Заради поскъпването на газа парното ще скочи още от 1 януари

Преизчисляват фактурите само на абонатите, които нямат да доплащат
54
Заради поскъпването на газа парното ще скочи още от 1 януари
Снимка: Pixabay

Хората искат разяснения по изравнителните сметки, коментира пред БНР Деян Дянков, омбудсман на столичната „Топлофикация“.

Той напомни, че днес изтича срокът за подаване на възражения и рекламации по изравнителните сметки.

„За подаване на заявления при топлинните счетоводители за корекция на изравнителната сметка“, каза Дянков.
Жалбите са значително по-малко в сравнение с миналата година, отчитат от „Топлофикация“.

Още по темата

През последните години броят на неоснователните жалби е намалял значително, подчерта Деян Дянков.

Потребителите се интересуват от възможности за облекчаване на бъдещите сметки, уточни още той.

„Срокът, крайният, за текущи фактури, за които не са заведени съдебни дела, е 24 месеца. По-дълго от това не може.“

Относно намаления ДДС Дянков заяви, че при тях „няма фиксиране върху този казус от страна на клиентите“.

„Ще бъдат преизчислявани само тези фактури, при които абонатите имат да доплащат. Което задължение е възникнало в момента, когато вече действа 9%-но ДДС. Ако клиентите имат да получават пари, там ще бъде начислено ДДС 20%, тъй като те толкова са платили назад във времето. Трябва да им се върнат реално парите, които са платили“, разясни Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Според него преработката на фактурите ще отнеме дни, а не седмици или месеци.

„Ако вече е платено и това плащане не е правилно и е в повече или в по-малко, изравнителната сметка го изравнява. По същата логика на практика ще има допълнително изравняване, ако има проблем с ДДС-то“, посочи той.

Разликата най-късно до следваща фактура и в нея трябва да се отрази със съответния знак. За целта потребителят не трябва да предприема нищо, разясни Кремен Георгиев.

При равните месецчни вноски логиката е същата като при изравнителните сметки, допълни той.

Кремен Георгиев изрази мнение, че от Нова година "трябва да има нови цени на парното", защото заложената цена на газа за топлинна енергия е 120 лв., а от септември цената е 350 лева.

„Това вече налага промяна в цените на топлинната енергия“, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: парногазТЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
преди 1 година
а до първи януари всички останали ще покриваме разликите чрез данъците, нали? Закривайте това безумие топлофЕкация!
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто се помня, поне три поколения вкъщи са се пазили от "Топлофикация" като дявол от тамян - локално отопление и топла вода на дърва, въглища и после - на мазут. В два апартамента, купени впоследствие, етажната собственост (8 и 72 апартамента съответно) се отряза централно от тръбата на "Топлофикация" - и грабежът СПРЯ. Забравете тошо-панелните ГЕТА!
45
4
 
8
 
! Отговори
глупости преди 1 година
До Фирмаджия.....Колко пъти трябва да се обяснява че София е планирана за централно отопление и ако всички минат на евтиния ток, като вас, няма да издържи мрежата. И като няма ток ни климатици, ни бойлери, ни готвене, ни телевизия или интернет ни осветление. Верно освен *** сме и доста нагъл народ. Преди 1 от 10 беше тарикат, сега 9 от 10.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАЗВОД с "Топлофикация" по взаимно съгласие НЕ съществува! Затова при покупка или строеж на жилище първо се осигурява ИНФРАСТРУКТУРАТА - канализация, отопление, електрозахранване, близост до транспорт и близост до свястно учебно заведение и работа. Простичко, нали?
43
2
 
6
 
! Отговори
Фирмаджия преди 1 година
Абе хора, когато нещо е на загуба повече от година се закрива. Какви са тия дотации, какви са тия глупотевини ?! Ама хората, ама социалната идея? Я стига! Една услуга струва колкото струва. Ако клиента не може да я плати, услугата приключва. И аз съм закривал цехове. И аз съм пращал хора на борсата. Бе боли, бе гадно е, но няма друг начин. Закривай и да се приключва агонията.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Енергиен соц за софиянци. Сметките им ги плаща държавния бюджет. Затова не им пука за цените на газа и ходят на майдана да протестират и да агитират за скъпия американски газ, който идвал с ценности. Възрастни деца, обладани от кухи мании и евроатлантически буламач.
41
5
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 1 година
Още при проектиране на всяка сграда е заложен % на тръбите, които се разхождат в жилището, и винаги се е начислявала и е влизала в сметките. Не ти минава номерът. И преди да се изказваш се ограмоти.
40
1
 
6
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Това да живееш в кибуц не е работа. Хора, и малко трудно да е, инвестирайте в имот в близки селца. Когато ви е нужно отоплявайте се, когато е нужно охлаждайте. Но няма да плащате топлото на мързеливи и мрънкащи, които си искат парното, ама не и да му плащат цената.
39
4
 
6
 
! Отговори
Спокоен до 40 преди 1 година
Защо пък трябва да се местя аз? Купил съм си жилището преди тия малоумия за сградна инсталация да се вменят на хората. Премести се ти! Аз при тия условия не искам парно. Нямам нищо против тия които го искат, но да си плащат за топлото им. Не да искат моите пари!
38
6
 
2
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До Спокоен до 36...Премести се в неотопляема сграда. Аз съм купила в такава, с пълното съзнание, че сградата се отоплява с ТЕЦ, и не аз трябва да се изнеса, а ти. Капиш?
37
2
 
3
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Отивам да живея на място само на ток, на майката, на майката, на майката, на майката на тия тецове, мецове, вецове и т.н.... бездънна яма, вълна от костенурка тия май не са стригали скоро.
36
4
 
8
 
! Отговори
Спокоен до 36 преди 1 година
Само не разбрах, кой я е искал тая топлина? Аз конкретно не. Не ми е кеф да ми е топло в жилището. Имам екзотични цветя /примерно/ и се налага да пускам климатик, че да поддържам 16 градуса. Бъди така добър да ми платиш сметката за тока. Не я искам тая топлина бе! Не я искам! Защо ми я натрапваш?
35
2
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Тарикат...Така де, заради такива тарикати сме на това дередже. Те такива и данъци укрива/както сами се признават/, *** врякат и парното та и децата да им издържаме. Нещо трябва да се промени. Най-малко да се изловят тези в сивата икономика.
34
10
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Спокоен...Дай си я под наем. Топлината влиза в твоят дом и ще я плащаш. Тръбите, които минават през жилището ти не са се преместили при мен! Аз не искам да плащам сметката на тарикати. Както аз плащам сградна, така и ти ще плащаш.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече киловатчаса на Топлофикация е по-скъп от киловатчаса нощна тарифа на битовия ток. Само истински *** и финансов *** ще се топли на парно тази зима!
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей еврожедъри да си плащате парното! Всекинв софиянс над 2 бона задължения към Топлофикация. Нали Големи Заплати земате, плащайте си дълговете
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ще поскъпва газа ! Нали хардвардците беха спазарили уж евтин американски газ ?
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джендърите трябва да останат без храна, ток и отопление за да разберат колко са се объркали. Въпроса е защо нормалните хора трябва да страдаме?!? Хора, ние сме заложници на евроджендърите - красиви и умни! Тая зима бая хора ще изпукат от техните бълнувания! То не беше зелена енергия, то не беше чист въздух, то не беше война в ОркКрайна! Докато не ни приключат - няма да се спрат тия лeви peзбички!
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо, кой не скача е москал ще има, кой не скача е замръзнал!
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е топлофикация да се закрие! Фалирала е отдавна! До кога държавата ще налива дотации от бюджета, за да имат бедните русофили парно?