Какви са новите правила в детските градини в София?

По-големият недостиг на места е за деца до 3-годишна възраст
17

В София влизат нови правила за прием в детските градини. Затяга се и мярката, ако дете отсъства повече от 30 дни без уважителна причина.

"В края на месец февруари беше приета новата наредба. Тя влезе в сила от 2 март и няколко са новите неща, които са на линия. Първото и най-важното от тях е свързано с адреса, като следва да уточним, че за яслена и първа градинска група децата кандидатстват на един от адресите на своите родители, докато за втора, четвърта и подготвителни за училище кандидатстват със своя адрес. Разликата е, че е увеличен броят на точките и в момента, ако адресът на родителите на детето не е променян в последните над 3 години - това ще носи 5 точки, в последната от 1 до 3 години - 4 точки, и в последната под една година - 3 точки", каза експертът в Дирекция "Образование" в Столичната община Нели Манчева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че става въпрос за постоянния адрес.

"Ако родителите кандидатстват с настоящия адрес - точките съответно са 4,3 и 2. Като увеличихме точките и за административен район. Тоест, ако детската градина се намира на административния район, в който детето или родителите живеят, това вече ще носи 3 точки. Най-важното, за да променим тези точки, беше да гарантираме възможността децата да посещават най-близките детски градини до техния адрес, за да могат бързо и безпроблемно да се движат. Има родители, които предпочитат близка до месторабота, предпочитат да кандидатстват там, но в общия случай смятам, че детето трябва да пътува възможно най-малко", допълни Манчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че родителите имат право да отложат постъпването на детето в яслена група с 60 дни, а в градинска група с 30 дни.

"Това остава непроменено. Но за да премахнем т.нар. тенденция "пазене на място", сме въвели тази мярка, че ако родител не уведоми писмено директора на детската градина в срок от 30 дни за причините за отсъствието - мястото ще бъде освободено, а на негово място ще бъде класирано друго дете. Директорите са подготвени що е то уважителна причина, тъй като те биха могли да бъдат много", коментира още експертът.

Тя призна, че тяхната основна цел е колкото се може повече деца да успеят да се класират в детските градини, както и строителството на такива.

"4 са важните дати, които следва да отбележим. Първата от тях е 27 март, когато ще бъдат обявени свободните места за прием. От 27 до 12:00 ч. на 12 май родителите имат възможност да актуализират данните в семейните профили, или да направят такива. Първото генерално класиране е на 12 май, второто - 26 май и третото - 9 юни. Времето е абсолютно достатъчно, не е нужно да се бърза", добави Нели Манчева.

И поясни, че местата в детските градините няма да са по-малко от миналата година, защото вече 2 нови детски градини вече функционират - една в район "Триадица" и една в "Люлин".

А в края на годината се очаква откриването на нови 7.

"По-големият недостиг е за деца до 3-годишна възраст. Но Столичната община работи и в тази посока. Предстои да бъдат построени няколко самостоятелни детски ясли, но така или иначе винаги търсим баланса както в откриването на ясли, така и на градински групи. Тази година в Столичната община влиза в сила задължителното предучилищно образование за деца над 4-годишна възраст", сподели тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Такива "правила" са ограничителни, рестриктивни и ограничаващи човешките права. Всеки има право на СВОБОДЕН ИЗБОР!!!Този избор родителите ( като настойници до пълнолетие) имат право да декларират от името на децата си. Това, че политиката ни за семейството и децата е неудовлетворителна и неспособна, не е основание за нови рестриктивни "правила
12
0
 
0
 
! Отговори
Meh преди 1 година
Интересно мнение за кравата и произхода на думата ваксина, жалко, че са пълни тъпотии..:DЕнтелЕгенти навсякъде.. :D
11
0
 
5
 
! Отговори
Няма значение! преди 1 година
Едното дете ми е на 3,5 години и ходи на градина .Другото ми дете е на 1 година.В градината на вратата има табела за болни деца от скарлатина!!Питам трябва ли задължително да заведа детето ми на градина за да не го изключат??.Или е по добре да зарази братчето си за измислите наредбата.Скоро имаше случай на починало дете от скарлатина!!!!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 3 хаха да се смее ли да плаче ли човек, колко изпростял е народа :) Значи ти смяташ детето си за крава и си го ваксинирала :) Значеш ли, че от там произлиза думата ваксина? :))Ти чела ли си някога какво съдържа инжекцията, която вкарваш в кръвта му? Сигурен съм, че не си, пък и да беше, едва ли си достатъчно функционално грамотна, за да асимилираш прочетеното... Единствената функция на ваксините е да увреждат имунната система и да печелят доживотни абонати за фармафията! Аман от добитк!
9
1
 
1
 
! Отговори
Бил Гей преди 1 година
хахаахах да се смее ли да плаче ли човек, колко изпростял е народа :) Значи ти смяташ детето си за крава и си го ваксинирала :) Значеш ли, че от там произлиза думата ваксина? :))Ти чела ли си някога какво съдържа инжекцията, която вкарваш в кръвта му? Сигурен съм, че не си, пък и да беше, едва ли си достатъчно функционално грамотна, за да асимилираш прочетеното... Единствената функция на ваксините е да увреждат имунната система и да печелят доживотни абонати за фармафията! Аман от ***!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да построят 10 детски градини, те се чудят, как да изгонят децата. Само по това може да се познае, управленското безсилие.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не разбирам от 4 години искат задължително а места нямаКал я мислят тая работа?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите правила са всички задължително на детска градина, за да ги обучим от малки на европейски демократични лгбт ценности и да ядат насекоми. Кво си мислите, че ще можете сами да си възпитавате децата си ли?
5
1
 
9
 
! Отговори
Ревящо дете джемдер преди 1 година
Лелката в детската ми наруши джендер-правата и ме нарича момче, а аз съм с неизвестен пол. С МАМА ЩЕ ВИ СЪДИМ В ДЮСЕЛДОРФ!
4
3
 
5
 
! Отговори
Строга Лелка преди 1 година
Новите правила: Кой реве - бой до ка спре да мърда.
3
13
 
9
 
! Отговори
Ваксинация преди 1 година
Задължитено на всички деца защото там в тези градини е истински развъдник на зарази вируси и бактерии.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Детските градини са пълни сутрин с коли, защото всеки е платил да си води дететп в друг елите квартал.
1
5
 
9
 
! Отговори
Честито Българи преди 1 година
Заради МВР и милиционера Гешев в България липсват елементарни Човешки Права! Тероризма извършван от полицаи не се счита за престъпление според Главният Прокурор Иван Стоименов Гешев!