Опасен смог в София, мръсният въздух убива около 50 души на ден

Мъгла, фини прахови частици, отровни газове...
101
Опасен смог в София, мръсният въздух убива  около 50 души на ден
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тази сутрин София осъмна с мъгла. Това е т.нар. опасен смог, каза пред БНР Стефан Димитров от Airbg.info
„Това са всички фини прахови частици, отровни газове, заедно с частиците на влагата образуват това, което през 1952 г. в Лондон убива десетки хора и Лондон се съвзема и взима някакви мерки, за да не бъде никога повече такъв град“, добави Димитров.

По думите му, вчера всички станции, които измерват качеството на въздуха в София са светели в зелено.

Метеорологичните условия обаче влияят на това и те се менят постоянно.

„Дали имаме свеж приток на въздух в Софийското поле и отгоре има капак, и температурна инверсия, която прави големи бели и ни показва начина, по който живеем. Нашето Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация, говорят горе-долу за едни и същи числа – между 49 и 52 души, които си тръгват преждевременно от този свят всеки ден от заболявания, свързани с фините прахови частици. Една значителна част си отиват в местата, където това замърсяване е по-голямо. Това са научно доказано неща“, каза Стефан Димитров.
Той добави, че фините прахови частици са причинители на проблеми с кръвоносната система, на инфаркти, на инсулти и други заболявания. Необходимо е да имаме условия за справедливо общо живеене, обобщи Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: въздухсмог
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
4
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
С 50 загинали на ден, този смог ще изпревари Ковида!!!
71
2
 
6
 
! Отговори
QRS преди 1 година
Над 80% от коментиралите не са разбрали смисъла на статията и то най-вече заради конспиративно-промития си мозък
70
8
 
7
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Пълни глупости!Днес в София, въпреки гъстата мъгла, най-високите стойности са били 35 микрограма на кубичен метър при норма (зелено) 50 мг/м3.Всявате излишна паника в хипохондриците. Ще уморите хората от страховете им.Навярно това е целта ви!?
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента сме на 8-мо място в Света. Обикновено сме в топ 15 в този период.
68
1
 
6
 
! Отговори
29 Годишен преди 1 година
То да не дава Господ, но по принцип всичко ни убива.Храната, въздуха, облъчването от технологиите, цигарите, алкохола.Но аз нямам воля да се храня здравословно.Не пуша, не пия, е някой път само винце,бира или радлер. Но за съжаление можеш да си отидеш от всичко. От рак на дебелото черво, рак на белите дробове, рак на стомаха, инцидент, инфаркт... колкото да си велик, корав, як, отракан, богат, умен и успешен пред смъртта всеки е крехък и всеки има страхове и дори да се прави на най- бестрашния.
67
4
 
4
 
! Отговори
на 65 пръскачките преди 1 година
на НАТО пръскат до оглупяване , явно си бил в центъра на концентрация на пръскачките
66
1
 
5
 
! Отговори
България на 3 ракии преди 1 година
Пак статистики а решение за проблема никакво.
65
5
 
9
 
! Отговори
Четене с разбиране преди 1 година
Да не сте се объркали? Починали са от COVID. Много бързо сменихте модата! Или скачате според паричките, а?!
64
4
 
1
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Делничен ден. Най - сетне съм се " събрала" , от седмици съм намерила силата в мен да се занеса до сф. На 25 км се оглеждам в колата, заподозрях сина ми, че.... обгази. То така си миришело от 25 - и натам. Напазарувах си женски неща и обратно. На 2 седмици си я причинавам за пазар.
63
10
 
9
 
! Отговори
А пръскачките на преди 1 година
НАТО хиляди.
62
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А едно време мазут се гореше,па хората оцеляха до 80 и кусур.Аре стига с врели некипели,пак някоя фондация се намесва,за да ни въвеждат и данък дишане.Ту Оляхте се перачи.
61
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заливам се от смях,на Петрохан що има мъгла,щоту е мръсен въздухът там ли?Тия пак ни започнаха с глупостите,не казват нищо за Етата,палмовото масло и гмо-тата.Гледайте си работата,стрес и напрежение,за да контролират хората.
60
3
 
3
 
! Отговори
аа преди 1 година
аааа тоя аир инфо нещо си фондациика ли е кво е - ще си засили ли колата в някой стълб за да ни даде пример или ша продължи да я друса по паветата а??? че ми е интерссно, как мислят грантаджиите
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодаря ви, че развалихте розата на ветровете със строежи, за да дишаме по-мръсен въздух!
58
4
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Поркайте си ракията и си пушете цигарите...ако е писано да дадеш фираа е ясно...не се тормозете с такива дивотии
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това повечето хора се местят да живеят на 30 минути път с кола от големия град. На някои и пари да им дават, няма да отидат да живеят в тая прашна столица.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 - правилно, само че нее от камините защото в камините се горят дърва. Живях няколко години в Бистрица и се нагледах на разноцветни пушеци. Бистричани (и не само) имат пари, н отова не им пречи да горят каквото намерят в котлетата на парното си! *** в низината са другия фактор.
55
5
 
4
 
! Отговори
Алена преди 1 година
Браво на г-жа Йорданка Фандъкова и партия ГЕРБ! С двете нови открити автобусни линии 109 и 110 продължават да развиват визията си за модерна и зелена София и за пореден път подобряват ефективността на столичния транспорт, като същевременно намаляват замърсяването на въздуха. С много работа и всеотдайност успя да довърши великото дело на Генерал Бойко Борисов, превръщайки града ни от сиво комунистическо гето в модерна европейска столица на културата!
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къщата с ягодите е голям атракцион у софето
53
5
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
В София няма нито един починал, за кото е установено че е починал от замърсяване на въздуха. Няма нито един случай с точна диагноза, породена от въздуха. Както разбирате, всичко е въздух. Ако беше вярно горното, и купищата писания на тази тема, съдът щеше да е затрупан с дела на убити от въздуха. ДА, АМА НЕ!