Програма предвижда безплатно саниране на 1000 сгради в Столицата

96% от софиянци имат нагласа за участие в подобни програми
4 ное 2022 11:08, Йоана Цонева
34

Планира се да се санират безплатно 1000 сгради в Столична община. Това би се случило по нова програма, като средствата са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Нещата са малко по-сложни от предходната програма, тъй като в момента сдружението на собствениците трябва да осигури и технически паспорти, и енергийно обследване, преди да отидат в общината и да подадат документите си. Това е много ключов етап, тъй като от енергийното обследване зависят и мерките, които ще бъдат приложени, както и енергийният клас, който ще бъде достигнат при обновяването", заяви Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност пред Bulgaria ON AIR.

Според Иван Марчев от Асоциацията на дружества управляващи етажна собственост се забелязва интерес в броя на запитванията, които постъпват в компаниите в Асоциацията и услугата за професионално управление и поддръжка на общи части става все по-търсена главно заради програмата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд.

"Има в момента 2 срока за кандидатстване - 15 февруари 2023 г. и 31 март 2023 г. за 100-процентово финансиране, след това ще има отворен още един етап, където финансирането ще е 80% и ще се изискват 20% самоучастие. Това, което притеснява хората, е, че времето е изключително кратко. Запитванията за енергийни обследвания в момента са изключително много", посочи Цанев.

Още по темата
Марчев обясни, че първото нещо, което трябва да направим, ако сме в Управителния съвет на етажната собственост и носим отговорността за изпълнение на програмата, е да следим изкъсо медийните публикации, за да се проследи кога ще бъде отворена програмата (очаква се това да бъде на 15 ноември 2022 г.), трябва да се учреди сдружение на етажната собственост, в което участват само собственици на апартаменти.

"Решението за участие в програмата се взема с 67% мнозинство от гласовете според идеалните части, след това, ако бъдем одобрени, трябва да осигурим близо 100% съгласие на хората да допуснат строителите до обекта. Кандидатурите на асоциациите се оценяват по точкова система, в която има различни параметри, които носят определен брой точки и така ще се определят тези, до които ще стигне финансирането", каза Цанев.

"Програмата допуска финансиране до 100% на проекта, но за да бъдат одобрени сградите, е необходимо към документацията да бъде приложен технически паспорт и енергиен сертификат. За изработката на тези 2 документа следва да се заплати предварително, като тези средства след това ще бъдат възстановени след изпълнение на проекта. Техническият паспорт и енергийното обследване заедно са предвидени по 5-6 лв. на кв. м - от порядъка на 400 до 600 лв. на апартамент за сграда близо 100 апартамента", коментира Марчев.

След което Цанев уточни, че инвестицията се връща, ако проектите бъдат одобрени, но Марчев допълни, че сгради, които не бъдат избрани в етап 1, могат да участват в етап 2. По отношение на приоритетите той разясни, че сградите с по-голям брой апартаменти ще получат повече точки - например сгради с над 72 апартамента получават максимума в този компонент от 25 точки, а сгради с до 18 апартамента получават 5-10 точки.

"Болшинството от хората са убедени, че санирането носи не само финансови, но и други ползи", заяви той.

"Проучване показа, че 96% от населението в София има нагласата за участие в подобни програми", категоричен е Цанев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 14 - Работи мого добре в Дания, ако трябва да съм честен. Но в Дания много други неща работят доннре и имат добри закони.
27
1
 
3
 
! Отговори
Стига глупости! преди 1 година
Най- уместно е! Да се започне от най-старите и изтощени блокове! По-години на строежа им! Ако са много разрушени и не стават, да се събарят и нови да се построят! Тези, които са устойчиви да се санират! Да, виждаме има санирани блокове, които изглеждат много добре и хората са доволни! Но!!! Както за всичко в България няма ред! Ако имаш хора да помогнат и знаят как да приготвиш изрядни документи и ако имаш кой да те вкара в списъците,всичко ще е наред! После,защо има корупция! Ами всичко е връзки
26
0
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ОТНОВО АЙДУЦИТЕ СА НА ВЛАСТ !!! ОБЩИТЕ СРЕДСТВА ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПО РОДНИНСТВО И ПРИЯТЕЛСТВО С ПОСЛЕДВАЩО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ !!! НОВИ МИЛИОНЕРИ ИЛИ ОБОГАТЯВАНЕ НА СТАРИТЕ .... ПАРИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ !!
25
1
 
3
 
! Отговори
Ало преди 1 година
До 26Айде стига глупости сте писали и заблуждавали. Сдружението изпълнява решения на общото събрание на ЕС. Вземете четете закони вместо жълти вестници.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А многофамилните къщи кога? Пак ли на заден план? С какво сме по-различни? Данъците,които плащаме са съвсем същите като на тези в блоковете! Не стига,че блоковете им са построени през комунизма на чужда земя,топлят се на ТЕЦ и сега са облагодетествани още повече! До кога това разделение? Не можи ли средствата да се разпределят към всички!?
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре-правиш технически паспорт, конструктивно и енергийно изследвани ...и ако блокът има оценка под 70 точки - пиеш 1 гоуема студена вода за 700-900 лева на апартамент от блока! А ако имаш над 70 точки "щели да ти върнат парите" - а защо след като ще ги връщат тези пари трябва изобщо да се дават - да си ги включват още в началото в план-сметката !
22
2
 
2
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
До 26. Ами така сдружението ще се оттърве от тези единици, които спъват текущите ремонти на сградите, които не си плащат сметките за общите части и ще могат да бъдат съдени за това!
21
0
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Първо ах маците да извадят по 600 лева за Технически паспорт а после гаранция нема че ша ги одобрят :)))
20
2
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
Там е работата, че не се прави само за санирането. Ето, вас изглежда са успели да ви заблудят да мислите така. Сдружението ще има право и в бъдеще да се разпорежда, без значение дали вие сте съгласни, или не. За вас остава само правото да си продадете имота, но всички други решения за него ги преотстъпвате на това сдружение. Чужди за вас хора ще могат да решават на коя фирма да сте клиент, какви услуги да ползвате, колко и на кого да плащате, ще може да вземе кредит, който вие да изплащате...
19
1
 
8
 
! Отговори
Мен преди 1 година
За най-големите хрантутници отново гювеч с чужди пари. Софиянци като имат нужда от ремонт, да съберат пари и да го извършат.
18
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Според експерти в България има близо 66 000 многофамилни сгради, които имат нужда от обновяване!!! До този момент са обновили 2800 и ще се обновят още 1000 следващата година!!! Извод: 66 000 жилища - минус 2 800 обновени - минус 1000 предстоящи за обновяване през 2023 г. = остават 62 200 жилища необновени. Ако продължи с този темп за тези 62 200 жилища ще ни трябват 62 години, за да обновим всичките!!! По-добре да действаме като в Южна Корея - най-старите блокове са се съборят и да се построят
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви партии пак намесиха боровете в темата? Какви връзки, какви капани, какво мишки като в София са вече санирани доста от блоковете. Много по-добре е да е саниран блока, остъкляват ти балкона, въобще апартаментът се топли много по-добре.
16
2
 
7
 
! Отговори
Въпрос? преди 1 година
То е ясно, че има уловка с тези сдружения на собствениците, но каква е тя?
15
2
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Нашият блок е строен през 1964 година и отдавна е пропукан от едно земетресение.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мнение Май си трябва юрист за сдружението, таксички за регистрация и др. изисквания, разхвъряни по други закони.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
96% от населението имало нагласата за участие в подобни програми? Че само 4% ли са санирани в София? Как ги пльосвате тез цифри ей така, да ви се чуди човек. Нарича се манипулиране на общественото мнение. ON AIR, кой друг?
12
3
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
До 12 Анонимен. И каква е уловката в Сдружунието на собствениците? То се прави само за една цел и то е точно и ясно - санирането
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безплатно е. Стига сте писали глупости. Въпросът сега е, че който успее до март догодина ще е безплатно, после ще трябва да се поемат 20% от цената от самите живеещи. И пак е по-добре, отколкото да плащаш всичко ти.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уловката е в сдружението. Таксата за обследване е еднократна, ама ако се излъжете да влезете в сдружение, в такъв филм ще се вкарате, какъвто не можете да си представите.
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички които пишат глупости за санирането явно са или ботове, или комунисти, или червени пенсионери, или от ***, или путинисти, с две думи не са реални тези коментари. Санирани са вече много блокове в София.