Артисти с подписка в защита на театър "Азарян"

В петицията се казва, че ръководството на НДК се опитва да затвори театралното пространство
11

Над 1000 артисти внесоха подписка в Министерството на културата за запазване на театър "Азарян". В петицията се казва, че ръководството на НДК целенасочено се опитва да затвори театралното пространство.

Театър "Азарян" е открит през 2015 г. в памет на режисьора проф. Крикор Азарян. Ева Тепавичарова е негова ученичка и приема проблемите на театър лично.

"Тази тенденция в България - едни неща да се закриват, е доста притеснителна. Има нещо много съществено, когато говорим за Азарян, той просто умееше да събира хората", сподели тя.

Бъдещото на театъра е под въпрос заради промените изисквания на ръководството на НДК за покриване на разходите по представленията. В момента той не е с национален статут и не ползва субсидии. В същото време от НДК заявяват, че не могат да продължат да подпомагат театъра.

"За съжаление, тежкото финансово състояние, натрупаните от предишни години загуби в размер на милиони, затрудненията за покриване на текущите плащания, особено в сегашните условия, и действащият ни статут на търговско дружество не позволяват да се спонсорират изцяло културни събития", се посочва в позиция на НДК.

Притесненията на артистите са освен за театър "Азарян", също така и за ДНК пространството. Марина Апостола е артист на свободна практика, но голяма част от времето си прекарва именно на тези сцени. Споделя ни, че това не е първата подписка, а проблемът е от няколко години.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 2 години
Когато ТЕЦ МИ-2 финансираше с милиони години на ред едни ритнитопковци от Ст. Газора всички се спотайваха като прдня в ***, а сега сте скочии на една културна институция ? Точно театърът не е причина за големите финансови загуби на ЕНдека !
8
0
 
1
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Може би имахте предвид Мартина Апостолова*
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НДК е пред фалит (тежкото финансово състояние), а правят статия за един театър, спонсориран от тях? Театъра да намери нови спонсори и меценати, а някой да направи сериозно разследване, защо НДК е пред фалит и не си плаща задълженията.
6
2
 
5
 
! Отговори
Експерт преди 2 години
Освен всичко друго имаме и най-много театри на глава от населението. Неможе всеки решил да открие театър да има претенции към парите на данъкоплатеца. На качествения продукт не са нужни субсидии.
5
0
 
1
 
! Отговори
и защо да го правят. преди 2 години
а иначе кръщаваме и преименуваме на кой ли не....а това,че е прославял нас...
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там е свърталище на герберастки некадърници
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това ако е театър.....
2
9
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Арменците,вън от България! Виждане им театъра!
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривай ....