СОС: От 15 март ще се възстанови картата за една линия

Предвидено е пускане на 6 нови автобуса до Витоша
22 фев 2023 09:45, Анисия Иванова
22
СОС: От 15 март ще се възстанови картата за една линия
Снимка: Bulgaria ON AIR

Столичният общински съвет (СОС) връща картата за една линия за наземния градски транспорт и за метрото.

"Такъв превозен документ не се предлага в останалите големи европейски градове. Това е от експертна гледна точка. Има и обществено-политически дебат. 3,5% от пътуванията в градския транспорт се извършват именно с картите за една линия. Това решение може да се вземе в рамките на заседанието в четвъртък и да се реализира в средата на март. Решението е от 15 март да бъде възстановена възможността за закупуване на тези карти за една линия", заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по транспорт в СОС Зафир Зарков.

От думите му стана ясно, че картата за неземен транспорт ще бъде на цена от 23 лева, а картата за метрото - 35 лева. Това ще се отрази и при различните преференциални документи като тези за ученици и пенсионери - там ще се върне цената от 9 лева.

Зарков припомни, че цените са такива от 15 години и изтъкна, че за нормалното функцониране на градския транспорт в София са необходими около 400 млн. лева.

"Може би недокрай е добре обяснена нуждата от осигуряване на допълнителна средства. С връщане на картата за една линия няма да се генерират прогнозни приходи в размер на 8 млн. лева. Тези средства трябва да бъдат осигурени от бюджета на софиянци. Важен е този диалог. Над 30 хиляди са гражданите, които закупуват карта за една линия", обясни гостът в студиото на "България сутрин".

Предвижда се и разширяване на мрежата на училищния транспорт. Тръгват нови два автобусни маршрута с по-голям обхват, които да осигурят транспорт на учениците от 11 квартала. Това ще доведе до по-малко трафик и съответно - по-малко замърсяване.

"Целта е в кратко бъдеще да се обхванат повечето училища в централната градска част", отбеляза Зарков.

В столицата е предвидено пускането и на 6 нови автобуса до Витоша. То трябва да се осъществи до един месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
1
 
! Отговори
K0rNELA преди 1 година
Що не го направят 50 ст. бензина? Или пък, този, който предлага да е евтино и безплатно всичко да вземе да организира подобни услуги. Егати и мрънкачите, верни избиратели на костя и корни (да умишлено с малки букви).
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяха направили картата за всички линии да струва колкото карта за една линия щеше да се получи, но не, те искаха да вкарат гражданите в излишни разходи. Това е скритата цел на цялото упражнение от къде да се изсмучат още пари сякаш малко пари влизат в бюджета от данъци и такси.
16
1
 
5
 
! Отговори
Ром преди 1 година
Върнете хартиената бюлетина !
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Фандъкова й припари и даде назаден.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво ако няма такъв вид превозен документ другаде? По тази логика никога не трябваше да изобретяват каруцата и другите превозни средства понеже преди никъде не ги е имало. Егати експерта смотан. Експерт по копиране но не и по мислене. Щом картата за една линия се търси трябва да я има, не може някакъв пик льо като оня Бонев да решава без да питат гражданите. Да си решава у тях си, общината не е на един човек.
13
1
 
10
 
! Отговори
Г. Б. преди 1 година
Заради нашите "политици", още няма средна класа у нас!!!!! Само бедни и престъпници-, пардон-богати...
12
3
 
10
 
! Отговори
стоян преди 1 година
Върнете хартиените билети.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам си талоните с 10те билета!
10
2
 
14
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Като казвате как било в Еропата, що не казвате й че: 1. никъде не се "валидират" вече издадени валидни карти и 2. навсякъде се издават и хартиени билети и премахването на талоните за 10 пътувания не е "еко обосновано" и 3. месечна и годишна карта за транспорта в София струва колкото тези във Виена и то при тотално различни заплати, стандарт на живот и качество на транспорта...
9
2
 
11
 
! Отговори
Спасители ли ????? преди 1 година
Каква Америка бе другари?Това си е фнаш вътрешен проблем. Всичко дължиме на ,,Спаси София" и кандидата за кмет Борис Бонев-един недорасъл и неузрял мушморок с титанична мисъл и обещания ,в стил Петков-Василев!
8
1
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
повече контрола в авт 111 люлин младост пълно е с индиици без билети ниепенсионерите с картите ли ще плащаме за тях
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДБ няма да направят нищо добро за народа. Те мразят българите. Доказано нееднократно. Онзи косматия некъдърник дето иска да става главен, няма никаква кариера като юрист ама тръгнал да си налага мнението. Жалки американофили.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
посрахте се и сега връщате старото. колко струва това на хората? кой ще плати? дб и спаси софия извинете се и върнете парите. бонев върни парите бе
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте се чудили как да ни скубете! Ние не сме виновни, че се отказахте от евтините руски горива. Защо плащаме за това, че сте наведени ниско пред Америка? Транспорта трябва да е безплатен, защото ни насадихте на пачи яйца. Какви каши забъркахте за угода на Америка. Поне визите да бяха паднали. Всичко дадохме срещу нищо и дано им се харесаме. Но дедо Джо, даже и не знае къде да намери на картата най-верните си слуги.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решили безделниците да изкарат едни 8 милиона и хоп ще тръскаме чувала. И го прикриват с това какви карти имало в Европа. Браво браво.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната шизофрения. Има карти няма карти. Идио тите дрето го гласуваха предния път да понесат сега наказание. Малоумието трябва да се наказва. Нямало такива карти в Европа? А такива заплати има ли в Европа бе господин мозък?
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ок, сос си поправя едната грешка. Добре. А другите грешки?
1
4
 
4
 
! Отговори
Зловещо преди 1 година
Случва се нещо зловещо - МВР промиват мозъка на хората да ИЗГЛЕЖДАТ и държат като МЮСУЛМАНИ в малките градове!И това го прави някой с много власт!