Без стари коли в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Това обаче не важи за хората, които живеят в зона "Малък ринг"
84
Без стари коли в центъра на София от 1 декември 2023 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спират старите коли в центъра на София. Най-замърсяващите автомобили от първа екологична група няма да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Това предвижда решение на Столична община. Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона “Малък ринг”, обособена между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Ген. Скобелев”, “Сливница” и ул. “Опълченска”.

“Първа категория са най-замърсяващите - тези с премахнати катализатори. Те са едни ТЕЦ-ове на колела. Те създават екологични проблеми”, каза председателят на СОС Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Той обясни, че мярката важи само за зимния период. Тя обаче няма да засяга гражданите, чиято адресна регистрация е в тази зона. Ограниченията са за приходящите автомобили.

“Контролът ще става чрез камери с четци и софтуер, който ще бъде изграден. Те ще са поставени в целия “Малък ринг”, посочи Георгиев.

Според него не става въпрос за прищявка на Общината.

„Това е крайно необходима мярка за по-чист въздух, който осигурява по-добро качество на живот. Такива мерки съществуват във всички европейски столици”, категоричен е председателят на СОС.

Санкциите за неспазване на правилото започват от 100 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: софияцентърколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"52 : Трябва ли да съм крадец че да си позволя тесла? Много ти е плитък мирогледа. Аз съм софтуерен архитект. Мога да си позволя доста повече." - Браво. Ако ти си софтуерен инженер, то аз щях да се срамувам, че съм ти колега, в случай, че и аз бях такъв. Има една приказка "пази боже сляпо да прогледа". Да я прочетеш!
52
4
 
0
 
! Отговори
до долния преди 1 година
"А "пред входа" е за децата да си играят. Разберете го най-накрая." - Ти разбери най-накрая, че за всяка сграда се проектира паркинг с достатъчно паркоместа. Ако си недоволен, че тези паркинги не се реализират, а остават само на хартия, тогава можеш да се оплачеш на съответния главен архитект, а не да мрънкаш на тези, които поради липса на нормално пространство са паркирали в междублоковото пространство. Ти случайно да не би да печелиш пари от строителство (от непостроени паркинги)?
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С други думи, както винаги, пракриката в БГ е да наказват всички в удобство и заради престъпниците. Те си крадат катализаторите, и нас ни наказват с масивни ограничения....това не е демокрация, това е нелигитимно ограничаване на гражданските права защото сороската прокуратура и съд и полиция пазят престъпниците
50
2
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Да бе в днесчето всичките сте програмисти и Ай ти та , аз пък имам роднина който е It специалист много добър ,ми човека няма време за нищо постоянно се оплаква от мигрена и вечно гони някви срокове, пък всичките спамаджии в днеса са икономисти финансисти и програмисти и всичките много добре платени
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 : Трябва ли да съм крадец че да си позволя тесла? Много ти е плитък мирогледа. Аз съм софтуерен архитект. Мога да си позволя доста повече.
48
2
 
1
 
! Отговори
До 55 преди 1 година
Аз пък имам яхта кво стана
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 53 : И как реши че нямам Тесла? Добре, доживях opъфляци от панелките да определят какво може да имам и да нямам :)
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фед Красивия 46 : "Пред входа" викаш? Ами то автомобила не е за панелистанци, за тях е градският транспорт. Автомобила е екстра, за тези, дето могат да си го позвоят, да го съхраняват и поддържат адекватно. А "пред входа" е за децата да си играят. Разберете го най-накрая.
45
2
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Две неща -нямаш и никога няма да имаш тесла освен онази с която баба ти вади лук! И второ винаги в Софето ще се карат стари коли много повече от новите!!!
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"защо само малкият ринг? В другите райони не дишат ли? Хайде разкарайте старите ламарини, за да мога да си карам Тесла-та на спокойствие." - Ходи да си караш теслата на спокойствие някъде на май_ната си хахаха ... Какво открадна, за да си купиш теслата?
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам предложение това да не важи за автомобили, чиито катализатори са били откраднати, кражбата е регистрирана от собственика им в полицията и полицията не е разкрила престъплението. Все пак битовата престъпност е една от причините много коли да нямат катализатори, така че не е редно някой да плаща глоби заради това, че полицията не е разкрила престъпление направено срещу него. Другият вариант е просто полицията да плаща глобите на такива автомобили.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо само малкият ринг? В другите райони не дишат ли? Хайде разкарайте старите ламарини, за да мога да си карам Тесла-та на спокойствие.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще дойда с магарето в центъра на тази ко4ина, това ще реши проблема.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютна безсмислица с цел дискриминиране на хората със еко1 и ограбването на шофьорите чрез глоби с цел някой шеф с 12хил заплата да може да ли окраде!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ако колата замърсява на 100 метра- може. Там тя ме замърсява. Поредната розова логика.
38
2
 
7
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 година
Има и друго,основно говорите за катализаторите.Да но знаете кола като дойде с катализатор,какво става до 3 дена пред входа нощем!!Естествено не помня полиция да е върнала откраднат катализатор.Вместо да насочите енергията си към нулевата разкриваемост на битовите престъпления,си мерите тука оная работа.Полицаите си перкат заплата,пенсия кафенца,вие се надскачвате.Катализатора е скъп.Откраднали са го,ама да не влизали таралясници!!!Проблема е в Системата,вие се джавкате!!!
37
1
 
1
 
! Отговори
алф преди 1 година
я нарезах с ножката чипа дали ще е проблем;}
36
4
 
6
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Пичове, това е поредното измиване на ръцете, колкото да кажат че има някакви мерки. Много ясно, че няма да сработят, нито пък ще се изпълняват. Много по ефективно е вдигането на данъка на колите прогресивно с годините. Техническите прегледи на всички е ясно че са майтап - ако реално преглеждат колите 30% ще заминат директно за скрап. Това е начина, обаче не им стиска. Да не говорим, че платеното паркиране е на смешни цени.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще минават по около мръсното
34
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 година
Ето това е то гнил популизъм. Властта не ще да управлява процесите, а само да папка от бюджета на София. Фандъкова и общинското и съветче разпределят мииарди всяка година. За това се нала да и помага и Орлин Алексиев.