МЗ реши: Преименува УМБАЛ „Св. Екатерина“ на проф. Чирков

Така ще бъде почетен именитият ни кардиохирург
22 юли 2022 13:55, Красимир Ангелов
19
МЗ реши: Преименува УМБАЛ „Св. Екатерина“ на проф. Чирков
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Министерството на здравеопазването взе решение УМБАЛ „Св. Екатерина“ да бъде преименувана на името на проф. д-р Александър Чирков.

Предложението е постъпило от Инициативен комитет, в който участват пациенти, ученици, колеги и последователи на проф. Чирков.

Сред мотивите на инициаторите e по този начин да бъде почетен приносът на проф. Чирков както за спасяването на живота и здравето на хиляди българи, така и за създаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията.

През 1984 г. на проф. Чирков е възложено да изгради модерна кардиохирургия в България. На 14 май 1986 г. там е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 г. е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто ръководител е проф. д-р Александър Чирков.

Дълги години УМБАЛ „Св. Екатерина“ беше известна сред българското общество като „Чирковата болница“.

Професор Александър Чирков почина на 24 ноември 2020 година на 82-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проф. Александър Чиликов е световно известен кардиолог. Завършил медицина и работил в Германия. Спасил е живота на много хора. Червеният професор Радослав Гайдарски, който го уволни дори не знае нито един западен език, камо ли да е известен някому на запад. Всичко, което е постигнал, е било с връзките и протекциите на БКП/БСП. Никога не е разследван за произхода на имуществото си, което едва ли, е придобил с лекарската си заплата.
15
7
 
5
 
! Отговори
д-р Иванов преди 1 година
Любимия ром на Правешкия ром
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ - НЕДОСТИЖИМ КАТО ПРОФЕСИОНАЛИСТ И МОРАЛ. А КАКВО СТАВА С ПРАВИТЕЛСТВЕННА БОЛНИЦА?!
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Починалият проф. Александър Чирков НЕ е искал това! Нека болницата да остане с името си "Света Екатерина"! Преименуването е поредната скапана прищявка на еманципираната Сербезова , която е министър на здравеопазването в оставка! Тая не позволи и забави изграждането на модерната болница "Сърце и Мозък" в София! Което е поредното некадърно поведение на еманципирана женичка, която си мисли, че може безнаказано да си играе със здравето и търпението на нуждаещите се от медицински грижи! Тази нещастница Сербезова доказа, че жени и феминистки НЕ трябва да бъдат на ръководни министерски постове! Остав
12
0
 
9
 
! Отговори
Дo 10 преди 1 година
Какво лицемерие. Да бяха го възнаградили, а не да преименуват на негово име тази емблематична и хубава столична болница "Света Екатерина"! Нека да си остане болницата "Света Екатерина"!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е искал болницата да бъде преименувана в негова "чест"! Нека тази емблематична столична болница да си остане с името "Света Екатерина"!
10
3
 
3
 
! Отговори
До Лекар преди 1 година
И в какво му бе тарикатлъка? А нещо друго научи ли от него или ...!?
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изгониха го от там като мръсно коте, по изключително обиден начин, а сега ще кръщават болницата на него
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гайдарски построи частна клиника, като заграбени 2000 м кв, общински имот, в центъра на Видин, заедно със сградата на детска градина. След това се хванаха за гушите с неговия ортак, също комунист, който му я отне. На "професора" му останаха двата тира и част от бензиностанцията, закупена със "спестяванията", на този популярен във видинско, селски лекар, който лекуваше всички болести, преди години...Затова няма да има осъдени крадци, по високите етажи на властта.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление, завистта и бездарието поругават винаги таланта и моралния облик. Моцарт и Салиери, Александър Чирков и недоразумението в българската медицина Радослав Гайдарски. Който не направи нито една трансплантация, а години оглавяваше трансплантационен екип в Първа хирургия, като неин шеф. И където бяха похарчени много държавни пари. Издигнал се с на крилете, на партията БКП/БСП. Та този самозванец Гайдарски, докато бе министър, отне правомощията на Чирков и го уволни.
6
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент Чирков или само чирков? Само той можеше да отиде да учи в чужбина защото е от семейство на шестаци
5
6
 
19
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
За тези, които са ми сложили минуси, да знаят, че от Чирков съм научил, че "здравеопазването не е безплатно"
4
1
 
12
 
! Отговори
бай Вълчо преди 1 година
На проведено заседание ръководството на партия ГЕРБ, решиха Борисовата градина да бъде прекръстена на Борисовата градина...
3
26
 
15
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Посредствен хирург и голям тарикат
2
2
 
10
 
! Отговори
А-Асена Сербезова преди 1 година
на Айше Ковидясала..
1
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият който беше световно признат сърдечен хирург. Такива като него скоро няма да се родят.