Комисията по култура в СОС иска да прати МОЧА в музей, бил и опасен

Монументът е висок 37 м и заема 6 дка
7 мар 2023 13:06, Йоана Цонева
974
Комисията по култура в СОС иска да прати МОЧА в музей, бил и опасен
Снимка: БГНЕС

Предизборно, с подкрепата на общинските съветници от партия ГЕРБ и по предложение на "Демократична България", Комисията по култура и образование в Столичен общински съвет реши да премахне Паметника на съветската армия в София (МОЧА), предаде бТВ.

Според доклада, който е от преди 3 години, но се внася сега, идеята е Паметникът да бъде преместен в държавен имот, музей.

Монументът се намира в Княжевската градина, край бул. "Цар Освободител", непосредствено до Орлов мост и Софийския университет. Висок е 37 м и заема 6 дка.

Общинският съветник Марта Георгиева изнесе мотивите пред комисията. Като част от Инициативата за премахването на Паметника тя поясни, че е установено, че "това не е паметник и не е под защита на международни договори, освен това е опасен". Георгиева изтъкна, че искането за премахването е от 1993 г., но неприето от СОС, защото е бил държавна собственост.

Мотивите на "Демократична България" бяха още, че искането за премахване е било поставено още на първото заседание на Столичен общински съвет, че паметникът е изграден с пропагандна цел, като причина сега бе изтъкната и войната, предизвикана от Русия в Украйна.

Борислав Игнатов от ДБ поясни, че се предлага главният архитект да проведе конкурс, да се изработи Подробен устройствен план (ПУП) и мястото да стане детска градина.

Още по темата
Докладът получи подкрепа от съветниците от ГЕРБ, преди дни "за" се изказа и лидерът Бойко Борисов.

БСП обяви, че всички съветници в Комисията - трима, ще напуснат заседанието и няма да гласуват. За тях това е предизборна битка и са категорични, че "войната на паметниците няма да реши войната в Украйна".

Кметът на "Средец" Трайчо Трайков обясни, че премахването на Паметника е наложително, тъй като архитект е установил, че "желязно укрепление", което се намира вътре в паметника, го няма и това го прави опасен.

По време на дискусията бяха оспорени историческите факти за "нахлуването на Освободителя - Русия в България".

Гласуването показа всички "за" единодушно.

Докладът ще се гледа и утре на заседанието на Комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика. След това ще се гласува и от Столичен общински съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


974
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
705
0
 
2
 
! Отговори
Милен преди 1 година
Демократична България ще вземат да се похвалят с първи успех в цялата си история, ако това стане, тъй като с друго не могат.
704
2
 
3
 
! Отговори
Махайте го! преди 1 година
Махайте го този символ на тоталитаризма.
703
2
 
2
 
! Отговори
Помним преди 1 година
Този паметник е обиден за нас българите и ни напомня комунизма, тоталитаризма, ограничаването на свободата ни, глада, купоните, мизерията и страха!
702
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 1 година
След началото на руската война в Украйна промених мнението си за този паметник и искам да се премахне от центъра на София! И не само той, а и този в Бургас и в Пловдив!
701
1
 
2
 
! Отговори
Надежда преди 1 година
Предлагам на това място да сложите паметник на Зеленски, той воюва за Европа и САЩ /за свобода/
700
3
 
3
 
! Отговори
Никола Гешев преди 1 година
Колкото и да се напъват да драскат тук, генетично-идеологически обременени болшевик-коминтерновци трябва да знаят нещо съсвсем просто: един от авторите на този монумент -великият Любомир Далчев, признава, че това е "жалон на робството". Повече думи са излишни, повече аргументи са излишни! И вие сте излишни, скипи ***!
699
2
 
2
 
! Отговори
На скрап преди 1 година
заедно с *** и русуфилите. Да вземат и Нинова
698
2
 
1
 
! Отговори
Костя Копейкин преди 1 година
Аз ще се окова във вериги за паметника ! Възраждане ще организираме почетен караул пред монумента!
697
1
 
2
 
! Отговори
Педераст преди 1 година
Оставете паметника! Там си правим прайда! Фашисти!
696
4
 
2
 
! Отговори
Пацu преди 1 година
Сън няма да ги лови родните pycoрoби! Ще бдят на смени да пазят MOЧА :))))) Пред булдозерите ще се въргалят и ще си късат вaтeнкитe :)))) Късно е другари, мачът е свирен!
695
2
 
3
 
! Отговори
Кон преди 1 година
Време е ДБ да отиде на бунището на историята, много преди паметника.
694
2
 
4
 
! Отговори
ПОЛК АЗОВ преди 1 година
Да се претопи и от метала да се направят оръжия за Украйна!!!
693
2
 
3
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Да се изхвърли! Стърчи като изгнил зъб насред София!!!
692
6
 
6
 
! Отговори
Трагедия е това преди 1 година
българско управление. Нищо хубаво няма да последва от това. Крачим в стъпките на Украйна.
691
5
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
СЕГА УСЕЩАТЕ ЛИ, ЧЕ ПРОРУСКИТЕ АГЕНТИ ЗАПОЧНАХА ДА НАРИЧАТ БЪЛГАРИТЕ - НЕОФАШИСТИ? ТОЧНО КАКТО В УКРАЙНА!!!! АГРЕСИЯТА ИМ Е ПАТОЛОГИЧНА. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ПУТИН ИСКА РУМЪНИЯ И БГ ОТНОВО ПОД СВОЙ ДИКТАТ!!
690
1
 
2
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 1 година
9. Никакъв контрол върха безопасността на храни и напитки.10. монополи от запад със свръхпечалби.11. концесии практически безплатни.12. пробутване на светли идеали чрез димки-миражи - как всечко ще се оправи ако_станем кандидат за ЕС и НАТО, станем в ЕС и НАТО, следва валутен борд - Шенген, еврозона, ядрени бази в страната, да клекнем на цял свят че и на македонистите, 13. измисляне на фалшив враг, за да не видим истинския :-)14. Псевдомедии15. Пропагандна социология 16. МНОГО ДРУГИ ЛЪЖИ
689
1
 
3
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 1 година
белези на псевдодемокрацията, която се подкрепя от запада у нас:1. Обедняване на населението.2. Неравноправни икономически условия, в които са поставени държавата и народа ни.3. Гол фалшив популизъм.4. Страшна противоконституционна цензура.5. Лансиране на некомпетентни с ниско ай кю лица, зависими с компромати на абсурдно високи постове в най-различни сфери. Пример гинеколог-шеф на военно министерство-шеф на еврокомисия в хиляди български варианти.6. фалш история.7. рушене сгради и памет
688
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 21 век мракобесието с претенции за демократичност настъпва с дива диващина и наглост.
687
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията и цензурата върху инфлацията чрез талобанско-идилски прийоми не впечатляват а будят съжаление към тоталитарните изразители на такива идеи. НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКИ ТАЛИБАНИ В ПОЛИТИКАТА.ИЗЧЕЗВАЙТЕ!!!!!
686
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕНОЦИД И АПАРТЕЙД ОТ МОНАРХОФАШИСТИТЕНе се допуска, лицата отъ еврейски произходъ да се установяватъ за въ бъдеще на ново местожителство въ София.Министерскиятъ съветъ, може по докладъ на Министра на вътрешните работи и народното здраве, да определя селата и градовете или части отъ тяхъ въ които не могатъ да живеятъ лица отъ еврейски произходъ, както и да определя на живущите въ такива селища нови местожителства.