Фандъкова: Транспортът е пред колапс, данъците в София няма да скачат

Ще поскъпнат обаче строителните разрешения
Обновена: 22 мар 2022 09:07 | 22 мар 2022 09:04, Александър Попов
204
Фандъкова: Транспортът е пред колапс, данъците в София няма да скачат
Снимка: БГНЕС

Увеличението на бюджета за 2022 година се дължи основно заради увеличението на заплатите на учителите и медицинските сестри, социалните работници. Бюджетът може да се изпълни, но той не е оптимистичен, а реалистичен и напрегнат, каза пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Бюджет 2022 е в размер на 2 078 156 361 лева, с около 200 млн. лева по-голям в сравнение с предходната година.

"Най-големият проблем пред нас е осигуряване движението на градския транспорт. Във всички големи градове, не само в България, той се подпомага от държавата, защото вече трета години има причини транспортът да е в криза, посочи Фандъкова.

Тя припомни, че системата на градския транспорт в София бе затруднена заради COVID-19.

Още по темата

"Тогава намаляха с над 1/3 пътниците, а от там и приходите в системата. Втората година, особено от лятото насам, започнаха проблеми заради високите цени на горивата. Компенсациите са крайно недостатъчни. Затова миналата година Столична община увеличи значително средствата за градския транспорт. Около 40% от собствените приходи на общината са насочени към градския транспорт", подчерта Фандъкова.

Кметът отбеляза, че увеличение на местните данъци и такси не се предвижда.

Предстои обаче в Общинския съвет да се коментира промяна на таксата за строителни разрешителни. Фандъкова аргументира бъдещата промяна със строителния бум, по думите ѝ, и фактът, че тази такса не е променяна от години.

Фандъкова коментира и ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя бе категорична, че Борисов няма да съди България, защото не иска да й навреди.

Кметът подчерта, че да се задържи лидерът на най-голямата опозиционна партия без представяне пред обществото на доказателства и аргументи е скандално. Според нея оттук нататък може да се очаква всичко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая квач-ка - да си ходи! Ако не ще с добро - с гьостерица!
153
1
 
4
 
! Отговори
Перникчанин преди 2 години
Хей шопкиньо ти моя съдба,хей шопкиньо не съм те забравил ще отминат 100 години все едно ще се върнеш при мен!
152
2
 
25
 
! Отговори
Габи преди 2 години
Слушах как Фандъкова сравнява София с други градове. Защо не каза, че София е единствения град не само в България, в който таксуването в превозните средсва въобще не е уредено. Тук единсвено можеш да пътуваш от първа до последна спирка без да се таксуваш. Защо не каже колко пари отиват в градска мобилност за фиктивен контрол?Непрекъснато се харчат пари за въвеждане на нови системи за таксуване от които няма никакъв ефект. Да иска пари от държавата когато осигори почти пълна събираемост.
151
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тая е поредната крадлива овца. Личи си - София е страшно занемарен и изоставен град. Някои улици са все едно след бомбардировка... Да се маха час по-скоро и да идва някой като Борис Бонев. Столицата ни има потенциал за много по-добро развитие. В момента няма къде да си паркираш колата, докато в същото време си едва ли не принуден да ползваш кола заради все по-големите малоумия в градския транспорт. Всички ГЕРБ-*** трябва да се разкарат от позициите си. Тая даскалица е на Тиквун дясната ръка
150
2
 
22
 
! Отговори
Асас преди 2 години
То всички разбраха че ти си в най големия колапс Фандъчке
149
2
 
21
 
! Отговори
Няма значение преди 2 години
Незнам защо се сетиха чак сега да вдигат разрешителните за строеж. Това трябваше да стане поне преди 3-4 години, нали все пак казваме че живеем в капитализъм, ако е така когато търсенето на дадена стока или услуга се повишава, се повишава и цената и. Тези пари спокойно можеха да отидат за субсидиране на транспорта. Незнам какво става но София толкова *** и разбита не съм я виждал от времето на Софиянски, тогава поне оправданието беше че няма пари, а сега има 2млрд. бюджет.
148
1
 
2
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Оставям ви да се трудите, другарЕ :)
147
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От този над 2 милиарда бюджет, ГЕРБ колко ще откраднат?
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колата човек си я купува, когато не може да си върши нещата с обществения транспорт. След като вече е купил колата идва въпроса за конкретно пътуване, кое е по-евтино, по-бързо и по-удобно. В този смисъл разходите по закупуването на колата, застраховката и т.н. не се включват в цената за конкретното пътуване, защото тях си ги плащаме винаги.
145
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкуствено задържане на размера на данъците, което ще ни излезе през носа. В крайна сметка повишаване ще има, но не плавно, по малко всяка година, както би трябвало да бъде, а ще скочат рязко. Тогава трoловете на ГЕРБ ще реват - ето, при нас данъците бяха ниски, а при другите не са.
144
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 2 милиарда за крадени. Уха-а-а.
143
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дам, отиваш да си купуваш кола и струва 5 хиляди и ти се пазариш и я вземаш за 4999 лева. хаха
142
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Градският транспорт на София е ужасен - скъп, нередовен, на все по-голям интервал от време и с все по-лоша схема на линиите. За чистотата да не говоря. Сега при епидемията няма никаква дистанция и няма контрол за правилно поставена маска.
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този наистина е въшльооо. Бил си купил кола първата преди скъпата за 1999 лева.Вие представяте ли си кола за 1999 лева, това и във вицовете го няма. Това да не ти е пералня в магазина бе, никой продавач не продава кола така. Там не се сваля по 1 левче, а по 100, 200, ....500 ... Пълен лъжец е този безделник със колите. Лек ден от мен.
140
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Беше пример за реторика бате преценянето :)
139
1
 
5
 
! Отговори
До Алекс преди 2 години
Няма "преценя" в българския език. Иначе и двете форми са правилни - риторичен и реторичен и всеки сам преценява коя форма да използва.
138
1
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Вярно. Начи верно всеки сам си преценя :)
137
1
 
2
 
! Отговори
хахха преди 2 години
Може ли да си сметнеш колко ще ти струва горивото със скъпата кола до Барселона, при нас струва 40-50 евро и след 2 часа сме в Барселона, ти с твоята скъпа кола колко време ще ти отнеме ммм Смяхххх , а забравих, ще си отидеш със скъпата кола до летището и ти ще си хванеш самолетчето, но ще дадеш и 50 лева за уикенда за паркинг нали... Кой знае какъв въшльооо си ама тук караш кола за 120 бона, защото за да ти е 5 бона каското , това е цената в сънищата ти
136
0
 
4
 
! Отговори
До 138 Alex преди 2 години
Двете форми са дублетни и могат да се употребяват равностойно реторичен/риторичен.
135
1
 
4
 
! Отговори
До 138 преди 2 години
Алекс,риторика е правилно,а не реторика.