ГЕРБ: Русия да не използва Московската патриаршия за политика

Църквата не бивало да допуска да бъде употребявана
48
ГЕРБ: Русия да не използва Московската патриаршия за политика
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Защото дълг на всяка поместна църква е да не допуска да бъде употребявана от политическата власт.

Това заяви от парламентарната трибуна Даниел Митов, народен представител от ГЕРБ-СДС и заместник председател на партия ГЕРБ.

Митов прочете декларация от името на парламентарната група, повод за която бе посещението в България на Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия.

„Макар тази визита да беше обявена като църковно-празнична, посветена на честването на храмовия празник на черквата „Св. Николай“ към руското подворие, на официалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия се твърди, че посещението е било „работно“, което потвърждава опасенията, че наместо протоколно-празнични, то е преследвало политически цели, които не се декларират открито. Присъствието на 6 декември на службата в руското подворие на руския и беларуския посланици и на български публични личности, ангажирани със сдружение „Русофили“, затвърдиха това подозрение и опасението, че съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент“, подчерта Даниел Митов.

„Осъждаме агресивната руска политика, включително с военни средства, насочвана от десетилетия изключително срещу православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. Една вярна на евангелския дух Църква не може и не бива да се превръща в апологет на тази политика, защото нашият Спасител е казал, че ще се нарекат синове Божии миротворците, а не войнолюбците“, се казва още в декларацията на ГЕРБ-СДС, прочетена от Митов.

От името на групата той изрази подкрепа за автокефалията на Православната църква на Украйна, провъзгласена съгласно каноните с Томос на Вселенската патриаршия, в качеството ѝ на единствена църква-майка на Киевската митрополия.

„Обръщаме се със синовна молба към Българската православна църква да не се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна на ангажирала се в тежък братоубийствен конфликт страна. А също и да  помисли дали не е дошло време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната църква на Украйна. Нещо, което вече беше направено от православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Елада и което предстои да бъде направено от Румънската православна църква“, каза Даниел Митов.

„Българската църква има историческата памет да оцени, колко труден и трънлив може да бъде пътят на един православен народ за създаване на своя поместна църква. В навечерието на Рождественските празници, като православни християни, ние се молим за бърз край на войната, за мир на Земята и благоволение между човеците“, посочи още той от парламентарната трибуна. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: УкрайнаГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
23
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Kъдравата Сю е дори по-пpoтивнa oт вожда. Congratulations.
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, ПП, БСП, ДБ останаха верни на Божков черепа, на Маджо, Бобокови, Цв.Василев, както и на агресора Путин.
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
14 Симеон Сакскобурготски се яви на избори, като обикновен гражданин и с НДСВ стана премиер. Значи не е монарх, защото на монарсите властта се дава свише. Сега е като всеки от нас. На кокво основание приема в дома си, представители на Московската патриаршия, на агресора Русия, която изтребва, изнасилва и прогонва украинци? Която нахлу в Украйна и разгърна широкомащабна война. Която превръща в пепел градове и села там. Също и Митрофанова, която не пропуска случай да унизи българите и България.
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къдравата Сю да взема и да наплюе и Чекмеджан който построи за 3 млд газопровод на Путин за да може спокойно да нападне Украйна, който бавеше 9 години гръцката връзка за да може газпром да е монополист и да дере българите, който изгони НАТО от Черно море и го прати в Румъния. Няма по голям путинист в България от Чекмеджан и го е доказал.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
13 Мутрите са в БСП,ДБ и ПП. Факт.
12
2
 
7
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
И къде го видя това,празнодумец.Този е зет на виш член на демократическата партия на сащ,затова лае глупости.
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия употребява и сенилния вече старик, лицето Симеон Сакскобурготски, против България. Та това лице прие в дома си във Враня, представители на Московската патриаршия, които са агенти на КГБ, хора с криминално минало, преди да ги назначат в МПЦ. Голям цирк. Добре, че Мони Сакскобурготкки не ни е цар, а най-обикновен гражданин. Тъй като България не е монархия, а република.
10
5
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Стига глупости мутро от герб.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя навремето така говореше за Борисов, после му стана най-големия фен. Догодина ако Русия стане фактор в България, тоя същия ще стане най-големия фен на Русия. Ама сега гледа да се докара да го харесат на Козяк. Аз на това поведение му казвам лицемерие и интересчийство.
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия употребява и сенилния вече старик, лицето Симеон Сакскобурготски, против България. Та това лице прие в дома си във Враня, представители на Московската патриаршия, които са агенти на КГБ, хора с криминално минало, преди да ги назначат в МПЦ. Голям цирк. Добре, че Мони Сакскобурготкки не ни е цар, а най-обикновен гражданин.
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната подхвърлена топка от Кремъл към своите поданици от ГЕРБ. Сега ще разиграват поредната сцена от известния спектакъл наречен "русофилство и русофобия" с цел да разделят обществото. За пръв път има изгледи обществото ни да бъде еднно около идеи и ценности. Като тази за борбата срещу корупцията и срещу партиите на статуквото довели държавата до национална катастрофа. Довели държавата до брутални и огромни неравенства. Герб са партия на мръсните пари, която се опитва да се спаси при Кремъл?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До да знаете -- Съревнованието е честно, защото всички са от женски род.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леви и десни заедно срещу ГЕРБ и за Русия ура. С БСП напред към светлото бъдеще
4
2
 
4
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Абе тоя що не е остриган като футболистите /тасче върху кубето и с машинката/
3
3
 
17
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Тогава западняците да не използват папата за политика.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов каква работа имаше миналата седмица при атента на цру и турските служби т.нар вселенски патирарх Вартоломей?! Кой изпорзва Църквата за политика?!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага феновете на ДБ, ПП и БСП да наплюят ГЕРБ за тези изказвания против Русия.