Шест столични училища посрещат учениците си със свой химн

Иван Димитров и Мариана Цветкова за символа и идентичността на школото
24 окт 2022 10:40, Анисия Иванова
9
Шест столични училища посрещат учениците си със свой химн
Снимка: Bulgaria ON AIR

През миналата учебна година свои химни получиха шест столични училища.

"В първия учебен ден моята дъщеря, огромно вълнение за всички, то е общо, но не е споделено, децата нямаше за какво да застанат заедно. Търсейки смисъл как може да ги обединим, в разговор с един от нашите членове - Хайгашод Агасян, ми каза, че работи с деца. И решихме, че през културния фонд на "Музикаутор" ние може да финансираме професионалното създаване на химни на училищата, зад което застават всички учители, деца и родители", каза изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров в студиото на "България сутрин".

Директорът на 153-о Спортно училище "Неофит Рилски" Мариана Цветкова е изключително щастлива, че именно те са сред шестте, на които "Музикаутор" се спира.

"Щастливи сме за тази инициатива, която ни даде възможност да имаме свой собствен химн на училището. В навечерието на празника на народните будители, когато празнуваме и нашия патрон, ми се иска да кажа, че химнът е един от символите, който ни обединява, дава собствена идентичност към училището", допълни Цветкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея химнът възпитава и на ценности.

"Самият творчески път беше доста интересен. В нашето училище се развиват 9 вида спорт. Имахме възможност да изберем целия творчески екип - от на текста до музиката. Получи се музикален шедьовър", коментира още Мариана Цветкова.

Димитров пък поясни, че училищата дават описания с визия за химна, който искат.

"Съгласно тази визия, творческият екип взима тези формуляри и вижда какво е разбирането на училището за химна, какво е тяхното усещане. И съгласно това, което те прочитат, те разработват нещо на демо версия, което изпращат към училищата. След това учителите, понякога и заедно с родителите, съумяват да изберат това, което най-много им импонира на тяхното разбиране", подчерта изпълнителният директор на "Музикаутор".

Цветкова добави, че с творческия екип са изградили и приятелство: "Надявам се да продължим да работим и по други проекти заедно."

По думите на Иван Димитров една от най-големите банки у нас застават зад инициативата: "В средата на годината тя преориентира бюджета си, за да поеме и да подари един от тези химни. За нас е важно да поканим повече партньори, които да подкрепят финансово."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Догодина униформи. После и на манифестации ще ходят да пеят химните си
4
0
 
1
 
! Отговори
Върви народе преди 1 година
изродени - турбо-чалга-ремикс 2022.
3
0
 
2
 
! Отговори
Смях в залата преди 1 година
Айде оправихме образованието, та и химни.Няма ли нещо наистина сериозно, с което да се занимавате.Като начало можете да пооправите малко училищата, че вътре е ужас и стаи учебни и тоалетни....После може да се заемете и с образователната система, защото тя вече е под всякаква критика.Пълно е с безумия.
2
0
 
4
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 година
Поредният идиотизъм !!! Единно образование,един държавен стандарт и стига сте " реформирали" образованието,защото го разсипахте !!! Няма нужда да откривате колелото !!! Имахме завидна държава и всичко разсипахме- те !!! Всеки ден нова тъпанарщина и продължаваме да летим стремглаво към унищожението си !!! Не го ли схващате ?!!!
1
0
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Добре че оправиха качеството на образУванието наречено образОвание... та стигнахме до химна :)