Жителите на Мусагеница решават дали искат "Зелена зона"

Мястото на анкетата ще бъде читалище „Елин Пелин“
19 юли 2022 13:50, Нели Христова
48
Жителите на Мусагеница решават дали искат "Зелена зона"
Снимка: БГНЕС

Да има или да няма „Зелена зона“ и многоетажни паркинги в столичния квартал Мусагеница, питат от община „Студентска“. В тази връзка има идеен проект, който е част от нова транспортна схема на квартала. А въпросите са към жителите на „Мусагеница“, които могат да дадат мнението си за почасовото платено паркиране и за изграждането на многоетажни обществени паркинги на общински имоти в близост до метростанция „Г. М. Димитров“, пишат от Automedia.

Заключителната част от общественото обсъждане е в четвъртък (21 юли), когато ще бъдат представени промените в идейния проект, предложени от гражданите по време на предварителните представяния. Допитването ще започне на 15 септември, а крайната дата е 30 септември. Мястото на анкетата ще бъде читалище „Елин Пелин“.

В настоящия момент пълнолетните жители с адресна регистрация в квартала са приблизително 9000.Заключителната част от общественото обсъждане е в четвъртък (21 юли), когато ще бъдат представени промените в идейния проект, предложени от гражданите по време на предварителните представяния.

Съобщава се също така, че при липса на гражданска активност и доброволци за анкетата, допитването ще бъде организирано и реализирано от управата на район „Студентски“ в административната сграда.

Последното разширение на обхвата за „синя“ и „зелена “ зона в София е от 1 декември 2021 година. Тогава Столичният общински съвет промени и работното време - „синя зона“ в работни дни и събота от 8,30 до 20 часа с максималното допустимото време за паркиране 2 часа. За „зелена зона“ в работни дни е от 8,30 ч до 19,30 ч и в събота - от 10 до 18 ч, автомобилът може да е паркиран до 4 часа. „Синята зона“ струва 2 лева на час, а за „Зелена” - 1 лев.

Същевременно Центърът за градска мобилност стартира пилотна кампания за премахване на „кални точки“ за паркинги в зоните за платено паркиране. Решението е на Съвета на директорите на дружеството, което прие, че при наличие на финансов ресурс, до 30 на сто от средствата от винетни стикери ще отидат за подобряване на инфраструктурата и за чистота на въздуха. „Ще се съсредоточим върху по-малки места, които са за 7 до 15 автомобили, но повече като брой“, каза Иван Антов, председател на борда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
10
 
! Отговори
bgreality преди 1 година
цяла София е потънала в прах и мръсотия и теснотия и есенно- зимния в кал, но те зони само си правят. оправете тротоарите. най- вече направете във всеки квартал по един обществен- платен разбира се паркинг, който да може да се ползва от гражданите, както се ползват като ноу- хау тези на метрото. хем пари за общината хем спокойствие на живущите. аа забравих всеки гледа от някой блок комисионната, а не гражданите, които са го избрали. направихте софия да изглежда като гето.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не е ли малко далече от центъра, за да е зона? Живея точно на границата със зелена зона. Притесних се, като стигна до нас, че е най-близко за безплатно паркиране и няма да можем да се доредим да паркираме до блоковете си. Има такива моменти и е видимо събота и неделя, че е далеч по чисто от коли. Но все още се намират места за паркиране. Така, че докато може безплатно, да е безплатно. Като дойде време да няма къде да паркираме пред дома си, сами ще поискаме зелена зона.
25
0
 
19
 
! Отговори
Мусагенченин преди 1 година
Тук Зелена зона няма да има скоро има и други административни казуси по темата, на които никой няма отговор. Няма адекватен жител на квартала да я иска, тъй като не гарантира паркомясто. Само такси. Нищо няма да се облагороди(инфраструктурно) и ще има още по-малко места за паркиране отколкото сега.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мусагеница е един от най-хубавите квартали в София. Пълно с междублокови площадки и поляни, не е презастроено, има си и парк. Определено си заслужават скъпите цени на апартаментите.
23
4
 
2
 
! Отговори
ДО 15 преди 1 година
Можеш, естествено. Въпросът е, че малко хора ходят и решението се взима след няколко обществени обсъждания и по закон може да се вземе и с под 50% от гласовете, защото обикновено интересът е мижав. Иначе ще стане зона категорично- хората са за.
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла София да стане платена зона за автомобили с не софийска регистрация. Който иска да спира безплатно да си регистрира колата в София. Няма аз да плащам данъка в Софийска община, бойчо от село Чапръчане да ми спира безплатно.
21
0
 
1
 
! Отговори
зер преди 1 година
до 20 - общуването с теб е не само трудно, но и безсмислено.
20
2
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Просто си ясен по коментарите си. Няма да отидеш. Не се залъгвай- типичен интернет лаяч. Хубав ден.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Люлин кога? И тук е ад с паркирането!!
18
0
 
2
 
! Отговори
зер преди 1 година
До 16,благодаря че си ти, че да ми кажеш какво правя и какво не правя.
17
1
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Във фиша с доходите ти пише, че ти си роб и то тотален, а аз- не. Както и да е. Не само има общо, а това е истината. Я кажи кога за последно беше на обществено обсъждане? Знам отговора- НИКОГА.
16
2
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
И да имаш няма да отидеш на гласуването, така че е излишно да говорим. Обикновено най-големите всезнайковци и мрънкачи НИКОГА не ходят на подобни гласувания и обсъждания, а си лаят из интернет и пред блока. Личен опит. мерси.
15
1
 
3
 
! Отговори
зер преди 1 година
До 12,собственик съм в дървеница, на 200-300м от станцията. Може ли да имам глас?
14
0
 
2
 
! Отговори
зер преди 1 година
До нямаш лев за WC?-вие в града или сте ларж и баламската се оставяте да ви грабят пладнешката ;)
13
3
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Това, което си написал робе няма нищо общо с действителността! Смешни панелистанци!
12
10
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Имаш право на глас, ако си собственик. Само лаене, ама на обществените обсъждания все едни и същи хора ходим. И не само не е изнудване, това е прекрасно удобство. Някакви жълти стотинки годишно се искат да паркираш. Ако ги нямаш, не би следвало и да си помисляш за кола. Както и по цял цивилизован свят.
11
0
 
23
 
! Отговори
зер преди 1 година
значи вместо да направят буферен паркинг до метростанцията, те дадоха РС за две колосални сгради, всяка с по над 250 апартамента. Разберете, че общинския съвет и местната управа в този си вид НЕ мислят за удобството на гражданите и синя/зелена зона имат функциите само да пълнят бюджета, а не да толкова успешно да регулират движението.
10
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърдо "ЗА" цяла София да е зона. Решават го жителите на кварталите, не ние с празните си приказки. И аз бях против зоната в квартала, в който живея, но вече коли на ***, които да си висят ей така по улиците, няма. Имам гаражи де, не ме касае, но въпросът е принципен. *** зарязва колата на улицата да си виси със седмици. В големите градове в ЕС я вдигат след ден висене.
9
0
 
21
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Вече наглостта няма граници-целият град е зона, инфраструктура за сметка на това е ужасяваща!
8
0
 
21
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
В Мусагеница няма нито едно предприятие, нито една административна или офис сграда. Единствения проблем с паркирането е от ползвателите на Софиямед и Арена Армеец, но той няма да се реши със зона.Бившия кмет, настоящ управител на ЦГМ се е засилил да "благодари" на района че не го избраха. Еми... Гербаджия, какво да го правиш :)