Протест, ако не се премахне "Златен век" в кв. "Лозенец"

Инициативен комитет иска ДНСК да издаде заповед да се махне незаконния строеж
24 окт 2022 13:55, Петя Славова
35
Протест, ако не се премахне "Златен век" в кв. "Лозенец"
Снимка: БГНЕС

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да издаде заповед за премахване на незаконния строеж "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". За това настояха от инициативния комитет "Лозенец", предава БТА.

Ако това не се случи през следващата седмица организираме протест, съобщи Никола Вапцаров от инициативния комитет. Той каза, че днес по казуса се провежда среща между началника на ДНСК Деляна Панайотова и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Вапцаров припомни, че вече има констатация от страна на държавата в лицето на ДНСК, че строителството е извършено незаконно. Причината е, че строителното разрешение е изтекло през 2017 г.

Големият проблем по думите на Вапцаров е, че действието на строителството е незаконно поради изтеклото строително разрешение. Сградата обаче вече е построена и затова ДНСК трябва да издаде нова заповед за премахване на незаконния строеж. Това е тяхно правомощие по закон и няма нужда някой да те сезира, обясни Вапцаров.

Сагата със сградата "Златен век" продължава вече няколко години. През юни 2021 г. тогавашният началник на ДНСК Влади Калинов спря строежа на сградата поради изтекло през 2020 г. разрешение за строеж. От фирма "Артекс" обжалваха в съда и през юли т.г. Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд - София град, с което разрешението за строеж на фирмата е валидно до 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: ЛозенецДНСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Да представят исканията си пред протопрезвитер Кусан Хадавян.
21
3
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
много грозно нещо на високо място небостъркач околните блокове имат лислънце и светлина стига с това застрояване в софия нямаме въздух вече
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този платен,вечно крещяш, за този който му плаща, вапцаров е крайно време да спрете да му давате трибуна.или ви плащат от едно място
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само човек неспособен да създаде каквото и да е,може да иска да разрушава нещо създадено от други
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То, според това корумпирано *** вапцаров и АМ Хемус е незаконна! предлагам да ги съборим заедно с ударен комсомолски труд
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей побъркахте хората, нали досега 30 години така правехме, строим и след това чертаем скици и узаконяваме.
16
0
 
3
 
! Отговори
d преди 1 година
До Конкурентите бързатНикога и никъде нито един проект не се инвестира от фирмата майка. Никой няма да си сложи главата в торбата за каквото и да е. За всеки обект се прави проектна фирма, която е собсвеник на проекта. Така че Артекс от това няма как да фалират. Ще фалират фирмите и хората които са закупили вече площи в тази сграда, и банката която го финансира.
15
2
 
0
 
! Отговори
Конспирация преди 1 година
Статия от 07.04.2019 Премиерът Борисов и Артекс спират прогреса на човечеството.Квантовият генератор на Кирил Чуканов няма да прави 24-часов безплатен ток в Златен век.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Вапцаров,каквото и да правите ще е много трудно.Познайте защо?
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой ако мисли, че тази сграда няма да бъде завършена и даже съборена или е за пръв ден в България или е в мозъчна смърт.
12
0
 
4
 
! Отговори
Тони Монтана преди 1 година
Столична община бая ще се бръкне , за да поръча махането на тоя мастодонт.
11
14
 
19
 
! Отговори
пена преди 1 година
Уличните "правосъдници" май не харесаха факта, че истинския закон не мисли като тях. Ск-ани комунисти, които се представят за "борци" за равноправие...
10
0
 
9
 
! Отговори
мунчо преди 1 година
До dmxПоддържам това! После и псевдосградата на Бароко на "8 декември" в Студентски град
9
0
 
9
 
! Отговори
Оператор преди 1 година
До: 5 Артекс са подизпълнител и няма как да фалират, споко. Дреме им на тях, инвеститора да му мисли, ама така като гледам си е изпекъл работата.
8
7
 
9
 
! Отговори
Перко преди 1 година
Ами от "Артекс" да спретнат едно дело на инициативния комитет. Ама индивидуално срещу всеки от него. Нали някой трябва да им покрие разходите по събарянето
7
22
 
31
 
! Отговори
dmx преди 1 година
Сградата очевидно е незаконна и трябва да се бута. И нека е за урок на всички бандити
6
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като съдът казва, че разрешението е валидно до 2024 г., как ДНСК да спре строеж, който се строи напълно законно?
5
8
 
23
 
! Отговори
Цанко преди 1 година
Как така съдът казва, че е валидно до 2024г, а тези казват , че е изтегло 2017..някой явно е в грешка и според мен не е съдът :)Как са си взели разрешение и т.н., със сигурност има някаква схема, но това е без значение, явно хората си имат разрешение..да си достроят
4
5
 
19
 
! Отговори
Конкурентите бързат преди 1 година
Даже инициативен комитет са си спретнали, защото е ясно, че ако "Артекс" бъдат задължени да премахнат сградата, това няма как да стане по "евтиния" начин - с контролирани експлозии, защото там наоколо е гъсто застроено с тузарски здания. А демонтажът етаж по етаж е с такава цена, че собствениците на "Артекс" почти сигурно ще обявят несъстоятелност. Което май е целта на цирка в края на краищата.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много изоставени строежи от десетилетие . И никои не ги притиска да ги премахнат или да ги довършат