Експерт припомня: Дървета и мобилни телефони привличат мълнии

Тя избира път с най-ниско съпротивление, обясни инженер
28 сеп 2022 09:05, Петя Славова
35

При бурята от вчера в столицата трима мъже загинаха в центъра на града, ударени от мълния, а четвърти е тежко ранен и настанен в "Пирогов". Три линейки са изпратени на мястото на инцидента, но медиците само са констатирали смъртта им.
Още по темата

"Вероятната причина никой не може да каже, единственото сигурно е, че мълнията избира пътя с най-ниско съпротивление. Те са застанали под високо единично дърво, което само по себе си привлича също мълниите. Ако са били с включени мобилни телефони, ако са пушили - това също йонизира въздуха. Причините може да са много, просто мълнията е стигнала до тях, защото там тя е следвала пътя на ниското съпротивление", заяви експертът по мълниезащита инж. Татяна Попова на живо в "България сутрин".

Според нея, ако мълнията бе ударила някоя от сградите в района, е нямало да има последствия, защото сградите са защитени, но периметърът около тях не е.

"Вероятно четвъртият не е бил толкова близо до тях, бил е на разстояние и мълнията просто е минала с по-голямата си мощ през останалите, а него го е поразила с по-малка степен", предположи експертът за Bulgaria ON AIR.

Инж. Попова обясни, че сградите са защитени според новите изисквания и Наредбата за мълниезащита, според която всяка нова сграда трябва да има изградена такава. За съжаление, обаче повечето сгради са с конвенционална мълниезащита, която пази само сградата, а за да се защитят и пространствата около нея, трябва да се постави активна мълниезащита, защото тогава периметърът на защита е по-голям.

"Радиусът на защита може да бъде от 29 до 129 метра от един мълниеприемник, зависи от вида на мълниеприемника и начина, по който е поставен, височината и други фактори. Могат и парковете да бъдат защитени, но това е огромно предизвикателство, което Общината едва ли може да осъществи да бъдат поставени във всеки парк активни мълниеприемници, за да се защитят", твърди експертът.

Тя съветва по време на бури да оставаме вкъщи, а ако сме навън, да се покрием край солидни сгради, да не заставаме под самотни дървета, да не се скупчваме на групи, да не отваряме чадъри и да не използваме мобилни телефони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мерси за съвета! Много полезно
25
1
 
4
 
! Отговори
Оджата експерт преди 1 година
Алах си знае работата .!.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на пишещите по долу *** ще кажа: Мълниите не правят разлика по етнос и религия.Днес жертвите са сирийци, утре ще са българи. Мислете какво пишете!, ако въобще можете да мислите.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експерта да не говори глупости. А да каже защо самолетите които толкова рекламираха ,че имаме за борба с градушките не са обработвали суперклетката над софия. Ако беше обработвана бурята щеше да е много по малка и слаба. А вероятно и без човешки жертви.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На експертна да му кажете, че беса само дърветата и моб. телефони. Чадъри, ножове, всякакви други метални предмети. Дори в Лондон е имало случай с една японска забравих вече в кой лондонски парк. Мълнията неудря някое от дърветата, а удря и убива японската. Аутопсията показала, че минала през металните банели на сутиен и. Източник-- Нейшънъл географии. Много интересен док. филм. Гледайте го.
21
4
 
9
 
! Отговори
Хейчо преди 1 година
Като го надървя по време на бъря,само върху нашия блок падат гръмотевиците,ама по комунистическо слагаха гръмоотводи,и сега си перя пизетя и не ми пука.Да му мислят тия с новото строителство.Там да пръднеш,и блока пада.Няма вече БДС,няма го предприятието Строителен Контрол което си беше цял институт.
20
0
 
12
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Щом дърветата привличат мълнии, в България политиците и футболистите трябва да ходят с гръмоотводи.
19
1
 
7
 
! Отговори
Бай Тъпчо преди 1 година
Експерта да каже как да си бършем дзадниците, щото може да не го правим правилно бе.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 нивот на образование е на степен липсващо! Защо изобщо се мъчиш да обясняваш на овце електротехника, но иначе си 100% прав влажен въздух и вида имат различни съпротивления!
17
0
 
2
 
! Отговори
извън преди 1 година
тв сървайвър трудно се оцелява
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема се плашите - всичко е ток и жица!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужен експерт - тези неща ги казват на децата в детската градина - какво се прави при мълнии, земетресения, наводнения.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И гръмоотводите също (ако ги има).
13
1
 
6
 
! Отговори
Най-вероятно преди 1 година
Носели са повечко метални неща от други хора. Предполагам пръстени гривни, които са се намокрили и са се заземили през водата. Металът привлича. За този феномен....заявката идва от долу нагоре, който е видял на забавен кадър - знае. Не е от горе надолу.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че сирийците не са носили бомбени жилетки че тогава пораженията са щели да бъда по-големи.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако са били с включени мобилни телефони.." - това изречение само много велик експерт може да го каже. Е НЕ, ей така са си стояли с ИЗКЛЮЧЕНИ мобилни телефони. То голяма част от хората си ходят с изключени мобилни телефони - ей така за баласт си ги носят само по джобовете. Безмислено е споменаването на това условие. ВСЕКИ човек днес е с включен мобилен телефон в джоба - ВИНАГИ!
10
3
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Където Аллах каже ,там ще си пуска фоерверките. Тва е положението. Ако па искате да видите мълнията по отблизо си навийте арматура на шият и единият край на горе.,а краката без обувки в гьол със солена вода ,или от дирника един синджир и го заземявате.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен---Не бе огънчето от цигарата привлича мълнията, па за такива с лули не ми се мисли ще оберат сите мълнии.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сирийците от вчера са били четирима, единият е оцелял.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега не бях чувал, че пушенето привлича мълнии! Когато вали дъжд, не пари, пътя на най малкото съпротивление се определя от мястото където има най много вода! Това може да бъде дори и улук, но цигарен дим в никакъв случай, защото това е просто овлажнен въздух, чието съпротивление е много по голямо ако го сравняваме с водните струи при буря! От къде ги изравяте тези ветеринарни специалисти?