Издигат паметник на софийския кмет Иван Иванов

Той е дело на великотърновския скулптор Борис Борисов
18 авг 2022 15:58, Йоана Цонева
16
Издигат паметник на софийския кмет Иван Иванов
Снимка: Тодор Чобанов/Фейсбук

Легендарният кмет на София Иван Иванов ще има свой паметник до метростанция "Васил Левски", скулпторът Борис Борис е изваял в цял ръст внушителния градоначалник на столицата.

Новината съобщи във фейсбук бившия зам.-кмет по култура Тодор Чобанов, конкурсът за изпълните бе проведен по негово време. Инициативата обаче е на бившия съветник и депутат от ДСБ Вили Лилков.

"Предложението внесох на 9 септември 2011 г. След няколко незавършени конкурса и други перипетии най-после легендарният кмет на София инж. Иван Иванов (25 май 1934 - 9 септември 1944) ще има паметник, написа Лилков във фейсбук. И уточни, че мястото е определено на "Драган Цанков", защото "през април 1933 г., до стадион "Юнак", бликва водата от Рилския водопровод, проектиран и изпълнен под неговото ръководство".

Още по темата
Великотърновският скулптор Борис Борисов - автор на паметниците на Роналд Рейгън в столичния Южен парк, на фигурата на Алеко Константиов на бул. „Витоша“, на цар Калоян във Варна, както и на паметника на Иван Хаджийски в Троян и др., спечели конкурса на Столична община за паметник на Иван Иванов в края на миналата година, в състезание с още осем кандидати.

Иван Иванов е хидроинженер по образование, той е кмет на София от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. – десетилетие, определено от историците като „златните години за София“, припомня БТА. По време на неговото управление всички улици в центъра на София са павирани, открити са 12 нови учебни заведения, 2 лечебни заведения, разширена е трамвайната мрежа, изграден е Рилският водопровод, както и Ректоратът на Софийския университет (1934), зала „ България “ (1937), паметникът на Патриарх Евтимий (1937), сградите на Столична община (1939) и Военното издателство (1944), поставено е началото на още знакови сгради: Съдебната палата, Народната библиотека, Българска национална банка и Министерство на вътрешните работи. След 9 септември1944 г. Иван Иванов е осъден на доживотен затвор. И като затворник продължава да работи за София - прави чертежите на язовир „Искър“, който е открит през 1954 г. Иван Иванов умира след тежко боледуване през 1965 г.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
До И.Б.Проверете и не пишете 2 дни неверни неща! Има кратък период след 9 септември, безумни присъди, след което г-н Иван Иванов е заемал достатъчно високи и отговорни длъжности в НРБ. Ония не са били чак такива чистачи на кадри като сегашните правителства! Никола Гешев е изчезнал, но той е началник на политическата полиция! Началникът на криминалната полиция Андрей Праматаров след 9 септември е преподавател на милиционерите.
9
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
Така наречените комунисти притискат и погубват най-способните българи.От истинските комунисти са останали само трупове, защото биват избити от "свои".Т.н. комунист не търпи конкуренция, не го интересуват християнски ценности, които е заграбил в своя полза.
8
7
 
4
 
! Отговори
Т-34 преди 1 месец
Да го направят с наведена главица и светещи вампирски очи като паметника на Самуил. По западни стандарти васален поклон и сатанинско светещ в тъмното! Може и с избодени очи, също ще е политкоректно. Браво на еврейчето Вили ви Лилков.
7
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ба, тая София се напълни с паметници. Най- ме кефи украинската майка.
6
7
 
23
 
! Отговори
Иван Иванов е преди 1 месец
Виден български инженер, учен, член -кореспондент на БАН! Борил се София да получи водоснабдяване и канализация. Притиснат от БКП след 44-та година, измъчван по затвори, затварян и освобождаван, лишаван, но не сломява и не се поддава да бъде поредната пионка на БКП! Браво
5
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдбата на Иван Иванов трябва да се показва всеки ден по телевизията за да видят русофилските *** червеното зло.
4
2
 
29
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 месец
Забележете! Той не е станал кмет, поради избори и то купени, а е назначен от царя, след преврата на 19 май 1934 г. Светва ли ви нещо в мътните глави!? Ако бе с избори, кой знае какъв льохман щеше да се намести в кметското кресло, а такива като хидроинженер Иванов да работят за него, а той да се перчи колко построил!
3
3
 
13
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
На скулптура явно е позирал Красимир Велчев, бивш депутат! Сериозен човек, сериозен кмет! Американците са го бомбардирали и сградите са оцелели! Сега тикви и фандъци!
2
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не беше той още щяхме да сме с менците на Искъра.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А на Файдъкова?