Скъпото гориво опразни улиците в София, има спад на трафика

Въздухът в града е по-чист, градът пада в световните класации по замърсяване
29 яну 2022 18:18, Елка Василева
151

Снимка: БГНЕС

Високите цени на горивата в страната в съчетание с огромния брой заразени с COVID, поставени под карантина, доведоха до осезаем спад на колите в трафика на столицата, предаде БГНЕС.

В час пик в работните дни се чакаше часове в задръствания, а от няколко дни традиционното чакане по светофарите е сведено до минимум. Ако доскоро почти беше невъзможно да се паркира в центъра на София и в прилежащите райони и понякога хората обикаляха по няколко пъти, за да открият свободно място, сега този проблем е изчезнал. На паркингите могат да се намерят свободни места.

Отсъства и голямото петъчно задръстване, което се образуваше традиционно в следобедните и вечерни часове по бул. „Цариградско шосе“ от Орлов мост в посока двореца „Врана“.

Друг резултат от високите цени на горивата е, че все по-често могат да се видят да пътуват в една кола повече от един човек въпреки ситуацията с COVID.

Липсата на трафик се отрази и на въздуха в столицата, която традиционно в това време на годината е в челните места на световните класации по замърсяване. Справка в световната система за градовете с мръсен въздух Iqair поставя София на 39-то място, което е спад с около 20 места.

Цената на горивото пък на различните бензиностанции се движи в диапазона 2.35 - 2.60 лв. за литър бензин, и 2.53 - 2.64 лв. за литър дизел.

Справка за цените на горивата в системата Fuelo сочи, че от 13 януари насам започва стабилен ръст на цените на дизела и бензина. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
6
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Така така, още да поскъпне та избирателите на Киро ментата, Чалгаропитека, *** и Ристо лодкаря да маат пеша, измръзнали и гладни да им дое акъло.
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете нафтата 3 лева и спрете градския транспорт. Така нито трафик ще има, нито хора. София ще заприлича на Самоков, а Фандъка най-накрая ще се почувства у дома си.
24
19
 
4
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 26 - О бро не ме вкарвай в твойте мелодрами с парите, над 80% от заплатата я раздавам на семейство и приятели и съм с 3 апартамента в Сф. Като бях дете живях в Ню Йорк, а после като студент обикалях из Холандия, нямам проблем с парите просто споделям опит от западна Европа където хората очевидно знаят как да си движат икономиката и да не я източват с мързел. В Холандия, ако си с автомобил и не си по работа си мислят, че си инвалид, а в Ню Йорк ти размахват ръка щото те мислят за таксиджия.
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А въздуха по-чист ли е?Едва ли.
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят чист дизел вече 20 годинки го карам с изгорело олио на 50 ст литъра. Не препоръчвам да го пробвате този вариант на новите дизели че ще берете ядове. Само старите дезели вървят с олио. Където мина омирисвам на пържени картофки. Новите модели дизели са капризни и няма да могат да запалят на олио. А има и опасност да запушите дюзите.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 27 - - да местим столицата във Видин. Тъкмо ще им вдигнем стандарта!
20
6
 
36
 
! Отговори
Една добра идея преди 2 години
За софийските проблеми има просто решение-премества се столицата другаде.И без това е прокълнато място,България няма да мръдне грам напред,докато София е Столица.
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xaxsasбвЕ да, в Европа никой вече не кара автомобил, а производителите на автомобили ги произвеждат само и единствено за индийци, пакистанци и талибани, да знаеш. А да, и за такива като теб дето зареждат само при Марешки щото в нормалните бензиностанции им е скъпо.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От понеделник до петък снимайте .
17
3
 
23
 
! Отговори
Съвет преди 2 години
Че нали са ваксинирани!Това е най важното!Да си лежат у панелките ваксинирани и да не им дреме!
16
3
 
14
 
! Отговори
ААААААА преди 2 години
До 13 Е как с двадесетгодишни???????? Нали уж всеки в София под пет хилей леа няма е??
15
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Жан Виденов едно време имаше шоково поскъпване на горивата и сега при Киро Виденов също.
14
2
 
13
 
! Отговори
Ааааааа преди 2 години
До 13 Е как с двадесетгодишни???????? Нали уж всеки в София под пет хилей леа няма е
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па нали си имат електротранспорт!
12
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго е - стана много студено. Повечето трошки по кварталите просто не палят въпреки огромните мъки на собствениците им!
11
5
 
42
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Трафикът е много по-зависим от учениците и това, че половината излязоха отново в онлайн обучение, отколкото от цените на горивата. Един автомобил в София минава средно 15 километра на ден, или около 300 километра на месец. Разликата от 90 стотинки прави 27 лева на месец - при това ако автомобилът няма газова, която намалява разликата до около 15 лева. Не това спря шофьорите.
10
6
 
46
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Пълни тъпотии ! Това е заради ваканцията на учениците.
9
26
 
10
 
! Отговори
Кой плашите преди 2 години
Всички са на газ и с 20 годишни кошници и са антиваксъри.
8
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно заради цените няма коли. То и градския транспорт е по-празен от преди. Просто има много хора които работят от вкъщи. Българина за колата винаги ще намери пари.
7
14
 
18
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Ми скачайте на метрото, колелото или автобуса време е да почнете да мислите като гражданите на Ню Йорк, Чикаго Токио, Лондон, Париж и Амстердам, а не да подражавате на най-бедните народи дето се разхождат по калта с автомобили - талибани, африканци, индийци и пакистанци. Няма полза да пълните джобовете на Марешки и арабските пустинни лисици. Поздрави от метрото всички са спокойни и си цъкат на телефоните, а аз дори работя с пуснато хотспотче. В Европа е демоде да се шофира от гъзарийка и мързел.