но пък безопасно
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като минавам по ул. "Московска" за да се опуши както трябва ще карам и с 20 км на първа на полусъединител и с *** газ.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 км това на коя скорост да караш втора ли трета ли четвърта абсурд и всичко ще е задимено абсурдите на новите от промяната,