Председателят на СОС: Неадекватна политика изяжда семейния бюджет

Природен газ ще има за целия отоплителен сезон
17 авг 2022 22:15, Нели Христова
14

През миналата седмица кметът Фандъкова проведе среща с министъра на енергетиката. На този етап имаме уверение от него, че ще има количества природен газ за целия отоплителен сезон. На този етап обаче "Топлофикация" все още няма договор с "Булгаргаз". Toва заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му от началото на месец юли до момента дружеството е натрупало нови 50 млн. лева разходи.

"Решението е много просто - както се компенсира разликата за електрическата енергия, така следва да бъде компенсирано и поскъпването на природния газ. Ако продължава така, до Коледа "Топлофикация" ще натрупа поне 500 млн. лева задължения", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Георгиев подчерта, че поскъпването на природния газ е в размер на близо 40 на сто.

"Наред с близо 20% инфлация се изяжда голяма част от семейния бюджет заради неадекватна политика", категоричен бе той, като допълни, че от СОС са получили уверение, че газ за отоплителния сезон ще има и няма да се налага "Топлофикация" да премине на мазут.

Председателят на Столичния общински съвет поясни още каква е причината събираемостта на задълженията на дружеството да е в размер на над 95%, а задълженията да продължават да растат.

"Топлофикация работи с остарели мощности, които не могат да произвеждат електрическа енергия, която се изкупува скъпо, а единствено топлинна, която при определяне, че е три пъти по-евтина от себестойността на разходите за производството си, няма как да бъде печеливш бизнес модел", констатира Георгиев. Той отново припомни, че се подготвя процедура за привличане на външен инвеститор, който да вложи стотици милиони в изграждане на нови съоръжения.

От думите му стана ясно още, че през последната година над 5 млн. пътувания с градския транспорт  на София са осъществени с електронни билети, което означава, че над 70% от еднократните билетчета в София вече са дигитални.

"Ще ускорим градския транспорт и ще намалим разходите. В началото на тази година обезпечихме и възможността всички училищни автобуси да пътуват в бус лентите.  Само за втория срок на учебната година са регистрирани над 160 автобуса, които вече се движат в бързите ленти", каза още той.

Георгиев обобщи, че във връзка със зачестилите катастрофи СОС и Националното сдружение на общините инициират идеята общините да могат да глобяват за превишена скорост.

"Така общините ще имат възможност да глобяват и да получават приходи, които отново да влагат в закупуването на камери. Такива се очаква да бъдат поставени по основните булеварди в столицата", заключи той, подчертавайки, че през тази година са отделени 120 млн. лева за ремонт на софийските тротоари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
В същото време милиционерите и общинските служители ще продължат да се возят напълно безплатно, защото са все "наши хора".
8
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
"кметът Фандъкова" Не знаех, че неуважаемата другарка Фандъкова си е сменила пола и от кметица е станала кмет. Освен това в статията няма и дума за това, че неуважаемите другари Зафир Здравков, Прошко Прошков, Борис Бонбонев и Карлос Контрера увеличиха цената на картите за градски транспорт на ивалидите от 2-ра, 1-ва и 1-ва с придружител групи почти двойно. Направиха го, защото тези групи инвалиди са най-беззащитните членове на софийското общество.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гербав некадърник,защо докарахте Топлофикация до фалит?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А неадекватната ви политика по отношение на Топлофикация и кражбите ви ще доведат това дружество до фалит и увеличение на сметките с 300%.Ама тогава СО ще ви се види тясна и с камъни ще ви изгоним.
5
2
 
1
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Георги Георгиев ми беше асистент по търговско право, много добър юрист е! Но преди всичко...човек!
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не чакам да ме топлят мутрите аз сам съм взел отоплението на двете ми малки деца в собствени ръце. Никога не съм се осланял и чакал на някой друг. Така мее научил баща ми. Той казваше. Извикай неволята и тя ще ти помогне. А неволята е да вземеш нещата в собствените си ръце и да не чакаш някой друг да ти свърши работата. Тъй като парното вечее с цена от 600 лв на месец този разход ще го спестя за децата. Вместо да го дам за хладка водичка. Нарязах гуми качих печката и тази зима ще чадя здраво. .
3
3
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Ако можеше такива умни хора като него да управляват държавата щеше да е прекрасно!!!
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е!
1
1
 
5
 
! Отговори
Топлото преди 1 година
Да,ще има,но на каква цена?