Двоен скок в цените на паяка: От 60 лв норушителите да плащат 120 лв.

Предложението е на Столичния общински съвет
24 мар 2022 08:00, Петя Славова
76

Цените на стоки и услуги се покачват, а ето че от Столичния общински съвет предлагат да скочи и глобата за неправилно паркирали автомобили. 120 лв. вместо 60 лв. да струва вдигането на кола от паяк. Като причина за двойното увеличение е изтъкнато това, че цената не актуализирана от 2012 година, предава Bulgaria ON AIR.

Всеки ден един екип от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) вдига по 8 автомобила. Стоян разбира за предложението за двойно увеличение на таксата, докато плаща на наказателния паркинг в "Дружба".

"2 лв. е на паркинг, тук 60, а 120 лв. за мен това е нечовешко! Живея в "Младост" 2, няма къде да се спира, абсолютно никъде. 1 минута не успях да стигна до колата си да си я взема и проверих в ЦГМ, за да разбера, че са ми я вдигнали. Не знам какво да ви кажа: "Боли ме сърцето!" За втори път ми се случва, ако следващия път ми я вдигнат, вече ще съм дал 250 лв. За е тоя паркинг, дето е пуст! Вместо хората тук да ги пускат да паркират, тук има 2 коли. Взимат на хората парите, това е!", категоричен е той.

Срещаме се с председателя на Транспортната комисия в Столичния общински съвет Карлос Контрера. Според разчетите  инфлацията, по-скъпите консумативи и увеличените заплати на служителите със средно 326 лв. са причината вдигането на един автомобил да струва двойно по-скъпо.
 
"Приблизителната стойност на разходите в момента е около 126 лв., като предложението е цената, която е определена през 2012 г. да се актуализира спрямо разходите и да стане 120 лв.", обясни Контрера.

Дори и с новата цена, услугата ще струва повече, отколкото за нея ще плащат нарушителите. Общинарите обаче няма да предлагат още по-висока стойност, защото се съобразяват с криза.

Засега в таксата за наказателния паркинг не се предвиждат промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Кирчо побесня, лека е един- един по кратуната!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съгласен съм и 1200лв. да е глобата, но да има достатъчно паркоместа. Нито едно държавно учреждение няма паркинг за посетители. Живеем във времето на Априлския пленум.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист - ако беше програмист , нямаше да киснеш тук да пишеш коментари и да се правиш на велик , несретнико ! Представям си какъв голтак с компютър си ...
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грабеж посред пладне! Някой нормален има ли в тоя общински съвет? Влизаш в Гугъл и пишеш пътна помощ. Отиваш на репатриране на коли и гледаш цена. Цена за репатриране е 40-50лв между всеки 2 точки в София и по 0.80лв на километър ако се напуска града. Къде ги сънуват тия 120лв? С хеликоптери ли репатрират? Искам да дадат разбивка на цената за гориво, заплати итн. Щото не е много ясно как така частни фирми репатрират за 40лв, а на тия 300% отгоре им е малко ама от тях да мине щото криза!
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва време българина да разбере по трудния начин , че колата вече е лукс и не е за всеки !
58
1
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Продължава да е еФтинджос(120л.) вдигане на колите на нарушителите. По лошо е че това ще увеличи лапачката на черно. Тук е население и територияБГ!
57
11
 
9
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
СОФИЯ Е ЗА СОФИЯНЦИ! 20 ЛВ. ЗА ВЛИЗАНЕ В ГРАДА НИ С АВТОМОБИЛ И 50ЛВ. С ДЖИП!ИМАМ 3 КОЛИ И НЯМА КЪДЕ ДА ГИ ПАРКИРАМ!
56
2
 
16
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Някой да е виждал полицай с кочан да глобява за неправилно паркиране, всъщност това е по удачния и евтин вариант, един човек, един фиш и дисциплина, паяк само ако пречи на движението, ама наистина пречи, иначе глоба, така няма ги смятат толко разходите, паяка що не минава по Стамболийски преди Света Недеделя да вдига, там и ченгета няма, а половината са за глоба и пречат на трафика. За неправилно паркиране трябва да има глоба, а не услуга
55
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
120лв. са прекалено малко. Кога те вдига паяк? Не, когато си спрял без да платиш на платена зона, а когато си спрял като тотален наглец. Кой спира така? Масово ceляндypите от крайните квартали, пришълци в София, ринещи дъното тука и работещи най-нископлатения труд из складове и ресторанти за таван максималния осигурителен праг. Медианната заплата в София е достатъчно висока, за да направите глобата смислена- поне 500лв. и да видим дали ще си помислят да паркират пак така.
54
1
 
9
 
! Отговори
ddddas преди 2 години
До ЛекарНикой не говори за безплатно, а за наличие на парко места. Ако го има изградени - плащаш за престоя на час, на ден, или примерно абонамент за месец, година и т.н. Така хем в общината ще влизат средства, хем хората няма да се чудят къде да паркират, хем ще се освободят тротоари, градинки и т.н. места, които в момента се ползват. В този случай, когато ти е осигурено място за паркиране, платено, органите могат да изискват и да упражняват контрол по неправилно паркиране
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете и билета за градски транспорт 5лв. нeкадърници
52
1
 
5
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
Гледам са ти напляскали минусите от VPN вече шофЕрите от Люлин с Е60 хахахахаха
51
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Това го наричат "услуга" ???
50
4
 
24
 
! Отговори
era преди 2 години
а в центъра на София все ощя няма един голям обществен паркинг. Позволява се безразборно стройтество без оглед на нуждите на сградата от паркоместа. Гради се неефективка инфраструктура, но за сметка на това обвиняват гражданите в нарушения предизвикани от общинската немърливост, непрофесионализъм, корупция и безхаберие.
49
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
120лв. е смешно. За подобни наслеци би следвало 1000лв.. извинете, ама СРЗ в София е 2500лв., барабар със сивия сектор вътре и уж взимащите минимална. Демек, бачкатор с БЮВ на 15 години (най-наглите бедняци, паркиращи навсякъде) изкарва по 3к минимум и вие го глобявате със 120лв.?! Айде по-сериозно.
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом броя на ПС не съответства на отделените места за паркиране в града т.е. коли,бусове,камиони,автобуси в пъти повече от определените места за паркиране за тях отделно разглеждани кат категории за отчет транспорт съответстващ за разместване по обществени места-гаражи с вътрешни площадки,външни навеси,площадки и места за улично паркиране за деня когат трафика е най-натоварен както за движение тъй за паркиране с разместване на местата то общината не използва местата незаети временно с направление
47
7
 
5
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 2 години
Не правете нарушения и няма ви вдигат колите , ама нали сме все ербапи ! Лошото е , че парите от глобите не се знае в кое чекмедже отиват ?!
46
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова и Борисов преди това не построиха един паркинг за коли. В цяла София.
45
11
 
4
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
Тоя Стоян, който няма къде да си паркира трошката да отиде да живее в някое китно село. Там места бол. Никой не е длъжен да му осигури място, а ако иска такова може да си купи гараж. И 120лв е малко, 240 трябва
44
5
 
8
 
! Отговори
БайКольо преди 2 години
ГЕРП трябва да яде, затова нека е не 120 а 200, че е по-кръгло