В София заработи първия украински образователен център

В него децата, бягащи от войната, ще учат по украинската програма
20 сеп 2022 15:29, Нели Христова
82

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

С ден на отворените врати официално откриха първия украински образователен център в София. Той функционира от 15 септември и цели да осигури достъп до образование на разселени деца. Центърът дава възможност на деца, бягащи от войната в Украйна, да учат по украинската програма, в режим на домашно обучение, но във физически класни стаи, с помощта на украински учители. Инициативата е на екипа на Ситуационен център „Отворени врати“, който няколко месеца търси най-адекватните варианти за осигуряване на алтернативен достъп до образование, който да се доближава до реална учебна среда. „За много украински родители, да запишат децата си в българско училище е равностойно на това да приемат, че няма надежда някога да се върнат вкъщи. Освен това, разликите в учебната програма, езиковата бариера, крехкото емоционално състояние в следствие на травмата нанесена от войната и преселването, са огромни препятствия на пътя на украинските деца към образованието в България.“, сподели Йоана Бещюк – координатор комуникации. Тя допълни, че ако украинските деца учат онлайн от вкъщи, това лишава майките им от възможността да работят, за да издържат децата и себе си. Освен това голяма част от тях не разполагат с нужните за целта лаптоп или таблет. Не на последно място, ако учат от вкъщи, те остават без възможност за социализация.

Украинският образователен хъб в София предлага обучение в целодневен режим, като в допълнение са включени уроци по български език и култура. Центърът се намира на бул. „Сливница“ №188 и разполага с 10 класни стаи. Все още обаче се нуждае от базисно оборудване, без което образователният процес не може да се случи. За целта инициаторите изготвят списък и посочват, че всеки един предмет от списъка по-долу е равен на една крачка към крайната цел: децата да не плащат с бъдещето си за събития, за които не са виновни.

По време на събитието организаторите споделиха, че при доставка на голям брой компютри от Германия, превозващият микробус се е запалил, но техниката е успяла да бъде спасена. Нужни са доброволци, които да я преведат във вид за ползване. Необходими са им още: бюра, столове за деца, флипчарти, принтер, хартия А4, тетрадки, химикали, маркери, климатици, проектори, телевизори, хладилник, камери за видеонаблюдение, барбарони, почистващи средства, принтиране на стикери, помощ с товарен транспорт в София и Варна, електротехник, помощ за сглобяване на мебели, а също и доброволци за водене на следобедни занимални – български език, култура, клуб за английски език, игри, творчески занимални и т.н.

„Ще бъдем много благодарни, ако се присъедините за да ни подкрепите в постигането на тази цел.“, апелират от украинския образователен център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че ще бъде извършено такова тежко сервилно предателство ми беше ясно много отдавна и то се случва. Това процес на украинизация на БГ и ЕС.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами това е анексиране на територията ни от вътре. Защото в България обучението се извършва на български език. Може би има нарушение на традиционните ценности и стила на конституцията.,
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Афганистан бяха САЩ и миналата година позорно напуснаха Кабул пудели...
56
0
 
1
 
! Отговори
Шопа преди 1 година
Лошо , България отдавна не е на българите . В учебниците по български език и литература вече преобладават имена като: - Мюмюн , Асан , Ферхонде.... Премахват от задължителното обучение песни ,разкази и стихотворения на именити български писатели . А вече и за "по-специалните" дори няма обучение на български език. А уж сме свободна страна , Вие чувствате ли се свободни ?
55
0
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
А за децата от карловските села не можеха да намерят дори един автобус да ги извозва до Карлово на училище!!! Да ви *** държавата.
54
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
В България се учи само на български език в училищата!!! Точка по въпроса.Турците ,арменците и всички други етноси могат официално да учат на български, а тези -не могат?! Що за****! Ако не искат ,да си ходят обратно в Украйна.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще учат ли да убиват русначета като в оня клип дето майката казва: "Браво Заря ти поубила все москали".
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако лайка е дошъл след 5 минути от къде да знам че е моя лайк. Лайка трябва да е на екрана веднага или до няколко секунди. Лъжа и Манипулация това е сега.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако аз сам не мога да си сложа лайк след като опитвам няколко пъти, как друг читател може да ми сложи. Но така получавате криво огледало и след време може би ще стане като в Украйна и Сирия.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше обратно. Ако ние сме бежанци нацистите щяха ли да направят български образователен център. Имаме 3 000 000 бг по света но никъде няма такъв център. Образованието в България е на български език. Другото е паралелна държава. Да учат в български държавни училища на Бг език както е по конституция. Долу НПО.
49
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
До Еми не ! Защо не си е...
48
1
 
7
 
! Отговори
Еми не! преди 1 година
Имаха време да се интегрират! Щом не могат обратно в украйна. Все пак це е цялата държава с военни действия! Или наравно с местните... или вън. Тези НПО-та ще осъзнаят ли, че създават паралелни общества? Някой?
47
5
 
0
 
! Отговори
до глупака под мен.. преди 1 година
Бедна ти е фантазията колко турски, арабски и ислямски образователни училища и центрове има в България! И тук се скъсахте да ревете за един украински, за бели деца с бяла религия!
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
първи украински образователен център? Тоест, ще има втори, трети и т.н. ... Това е връх на ид и от из ***, на нашите управници. Вместо да ги интегрират те им създават възможност да се капсулират и да ни палят чергата и тука, както навсякъде по света, където отидоха! И няма македонски образователен, няма турски образователен, няма *** образователен, но специално украински създали????
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богата Германия вече не приема урките ,а бедна България .........то хотели ,центрове .......
44
4
 
2
 
! Отговори
хей, копейки... преди 1 година
A може ли провинциалистите да се върнат на село, за да има места в училищата и детските градини за нашите, софийски деца?
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинизация на България и поробване, нов сатрап и агресор нови завоеватели даже два САЩ и Украйна. Само те имат деца само те да живеят да смучат като пиявици на хората кръвта
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците да ви гласуват на изборите..Презираме ви
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е редно и дори мисля че нарушава конституцията .Освен това е един вопиющ двоен стандарт. Не смея да кажа какво мисля за управляващите освен че са едни национални предатели.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,и ?!