Предприемачи не продават на зелено, това вдига цените на имотите

Предстои изграждането на канализация в Драгалевци и Симеоново
7 юни 2022 20:22, Анисия Иванова
27
Предприемачи не продават на зелено, това вдига цените на имотите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

При покупка на имот той се договаря сега, а е готов след 2 години и при такава висока инфлация не може да се предвиди каква ще бъде цената след тези две години. От друга страна, трябва да се договориш с клиента и да му дадеш цена, каза инж. Георги Шопов, строителен предприемач, в поредния епизод на подкаста "Имот: взет или нает" с водещ Снежана Стойчева.

В новото издание тема на разговора беше новото строителство на жилища в София, как то се отразява на инфлацията, рискови ли са покупките "на зелено" и какви са новите изисквания на купувачите. В разговора, освен инж. Шопов, участва и кметът на район Витоша – Теодор Петков.

"Негативното явление на пазара е, че много предприемачи спряха продажбите, защото им е много по-изгодно да продадат след акт 16, когато инфлацията ще е нараснала още повече. Това създава дефицит на пазара. Намаляването на предлагането води до още по-голямо увеличаване на стойността на жилището. Това е много опасна тенденция, защото ако цените продължат да нарастват с тези темпове жилищата ще станат недостъпни за населението както в Западна Европа и няма да имаме клиенти",  обясни Шопов.

По негови думи годишната инфлация на пазара на имотите преди войната в Украйна е била 27%. Според него "инфлацията от 27% е резултат от огромния паричен поток, от масата пари, които се напечатаха в САЩ и в ЕС по време на пандемията". От друга страна Шопов е оптимист и смята, че допълнителната инфлация, възникнала след войната, е спекулативна и ще отшуми.

"Инфлацията от последните месеци е спекулативна и ще изчезне. Арматурното желязо преди 1 година беше 1 лв, в момента е между 2.40 и 2.80 лв, това е моментен пик с оглед спекулативно покачване от страна на търговците заради липса на суровината. В момента страшно много кораби с арматурна стомана пътуват към Европа, защото когато търговците видят ниша на пазара веднага реагират. Но ако говорим за обективната инфлация, която ще остане, при нас тя е 30%“, обясни той.

По отношение на индексирането на договорите на зелено заради инфлацията асоциацията на строителните предприемачи все още изчаква да види каква ще бъде позицията на европейските правителства и на България.

"Милиарди евро в момента са замразени само в България, а в Европа трилиони, заради замразени обществени поръчки. Фирми, които са сключили договори преди една година, в момента няма как да довършат обектите, защото цените са с 30% нагоре. Никой не иска да подписва нови договори, защото не знае каква ще е цената след един месец. Това спира дейността на цялата икономика в областта на строителството. В целия ЕС се търси справедливо и работещо решение по казуса. Обществото трябва да намери баланса между това обектите да се случат и клиентът да плати разумна цена. Чакаме държавата и министерствата да вземат позиция по обществените поръчки и тогава да видим европейския пример“, казва той.

Шопов е разочарован от навлизането на нови спекулативни играчи на строителния пазар, които се възползват от ситуацията.

По думите му те търсят бърза печалба и след това се оттеглят, възползвайки се от ситуацията, за да налагат нови цени. Това не е морално, не е справедливо и ще навреди на бранша, защото ще изгубим доверието на клиентите, а те са наши кредитори, каза той.

Строителят обаче отбелязва, че стандартът на живот на българите и средствата, с които разполагат, са се подобрили значително през последните 20 години и те имат повишени изисквания към апартаментите в които живеят.

"Обстановката около блоковете сега е водеща. Клиентите имат много по-голямо самочувствие и по-големи изисквания към самото жилище и към качество на средата. Ние като общество изоставаме с инфраструктурата и средата. Нашите сгради не отстъпват на европейските като дизайн и визия, но околното пространство и инфраструктура са на пъти по-ниско ниво. Давам пример с Манастирски ливади – сградите са хубави и нови, но инфраструктурата му е такава, че той отговаря на гето. Гетото не е място на бедни хора, а място без инженерна, техническа и социална инфраструктура. Трябва да работим повече върху това, за да подобрим качеството на живот на гражданите“, убеден е Шопов.

По въпроса с инфраструктурата кмета на район Витоша – Теодор Петков, сподели че се готвят редица нови проекти още тази година.

"За съжаление колкото и пари да се влагат в инфраструктурата няма как да наваксаме този темп с който се разрастват всички части на район Витоша, който е един от най-големите в София. Всяка година изкупуваме частни имоти в улици в Манастирски ливади и до края на лятото ще започнем изграждането на първата детска градина и училище в квартала. Капацитета вероятно ще бъде изчерпан докато ги построим, но сега работим и по втори терен за детска градина. Това е проблем навсякъде в София с наваксването на места в детските градини. Училищата в кварталите Симеоново, Драгалевци и Бояна се пръскат по шевовете. Трябва да работим и върху това, защото когато решим проблема с детските градини, децата се преместват в училищата“, казва той.

В същото време предстои изграждането на канализация в Драгалевци и довършване на канализацията в Симеоново.

"Надявам се, че канализацията в една част на Драгалевци ще започне до 2-3 месеца, проектът е амбициозен и трябва да приключи до края на 2023г, защото е с европейско финансиране. Довършването на канализацията в Симеоново също трябва да се случи в този срок, макар и с малко забавяне заради обжалване на изпълнител от обществената поръчка. Ще има и цялостно асфалтиране на улиците, където ще се изградят“,каза кметът.

По негови думи в район Витоша има много зони, които се развиват с голяма скорост и са предпочитани от заможни клиенти. „Много динамично се развива зоната около Малинова долина, има огромни комплекси, предстоят и още няколко неща да се изградят. Инвеститорите обаче ще задържат инвестициите за офис сградите поради липса на интерес. Тази зона ще продължи да се развива с още комплекси от къщи. Още една зона, която се развива и може да се превърне в една от най-желаните в София, е тази над Царско село. Тя има много хубава гледка към София и към планината, слънчево изложения. Там ще се изграждат къщи с голямо дворно пространство и бъдещите собственици няма да се притесняват, че там може да се построи кооперация, която да им гледа в двора. Това се цени много от клиентите, които могат да си позволят по-скъпи имоти“, казва той.

Чуйте целия разговор в аудио файла на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да след две години ще са по евтини имотите и ще е глупово от сега да се заробвате с договори на зелено.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за мен цените са високи, преди да купя се чудих кой купува на тези цени, купих в подходящ за мен момент, сега доста се качиха от тогава и пак се чудя кой купува на тези цени. Само едно съждение на изчакващите покупка да го премислят пак: сега купували с едни хора/които имат доходи и спестявания/, ама виждаш ли утре щели да им вдигнат лихвите и те ще продава, а ще купуват тези дето са спестили повече? Дали ако може да купи днес ще е принуден да продаде утре? единичен случай да, но масов едва ли
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЦБзаяви, че скъпият жилищен пазар в еврозоната може да "потъне", ако лихвените проценти по ипотечните заеми се повишат по-бързо отинфлацията. ЕЦБ, която трябва да повиши основния си лихвен процент през юли за първи път от десетилетие, сега оцени жилищата в еврозоната средно, че са по скъпи с 15% до 60% в някои страни въз основа на връзката между цените и доходи.
19
1
 
6
 
! Отговори
Математико преди 1 година
ЕЦБ предупреди вчера, че заради надценените жилища в ЕС се очаква с увеличението на лихвата цените на имотите да паднат с между 0.83% и 1.17% на всеки 10 базисни пункта, а до края на годината увеличението което се очаква е с 50 базисни пункта....т.е между 4% и 6% спад на цените. Изхождайки от факта, че ако в ЕС кихнат, то тук се разболяваме, спада у нас реалистично ще е поне 15% ако не и повече. Нашия пазар се владее от паниката, както за купуване на кило, то и за продаване. Сами си преценете.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
S&P срещу имот? Ако бораста падне с 10%, имотите падат с 50%. Ако имота поскъпва с 5-10% на година, акциите поскъпват с по 10-15. Имотите имат разходи. Акциите нямат. Имотите имат още разходи, ако ги даваш под наем, наред с много рискове. Акциите може да дават дивиденти. Не можеш да продадеш 6 квадрата от имот. Не можеш да продадеш имот на пазарна цена бързо. МОжеш да продадеш една от 5000 акции. Можеш да я придадеш за секунда. И при двете има риск, ама ГанчУ вярва, че при имотите няма.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 - Може да се спука и когато се вдигнат масивно таксите за второ, трето и пето жилище. Може да се спука и когато изриташ лобитата, дето налагат, за една кащурка, да викаш 30 човека специалисти и да изръсиш 30-40 бона, преди да си взел земя и да си направил първа компа, а после така те въртят, че всичко излиза двойно. Може да се спука и ако има добра политика, така че да не се струпва всичко на 2-3 места в София ...
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13 - И като минат още 10 години, платят още 10 години данъци и се окаже, че защото стискат имота от 20 години, вече има нужда от ремонт тук, ремонт там, а острани са понинканили 500 нови кооперации, какво ли ще правят? Ще стискат? За кога и къде? Та те повечето деца нямат вече.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До За балона - 14 балон имаш винаги, когато цената е неоправдано висока. Караш го на търсене-предлагане, като 8 годишен, който тепърва чува за концепцията. Всеки търси ... евтини жилища. НИкой не искам имоти за по 300 000 лева, дето преди 6-7 години бяха по 120000 лева, при положение, че заплатаа в София от 1400, сега е към 2000.
14
6
 
2
 
! Отговори
Щом се купува преди 1 година
Всичко е наред, търсенето определя цената. Балони не чакам да се пукат, две жилища имаме. Доволно, както се казва :) Който няма, той да му мисли.
13
16
 
3
 
! Отговори
За балона преди 1 година
Понеже много често чувам изразът "имотен балон" се позаинтересувах какво точчно означава той. Балон имаме тогава, когато на пазара се предлагат много жилища, а има малко търсене и тогава може да се очаква намаление (не срив) на цените. Това съм го виждал в очите с в Китай, огромни блокове и цели комплекси, в които не живее никой. Не мисля, че България е (или ще бъде скоро) в такава ситуация, така че ако някой чака да има сррив в цените - приятно чакане.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строителите също са на принципа ден година храни. Ако се вдигнат лихвите с рецесия и сриване на търсенето, ако ще по-зле от 2009 да е, упорито ще си държат и няма да свалят цените дори и нищо да не продадат. Ще е също като с печално известното олио, което търговците по-скоро ще го изхвърлят напук, отколкото да не го продадат с надценка от 300%.
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла София е пълна с новостроящи се сгради. В Манастирски ливади преброих над 50 крана.., а няма 1 дърво или детска градина. Нека се вдигат, но няма кой да ги купува.
10
0
 
12
 
! Отговори
Санирането преди 1 година
Панелките на Живков много скъпи бе. Пълен Тъ Ша К
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мога да предположа какви ще са цените след 2 години - по-ниски от сегашните
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имотен балон се спуква, когато лихвеният процент нарасне. Водещата причина за тях еизкуственото потискане налихвения процентот страна на централните банки. Когато лихвата по жилищните заеми започва да расте, въздухът от балона започва да излиза. Казано иначе, цените започват да се понижават. При достигането на пика на лихвата в началото на 2009 г. в България и малко по-късно в Румъния, той се взривява.Взривът представлява рязък спад на кредитирането и търсенето на имоти, рухване на техните цени и удар върху строителните предприемачи, особено онези, които не са продали имотите си.
7
33
 
5
 
! Отговори
Ларавел преди 1 година
Мен ме притеснават ипотеките. В момента месечната ни вноска за жилището ни е грубо 2250 евро месечно. Или 1/3 от месечния доход на домакинството. Ако стане 1/2 се замислям дали просто да не внеса всичко накуп, вместо да държа кеш, който и без друго нищо не ми носи.
6
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се на хората които дават тези безумни пари за едно голямо НИЩО. В новите жилища чуваш през стената как комшията си пържи яйца, не се влагат качествени материали и след 10 - 15 години тези блокове ще са от грозни по-грозни.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ корпорациите надуха цените. Продават хартийки на борсата и после се чудят къде да наврат парите да не ги изяде инфлацията . Това ще стане и в западна Европа . А в България хората го правят но още цената не висока. Ще има мода да се продава в България за да се бяга на изток . Тогава може да паднат .
4
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като стане ипотечния кредит 10%, и ще има много дълго време да си продават имотите в тая намаляваща държава.
3
7
 
25
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Цените са безумни. За тристаен във Варна, широк център, се наложи да броя 125 000 евра след пазарлък. Дори за момент ми мина мисълта, дали да не купя с кредит. Но поне от това се спасих. При днешните цени, обикновен работник трябва да даде 50 цели месечни заплати за такова жилище. Безумие