Фандъкова: Разреждаме или спираме градския транспорт в София

Заплатите за служителите за този месец вече са осигурени
10 май 2022 21:45, Петя Славова
99

От актуализацията на бюджета зависи запазването на градския транспорт в столицата. Заплатите за служителите за този месец вече са осигурени, но не е ясно дали ще има пари за следващия.

В момента няма достатъчно средства за заплащането на електричество, гориво и резервни части, предава Bulgaria ON AIR.

Аспарух от 6 години работи като шофьор в столичния градски транспорт. Признава, че обича работата си, но ако не получава заплата, ще се наложи да я смени.

"Надали има нормален човек, който да не се притеснява в тази ситуация. Всички имаме семейства, кредити, чудесии. В банката като отида и като кажа, че градският транспорт е в тежко положение, няма да ми опрости кредита, нито в магазина", коментира той.

Заплатите на близо 7000 души, които работят в столичния градски транспорт, остават под въпрос. 144 млн. лева са задълженията на градския транспорт, а в момента се плащат само заплати и част от разходите за горива.

"Не става въпрос, че ще останат изцяло без възнаграждения. Проблемът е, че вече трудно се генерират тези средства. Може да се изпитва затруднение във времето, в един момент тези 144 млн., които не достигат, ще си кажат тежката дума и няма да може да се осигурява и да има транспорт", изтъкна общинският съветник от ПГ на ГЕРБ Зафир Зарков.

Ако правителството не вземе мерки, може да се стигне и до пълно спиране на градския транспорт в София. Засега се обмисля той да премине на разредено лятно разписание не от 15 юни, а още от 1-ви.

"Екшън планът е максимално разреждане или спиране на транспорта. Тази година 170 млн. лева от бюджета на общината дадохме за подкрепа на градския транспорт. Това са 36% от данъчните приходи", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Софиянци също се притесняват от евентуално спиране на градския транспорт, но дори времето за чакане по спирките да се увеличи, те ще продължат да го ползват. А автобусните превозвачи са категорични, че ако не им се плаща заплатата, ще организират протест.

На 18 май работещите в столичния градски транспорт излизат на протест на няколко ключови кръстовища в София. Те се надяват това да провокира бъдеща среща с премиера и министъра на финансите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Май ще се окаже, че единсвеният изход е да взаимстваме решението на румънците за проблема "Чаушеско".
82
2
 
2
 
! Отговори
Zzz преди 1 година
Е за какво ни е транспорт? Нали си имаме фашистко украинско знаме на общината.Укрите и те могат да се возят без пари. Българите вълци ги яли. Без транспорт,без заплати,без пари.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете го напълно Фандъкова моля , ДайБългарският електорат и този на ПП , Чалгаристан и БКП , да им е тежко .
80
2
 
5
 
! Отговори
Пенчо преди 1 година
То Фандъкова какво я интересува дали има транспорт или не. Тя си има шофьор, много ѝ пука на нея
79
1
 
8
 
! Отговори
Anon преди 1 година
Ами да почнат да таксуват едни определени групи, които от 10 години не плащат за пътуване.Да се разбере къде потъват парите, защото градския транспорт в София не е бил никога на загуба. Има линии, които избиват загубите на ненатоварените за ден.Да се спре плащате на завишени цени на ремонти, които са видимо зле направени, че след 6 месеца да трябва пак - в тва гаранция няма ли, нали се подписват договори.А милиардите от акциз къде са?
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С това решение приключват с кметството!!!
77
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между 50 и 80 %от пътниците в градският транспорт пътуват безплатно. Фандъкова да не търси оправдание за загубите в кризата, а в своето невежо управление. Няма друг град в България, в който таксуването при пътуване да не е задължително.
76
1
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
До МангоТези с кафе и кола за 6 лв. не пътуват с градски транспорт
75
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна е време селяните, управляващи София да се върнат по родните си места, че евентуално да успеем да се справим с батака, който оставиха крадливите некадърници в графа и държавата ни. Оставка, проверка и търсене на отговорност за всичките им далавери и безхаберие!
74
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова кражба на средства и ремонти на тротоари и улици,които пак са за ремонт,къде са парите Фандъкова да си ходи,хората трябва да пътуват,шофьорите да са със заплати.
73
6
 
16
 
! Отговори
До ЕЛИ преди 1 година
Къде беше ок трамвайната линия. От пл. Македония до Руски паметник. Нагоре е пълна щета. След Красно село линията беше опасна. Ама такива като теб които не разбрат се обаждат. Истаната е друга, че парите от транспорта потъват някъде не се знае къде и кмета трябва да каже къде са.
72
5
 
25
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Вместо да дават не знам колко милиона бяха за ремонта на трамвайната линия 5, която си беше ок и дори сравнително скоро обновена... Фандъка това измисли. Така ни се пада като си взимаме *** от община Самоков за кмет на столицата.
71
6
 
31
 
! Отговори
Костадин преди 1 година
Данче, просто е време да си ходиш.
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва саселски автобуси където са на снимката,хората се возят с такива по селата,не са за големите градове събират десет човека стани да седна,оставката че ми омръзна от селяни и некадърници.
69
11
 
22
 
! Отговори
До82 преди 1 година
Градският транспорт е много на загуба още преди кризата с ковида и войната. В цял свят хората плащат и пътуват. Само в София може да пътуваш от първа до последна спирка безплатно. През това време се плаща на стотици контрольори. Фандъкова не направи нищо за задължителното таксуване при пътуване.
68
3
 
38
 
! Отговори
Роро преди 1 година
В цял свят градския транспорт се дотира от държавата.При нас всеки е застрашен да не получи заплатата си, с едно изключение - чантаджиите в държавната администрация и скъпоценните управници, за тях винаги има излишъци!
67
21
 
12
 
! Отговори
Манго преди 1 година
Кафе и кола 6лв,билет за градския 1,60!Е как да стане?
66
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните години управлението на общината се стреми с всички средства да накара гражданите да използват личен транспорт в един от градовете с най-замърсен въздух в Европа. Справят се чудесно.
65
10
 
42
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Къде да се регистрирам за украинец?
64
5
 
46
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Колко са загубите от някой хора дето се возят без пари?Европа не ви ли каза да си вземат билет като пътуват,а не само да пият бира от голяма бутилка седнали удобно?