София в топ 10 на европейските градове и региони на бъдещето

В категорията „Разходна ефективност“ е на 3-о място
95
София в топ 10 на европейските градове и региони  на бъдещето
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София продължава да расте в класацията на Financial Times за привлекателност за чуждестранни инвестиции FDi Intelligence. Столицата отново попада в топ 10 „Европейски градове и региони на бъдещето 2023/24 г.” с високи позиции за трета поредна година. Това съобщи зам.-кметът по „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столична община Генчо Керезов.

Сред големите европейски градове, в категорията „Разходна ефективност“ София е класирана на 3-о място в Европа, като преди българската столица се нареждат единствено грузинската Тбилиси и турската Анкара.

В категорията „Стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции“ българската столица е класирана на 7-а позиция и се изкачва с 10 позиции за последните 2 години. Така София е единственият български град,  попадащ сред големите европейски градове на бъдещето, където живеят над 750 000 души.

В категория „Човешки капитал и начин на живот“ сред малките европейски области на бъдещето за 2023 г. София-град е класирана на 6-а позиция.

В категорията „Добри условия за бизнеса“ сред европейските области  с население под 1,5 милиона души, София-град е на 7-о място.

София заема челни позиции в класацията на Financial times през последните три години в множество категории.
„Участваме в проучването ежегодно, като агрегираме цялата необходима информация, за да представим столицата пред чуждестранни инвеститори. Разглеждат се иновативни, зелени и устойчиви политики на града, визия на общината за бъдещето, бизнес показатели, развитие на икономиката, отвореност на администрацията към бизнеса и др. За нас този скок в класирането е признание за усилията ни откакто има ресор “Дигитализация, иновации и икономическо развитие” , както и маркер за отличното ни сътрудничество със Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции,Българска Агенция за Инвестиции, всички асоциации и организации на българския и софийски бизнес и тяхната растяща ефективност.“, каза зам.-кметът Генчо Керезов.

В класацията на fDi Intelligence биват оценявани и перспективите за развитие пред европейските области. При разглеждане на 10-те най-високо оценени малки области в категорията „Разходна ефективност“ родни области доминират скалата.Сред европейските градове с население между 100 000 и 350 000 души, в категорията „Разходна ефективност“, Русе е класиран на първо място. След него е останал сръбският Крагуевац, а от 3-о до 7-о място заемат съответно българските области Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас и София (област), докато София-град е на 9-ото място.

На област Стара Загора пък са признати заслугите за разработване на стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции, като областта заема 6-тата позиция в съответната категория.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: Софиякласация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази класация Данчето ли я е правила?
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха пълни глупости топ 100 може би
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А *** вярват ли си?
20
5
 
2
 
! Отговори
До ВеселинА преди 1 година
сега ще ида да се из.кам знаеш на кой паметник на червената армия.
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София не е добро място за живеене. Много е мръсно, шумно и скъпо. Не виждам разумна причина човек да живее там. В провинцията е много по спокойно чисто и евтино. И условията за бизнес са по добри.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Ню Йорк му викат голямата ябълка, а София е голямата тиква.
17
6
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Само врагове на България и в частност на София могат да поставят в някакви педофилски и проксенетски класации един град,в който хората ровят в к.фите за .бо.к.лукъ за да се нахранят,възползувайки се от мизерията на Българите и преди всичко от Децата Невинни на България!ИСТИНА,ИСТИНА ВИ КАЗВАМ,РУСКАТА АРМИЯ ЩЕ ОТМЪСТИ ПО ЗЛОВЕЩ НАЧИН ЗА ТОВА,ЗАПАДНИ ИЗВРАТЕНЯЦИ ! ДОЛУ ЕС! ДОЛУ НАТО! ДОЛУ САЩ! ДОЛУ ЗАОАДЪТ !
16
4
 
11
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Явно хората обичат кочини...Грух!
15
3
 
8
 
! Отговори
Юрданка Компирицата преди 1 година
София е изградения по образ и подобие на Боко тикватта.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се ли виждате, че сте под военна нацистка диктатура? Чужди нацистки знамена се веят над столицата и ви управлява Зелен чорап. Вандализъм и беззаконие царят в центъра на града и се чупят паметници. Кой разумен инвеститор от чужбина ще си вложи парите в такава балканска джунгла? По-добре да ги даде за благотворителност на Африка.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шопия??? В това гето стъпвам само при много, много основателна причина!
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остана да гътнем паметника и ще сме номер 1.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори в уелските села инфраструктурата е много по-добре от тази на изпадналата София.
10
0
 
8
 
! Отговори
Извинете, но преди 1 година
Анкара не се намира в Европа.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в чужбина и да ви кажа всички така мислят. Надъхвайте се няма лошо. Това си е уркопитекска медия и без това
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То Искендерун след земетресението изглежда по-добре от София муахахах.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София е в топ 10 на европейските градове с най-мpъceн въздух, порутени тротоари, неосветени улици и всеобща мpъcoтия.
6
0
 
13
 
! Отговори
Класация преди 1 година
С градове от Източна Европа, та в София и не само като цяло в България няма 50 метра равен тротоар, улица и прочие. Смях
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази класация да не е само за такива изпаднали като нас? Нещо не се споменават градове на развити държави. Що така? Изглежда като че ли е само колкото да похвалят и насърчат послушните кученца.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бъдещето е разбити улици, тротоари, градинки, алей, пръсотия отпадъци, ужасн въздук , презастроено като бангладешко гето. значи София е град на бъдещето.