20 деца от столично училище искат да се преместят заради тормоз

Родители се оплакват от второкласник
116
20 деца от столично училище искат да се преместят заради тормоз
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители се оплакват от системен тормоз към децата си от страна на второкласник в 90 СУ в столичния квартал „Люлин“. Оказва се, че училището е безсилно, а родителите са събрали подписка почти 20 деца да се преместят в друго учебно заведение.

Срещу второкласника има редица оплаквания и жалби за физически и психически тормоз.

„В последната около година и половина моето дете нееднократно се връща с различен вид травми. Когато аз се връщам от работа и ми се казва, че вместо да си отпразнува медала по математика, трябва да ходим в болница, защото са му стъпили върху лицето, това вече е извън рамките на нормалното“, каза Георги Петков, родител на потърпевшо дете, пред bTV.

Родителите са притеснени за физическото и психическото здраве на децата си и дори прибягват до това да ги спрат от учебни занятия.

„Решихме да спрем нашия син от учебни занятия днес. При него психическите и емоционалните вреди са много сериозни. Често е разстроен. Споделял ми е неведнъж, че не иска да ходи на училище. Конкретният ученик посяга на неговите вещи, бърка му в раницата. По време на обяд си взима, без да пита и го оставя гладен. Рита го, плюе го. Това е системен тормоз“, казва майка на друг ученик.

По думите ѝ на срещи с ръководството с училището са направени опити да се реши проблемът. Родителите на проблемното дете обаче са отказали то да премине срещи със специалисти и категорично са казали, че няма да го преместят в друго училище.

„Направили сме две малки стъпки – детето вече ходи на психолог, а семейството ще започне семейни
консултации. Детето вече е преминало през психологическа и всякаква консултация. Детето не може да бъде изключено, нито наказано, нито изгонено от час. Всичко това важи за от 5 клас нагоре., За децата от начален етап това е невъзможно“, каза Емилия Иванова, директор на 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Марин“.

„Стъпките са съобразени със закона. Допълнителна работа с детето и работа с психолог. Това са консултации и задължителен график по определени теми, свързани с преодоляване на агресивното поведение, умението на детето да се приобщи към класа и да се съобразява с правилата в училище. Работата е много трудна и няма как промяната да бъде забелязана в кратки срокове“, каза Таня Танова, зам-директор по приобщаващо образование в училището.

Сигналите на родителите са стигнали до Министерския съвет, Министерство на образованието, омбудсмана, СДВР и други институции.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: училищетормоздеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
ск преди 1 година
Люлин най-големите 💪
65
3
 
7
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Гледах репортажа по телевизията, но всички тези прояви на детето са ставали без присъствие на преподавател, бият се, тормозят се, а преподавателите пият и пушат в стаята и въобще не им дреме, че това са малки деца
64
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да вметна, че *** е имало винаги, обаче при соца те бяха под контрол! Още си спомням си как една учителка наби едно хулиганче пред класа. Разхайтеното поведение дойде с "демокрацията" и *** ценности. Както и неграмотният правопис впрочем
63
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малкият презерватив обира всичките си съученици и никой не може да направи нищо?Баща му голям гангстер бе.
62
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Системата е сбъркана - С други думи, за да оцелее това дете е трябвало над него да бъде извършено насилие, да бъдат унищожени "естествените задръжки да посегне и нарани някого". Получило е и наказание заради това, че се е защитило, но в крайна сметка е вече добре подготвено за живота. Системата ни е такава, уви. Основната грижа е за доброто на побойника, да не би той да остане с наранена душевност и да не му се наруши комфорта вследствие на преместването.
61
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е нормална държава , честно ама ако някой отговори на това дете с лошо, ще водите как ще го изключат
60
1
 
37
 
! Отговори
Системата е сбъркана преди 1 година
Имам дете, което беше в същото положение в 3 клас. Не издържах, показах му как да удря и рита. Борих се дълго с естествените задръжки в детето да посегне и нарани някого. Резултата беше посинен побойник с аркади по веждите. Наказаха ми детето точно преди Коледа с последно предупреждение за изключване. За побойника не можело да го преместят или изключат, но моето дете че се е защитило - можеше. После майката на побойника извади медицинско, искаше да ме съди - естествено нищо не стана.
59
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така с лошо към горкото непослушно дете? Вие просто не го разбирате. То сигурно е някакъв бъдещ гений, като Елън Мъск. Оставете го да вилнее и да развива творческите си заложби. Като порасне ще стане велик предпиемач и ще държи работниците на вериги и без заплати, ей така за забвление.
58
4
 
18
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Защо не отговориш с друг вид тормоз? Не оставяй на мира майката учителка, като пишеш до всевъзможни инстанции и доказваш, че тя няма качества на педагог? В качеството си на гражданин изисквай да бъде освободена от длъжност, за да не разваля мисленето на децата, които са и поверени.Когато дойде да се разправя с теб, обяснявай на кифлата до какви международни институции си решил да стигнеш,загрижен за възпитанието на децата, с които тя има контакт.Може и да си измисляш, такива не са интелигентни
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 68 Ами шамаросай го. Псле нека мама и баба да обикалят и да пишат жалби.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-разумен е коментарът на 61. Можеш или да надвиеш, прогониш или респектираш насилник или интригант, но са ти нужни съюзници. Добре е децата още в училище да проумеят това. Не се ли сплотят поне няколко срещу такъв к.е.л.еш, значи у тях вече е изграден стереотипът вечно да са жертви. Детето може да се справи и поединично - като се сбие с насилника, като потърси закрила от по-силен или по аторитетен, но тогава вече се оформя като единак. Добре е за него, но не и за обществото като цяло.
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно покрива...във втори клас ме тормози вече две години! Всеки ден ползва стената на моето жилище за да рита топка!ЗАБЕЛЕЖКИ!РАЗГОВОР С БАБА!РАЗГОВОР С МАМА-УЧИТЕЛКА В ДЕТСКА ГРАДИНА В СТУДЕНТСКИ ГРАД! ПОЗНАЙТЕ!ТОЙ СЕ ХИЛИ НАЙ -НАХАЛНО И ПРОДЪЛЖАВА!ВЗЕХ ТАПКАТА ЗА ДА ГО НАКАЖА ДА СЕ ИЗВИНИ!ТОЙ КРЕЩИ ПОД ТЕРАСАТА, ЧЕ ВУЙЧО ЩИ НИ СМЕЛИ ОТ БОЙ!ЕЕЕ КАКВО ?НЯМА ГРАНИЦА КОЕ Е НОРМАЛНО И КОЕ Е ГРЕШНО!ЩЕ ЧАКАМ ДА ГО ВИДЯ В ЗАТВОРА!МАМА И БАБА ДА ГО ГЛЕЗЯТ И ДА МУ СЕ РАДВАТ!ТОРМОЗА ПРОДЪЛЖАВА!
54
0
 
22
 
! Отговори
Митака преди 1 година
Трябват нови закони.Добре е такива *** от втори клас - директно в детска пандела да ходят.Там с едни раирани дрехи и с малки чукчета да чакат камъни по цял ден.Например да правят тунела под Шипка.Но кой да приеме такива закони, като гледам политиците ни - само меки китки.
53
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тву-тата да се върнат. Този нищо, че е втори клас - директно в ТВУ.От него е ясно, че човек няма да стане, а затворник.
52
0
 
28
 
! Отговори
Това е така, защото преди 1 година
при подобни казуси съответните институции най-напред се втурват да проверят да не би някой да е нарушил правата на нахалното, невъзпитаното или "хиперактивно", опитвайки се да го накара да зачита околните. След това задачата е "да се окаже съдействие и подкрепа" на това дете, което тормози останалите деца, като го увещават да не прави повече така. В резултат то разбира, че няма да има бой и започва да вилнее още по-настървено. Затова удрям шамари без предисловие, после нека то да се оплаква.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименАко вие сте от семейството на насилника, е ясно къде е първоизточника на проблема!
50
1
 
17
 
! Отговори
До ник преди 1 година
Проблемът с подобни *** е, че дори да го набиеш или въобще закачиш, дори и малко, ти влизаш в затвора, защото си пълнолетен и си посегнал. На тях нищо не им се случва. Обикновено са синчета и щерки на разни с пари, които са свикнали да става на тяхното и да са в центъра на света. Мама и тате ги осигуряват срещу случки в училище с големи подаръци на учителите и директорите, даренийца, безплатни операции и т.н. Всички са слепи и глухи, защото се плаща на бройка ученици, не за знаещи и можещи.
49
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61 До някъде си прав, но не съвсем. Човек трябва да си избира битките. В училище децата отиват да учат. Ако не могат да учат защото им се налага да се борят за живота си, тогава това вече не изпълнява функцията на училище и трябва да намерят подходящото място за учене, а не да минат години в борба и ученето да изостане.
48
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Родители не учете децата си да бягат. Днес ги доминира един лигльо и напускат училището, утре в офиса ще ги доминира друг лигльо и ще напуснат държавата. Ако детето Ви е жертва на тормоз го заведете на уроци по муай-тай или джиу-джидцу и го подкрепете в битката срещу неправдата, а не го учете да свиква със статута на жертва. Срам за родителите на момчетата сред тези 20 деца. Вместо да ги научат да се борят с тиранията ги учат на кокошкарство.
47
0
 
20
 
! Отговори
Жена преди 1 година
Аз също си спомням ,че едно време имахме и ние побойник в класа , но никой нищо не правеше! Просто не се коментираше , на никой от възрастните не му пукаше и смятаха ,че това са детски работи и сами да се оправяме помежду си!!! Тъй като съм жена , а не мъж ,нямаше с кой да се съюзим и да му теглим боя!!! Просто му давах да преписва от мен за да не ме тормози и бях ок аз, но другите момичета не съвсем...т.е ,не е решение за всеки да отвърне! Решението е мама и тате да го възпитат!!!