Ученици, студенти и докторанти - безплатно в градския транспорт?

Предложението е в концепция за нова тарифа за пътуване в София
11 фев 2022 14:21, Петя Славова
60
Ученици, студенти и докторанти - безплатно в градския транспорт?
Снимка: БГНЕС

Ученици, студенти и докторанти да пътуват безплатно с градски транспорт в София. Това е предложение в концепция за нова тарифа за пътуване в градския транспорт в София, представена от общинския съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев и експерта към транспортната комисия на СОС Виктор Чаушев, предаде БГНЕС.

Още по темата

"В момента съществува държавна наредба, която определя начинът, по който такива карти се компенсират от бюджета държавата. Стойността на компенсацията е 30% от цената на месечната карта на градски транспорт. Тази цена е 50 лв. в момента, тоест държавата всеки месец превежда на Столична община 15 лв. за всяка продадена такава карта. Ние предлагаме Столична община да направи тези карти безплатни и да използва двата национални регистъра за ученици, студенти и докторанти. Спрямо данните в тях знаем, че имаме около 210 000 души в момента, които са такива. По служебен път ЦГМ да издава тези карти", обясни Чаушев.

Според него тази карта за 210 000 души ще даде възможност общината да обоснове пред държавата нуждата от това да получава много по-висока държавна субсидия.

В момента Столична община калкулира на година около 17 млн. лв. приходи от продадени такива карти и получена държавна компенсация. "Когато имаш издадени карти за 210 000 души безплатни, държавната компенсация за тях в рамките на една година става 37,8 млн. лв.", заяви Чаушев.

Сред това, което се предлага да отпадне е картите, които са само за част от градската мрежа и талоните за 10 пътувания. Билет за пътуване с прекачване до 60 мин. на цена от 2,40 лв. е от новите неща, които се предлагат, както и 24-часова карта за 6 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
ПРАВОИМАЩ преди 2 години
Навсякъде в евространите навършилите 60г.а пенсионерите на 100%им е безплатен грацкия транспорт....тук в Бг.се мълчи затова...а уж са загрижени за тях...да носят маски,ограничения и др.хватки смешни...ДО КОГА
47
0
 
10
 
! Отговори
Николай преди 2 години
Да не е само за София това. Да го направят и за други градове.
46
2
 
4
 
! Отговори
Нако преди 2 години
На редовните студенти и докторанти им се налага да работят, защото в България им искат пари за семестриални такси, общежития, градски транспорт, учебници, интернет в общежитието и много други. В Гърция всичко това им е безплатно, включително и обяда и вечерята в стола. А иначе стипендията един редовен докторат в България, който се води на 8 часа е цели 500 лева и няма право да работи допълнително на повече от 4 часов работен, за да може да си покрие горепосочените разходи.
45
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
До Кармен Златарева АЗ СПРЯХ ДА ВЕЧЕРЯМ,И ТАКА ГО РЕШИХ ТОЗИ ПРОБЛЕМ,ПРОБВАЙ,МОЖЕ И ДА ТИ ХАРЕСА
44
2
 
6
 
! Отговори
НикогаПовечеГРОБЧума преди 2 години
Фъндъкът няма да позволи това да се случи,защото нощните шкафчета ще останат празни .
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво правиме с хората на Мин. Заплата 500 лева след удръжки дето се водят работещи... Защото с такъв доход именно не можеш да си позволиш годишна карта която е и най изгодна ? Значи индианците като се возят безплатно трябва и за други групи в социален риск иначе е дискриминация. То с тия доходи може да се подадат документи за бежанец някъде по Европата под претекст че заплатата не стига да стигненш до раб. Място и да ти останат за храна...
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова много забогатя градския транспорт, че безплатен стана. Че тези младежи вместо да ходят пеш да правят мускули на бедрата, те безплатно возене. Я всеки да работи и да си плаща. Аман от тарикати и използвачи.
41
3
 
3
 
! Отговори
Стари грацки БГпесни преди 2 години
... ... -Льоф льоф, ли-ли-льоофф... да ме люби, бес парии...всеки е готоофф...
40
3
 
2
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
да се чуди човек,защо софянци постоянно плюят по фандъкова.МИ ТЯ ВСИЧКО ИМ ДОТИРА,ПАРНОТО-ДОТИРА,ОБЩЕСТВЕНИЯТ ТРАНСПОРТ-ДОТИРАН-И ВЪПРЕКИ ТОВА МНОГО ХОРА ИЗОБЩО НЕ СИ ПЛАЩАТ,И Т. Н.......А ВУТЕ И ПЕНА ГАЗАТ КАЛТА В ТЪМНОТО,И С СВОИТЕ СКРОМНИ ПЕНСИИ ПОМАГАТ ЗА ДОТИРАНЕТО В СОФИЯ
39
2
 
0
 
! Отговори
Знам ги, Първите*... преди 2 години
...СЕ РАЗПЛУВАХА НА МЕСТАТА ЗА иНВАЛИДИТЕ... ФПИЛИ ПОГЛЕТ МЪТЕН, В ДЖИ-ДЖИФОНИТЕ...И НИКОЙ НЕ МОЖЕШЕ ДА ГИ ПОМРЪДНЕ...ВЕЧЕ СА ПО "ОРГАНИТЕ"!
38
1
 
0
 
! Отговори
"ВРЕДИШ", преди 2 години
- Вредиййш, и на Моя да се возииш...вредиййш све що има да получиииш...немой да нилажеш тако лако... некога да учиии...маминотоо ...Гербераскоо, колко Бойко се, изучии!
37
2
 
1
 
! Отговори
Балкански хитове преди 2 години
"Казни ме", исп. баба Тодорка* : ... - Казни ме казни..., ако ме фанеш,...че те лажуу...казни ме казни...ако ти докажу...дипломите свие мойеее...ни су данииЙ...на диваеее...
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никоя карта не трябва да струва за ползващия картата по-малко от 51% от цената на обикновена карта. В противен случай започват далаверите като сега предлаганите служебно издадени карти за ученици и студенти без реално те да ги ползват.
35
2
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Хубава инициатива - ама кога ще могат да пътуват безплатно и пенсионери с под 200лв. пенсия, да не ви казвам какви други плащания имат и какво им остава за вчеря....
34
0
 
2
 
! Отговори
Ние, Професорантите* преди 2 години
...згодини чакаме... някой да умре... но да търпиме по-вече ... забравете ...!...СТАЧ..КА !!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мошеническо предложение с крайна цел повече пари за крадене чрез градския транспорт на София. Ползва ученика или не ползва градския транспорт, тези мошеници искат държавата да им плаща все едно ползва - това означава служебно издадени карти за пътуване. Билета поскъпва от 1,60 на 2,40 лева. Вместо талон за 1,20, билет за 2,40 лева. Вместо еднодневна карта за 4 лева, карта за 6 лева.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи всички да си ползват личните коли, а с градския транспорт да пътуват само ученици и студенти.
31
0
 
4
 
! Отговори
Амииии преди 2 години
тогава оставам завинаги хоЛофиииисссс. Имах колебания/ офис в синя зона, ползвах една линия на трамвай, ама сега и това няма да ползвам!А иначе СКГТ и в момента е катастрофа, за в бъдеще, ще видим!
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да България са най-хамелеонската партия в историята ни. Направих си труда да преброя колко пъти са се коалирали или подкрепяли друга партия и преброих над 20 до момента. Явно са готови на всичко само да облацват от държавната софра.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яко поскъпване на пътуването с градски транспорт, замаскирано зад "безплатните" карти за ученици и студенти. Основният измерител е цената на билетчето, което от 1,60 става 2,40 лева. Градският транспорт поскъпва с 50%.