Разкриват нов център за пострадали от домашно насилие в София

Хората ще получават подслон, храна и консултации с психолог
17 фев 2022 00:30, Ния Христова
10
Разкриват нов център за пострадали от домашно насилие в София
Снимка: Pixabay
Данни на фондация "Анимус" показват, че случаите на домашно насилие и тормоз у нас се увеличават, съобщи bTV. За последните три години между 3200 и 3500 са новите дела по Закона за защита от домашно насилие.
 
Според данни на националния омбудсман за 2022 г., българските съдилища са издали 3057 ограничителни заповеди, от които над 2/3 са били в полза на жени и деца.
 
В София се разкрива нов кризисен център и "правна клиника" за пострадали от домашно насилие.
 
В център аще се приемат хора от цялата страна. Там те ще могат да получат подслон, храна и консултации с психолог. 
 
Разработва се също така и "правна клиника". Юристи и адвокати с опит ще информират и помагат с правни съвети подстрадалите. Двете услуги се очаква да заработят в средата на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 Без съмнение е така, но ние сме бедна държава и не можем да си го позволим. В центъра на 30 жени се осигурява една охрана, а при Вашия вариант ще трябва да осигурим 30, защото проблемът не е само да бъде изхвърлен насилника, но и да не се допусне да се върне и да извърши убийство. Не знам как ще живеете в дома си спокойно, като там сте лесна мишена.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насилникът е този, който трябва да се изхвърля от жилището, а жертвата трябва да остава защитена в дома си, а не да бъде стресирана още, като бъде настанявана в нещо като казарми затвори! Кой е наказаният в крайна сметка? Отново жертвата! Аз, ако съм жертва на побойник или психопат, ще искам да си остана в дома си, а не да живея на място, което допълнително ще ме стресира!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откриването на подобен център е само едната страна на въпроса.Трябва да има помощ по отношение на намиране на работа, получаване на квалификация, защото много често финансовата зависимост е причина да се търпи насилието.Не е достатъчно да подслониш някого за известно време, трябва да му помогнеш да си стъпи на краката и да може да се справя сам.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съседа сигурно вече тропа пред вратата на този център. Че тюлена у тях не спира да го млати по три пъти в денонощието.
1
0
 
3
 
! Отговори
До Асан преди 2 години
с председател заврения зет от Драгалевци