Дрон ще следи качеството на въздуха в столицата

Кметът Фандъкова даде старт на пилотния проект
Обновена: 26 яну 2023 13:33 | 26 яну 2023 13:32, Красимир Ангелов
20

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столична община стартира пилотен проект за дистанционен мониторинг за качеството на атмосферния въздух в София, заедно със Софийския университет.

"С тази система всъщност надграждаме системите за мониторинг на качеството на въздуха, които вече имаме. А това ще ни помогне, от една страна, да бъдат информирани хората още по-добре, а, от друга страна, за правилни управленски решения", обяви при представянето на проекта кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

На кръстовището на бул. "Сливница" и бул. "Панчо Владигеров" доц. д-р Стелиян Димитров обясни, че идеята на системата е да помогне да се взимат по-добри решения по отношение на изграждането на инфраструктурата, която да позволи в различните части на града да се взимат правилни решения за смекчаване на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух.

Пред медиите беше направена и демонстрация с дрон.

"София е с една особена география и към това, ако добавим характеристиките на урбанизираната среда, получава доста сложна картина", каза доц. Димитров.

"По този начин ние можем да видим в отделните части на града къде се намират локалните проблеми и да помогнем на колегите от СО да вземат по-правилни решения как да изграждат, къде да изграждат специализирана инфраструктура, специални зелени стени, или преградни стени, или самото земно озеленяване, което се използва често като бариера", съобщи още той. Доц. Димитров уточни, че проектът не изземва функциите на стационарните системи за мониторинг и качество на атмосферния въздух.

Заместник-кметът на СО Десислава Билева отбеляза, че за четвърта поредна година общината е в годишната норма на концентрация на фини прахови частици. Тя подчерта, че новите данни се очакват, но за миналата година има данни за превишаване само на една автоматична станция – в "Надежда".

Билева припомни, че Столична община прави напълно безплатна подмяна на отоплителните устройства и всеки, който се отоплява на дърва и въглища, може да отиде в районната администрация и да подаде заявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най хубавото да живееш в София е това че виждаш какво дишаш!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таймери на светофарите - сложиха - имаше полза от тях - махнаха; копчета на пешеходните светофари - сто процента ненужни, сложиха; табла за скорост - напълно излишни; сега пък дрон...
10
0
 
1
 
! Отговори
Опази! преди 1 година
То от космоса се вижда, те дрон. Дано не обикаля във Витоша, както работят 25% от станциите на общината за контрол на въздуха.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще усвояват пари за глупости.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко милиона ще глътне тоя проект? 10, 20? Не е лоша идеата, просто ме притеснява, че за един дрон от 100 лв и няколко датчика ще платим едни милиони
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрон за следене на комисионни ни е нужен
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борката като дойде и ще поеме целия мръсен въздух отзад.
5
4
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Зимата само слизам от самолета в София или Пловдив или Варна и миризмата на печки и дизел веднага я усещам. И обратно като пътувам в чужбина на запад веднага чистият въздух се усеща на летището още..
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво пък толкова има да му следите на въздуха? То е ясно че въздуха е мръсен 365 дена в годината. Вижда е и с просто око и се усеща на улицата. Само че хората които живеят там са свикнали и не им прави впечатление. Аз живея на село в Стара Планина и като отида в София и в други големи градове почвам да се задушавам. Не съм свикнал на такава мръсотия и шум и гледам по най бързия начин да си свърша работата и да се махам от там.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ти е дрон. Излез на някой булевард и се загледай, пушека се вижда с просто око.
2
0
 
9
 
! Отговори
Kрадем пари всякак преди 1 година
Браво. След великите табла за скорост които не работят и от които някой намаза ОГРОМНА комисионна е време да откраднем още малко парички имитирайки дейност с китайско дронче - играчка. Тука колко милиона ще откраднете? Два? Три? Пет? Трябва до един да ви наредят на площада и да ви почнат с калашника.
1
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
После да проверят дрона за алкохолни пари