В болница "Чирков" спасиха краката на мъж и предотвратиха хемодиализа

70-годишният мъж вече е изписан
26 апр 2023 15:48, Стела Стоянова
10
В болница "Чирков" спасиха краката на мъж и предотвратиха хемодиализа
Снимка УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

Лекарите от УМБАЛ „Чирков“ спасиха 70-годишен мъж от хемодиализа и възстановиха долните му крайници.

Тянко е с множество заболявания, не може да измине разстояние от 50 метра заради силни болки в краката. Той търси помощ от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, където се установява, че има сериозни стеснения на артериите, които захранват долните му крайници.

Кардиолозите насочват пациента към специалистите по съдова хирургия в лечебното заведение. Те решават да направят байпас на увредените съдове. Мъжът е с наскоро поставени три стента от кардиолозите на болницата, с множество придружаващи заболявания като хипертония, захарен диабет тип 2, хронична бъбречна недостатъчност.

Всичко това прави отворената хирургия доста рискова. Предвид силните болки, съдовите хирурзи решават да не отлагат и предприемат хибридно лечение. Скоро след интервенцията мъжът прави бъбречна недостатъчност заради използваното контрастно вещество при изследванията.

Състоянието на мъжа критично се влошава, но медиците успяват да нормализират показателите на Тянко и да го спасят от хемодиализа. След многократни консултации с нефролог и дълъг престой в реанимация, 70-годишният мъж е изписан от лечебното заведение.

Четири месеца по-късно, той идва на контролен преглед с болки в нелекувания крак. Съдовите хирурзи прилагат същото лечение. Така възстановяват и този крайник, като използват изключително малко количество контрастна материя.

Мъжът вече се чувства добре и е изписан от болницата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Кобра преди 1 година
Браво!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди десет години Професор Начев спаси живота на баща ми като му направи троен байпас. Бог да го поживи. Поклон.
6
8
 
3
 
! Отговори
До Ганчо преди 1 година
Не ги превъзнасай чак толкова. Все пак операцията ти е отскоро.
5
0
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
А ти без пари работиш ли?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богове!
3
2
 
20
 
! Отговори
българин преди 1 година
Браво !
2
3
 
25
 
! Отговори
Ганчо преди 1 година
В болница Ал.Чирков работят най-големите светила в Кардиохирургията- професорите Г.Начев,Ю.Джоргова, Д.Петков и всички останали! Това са истинските герои на днешното ни време, истинските звезди на българския небосклон, които като ангели-спасители са върнали към ЖИВОТА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ!!Преди два месеца ми направиха УСПЕШНА СЪРДЕЧНА ОПЕРАЦИЯ,НЯМАМ ДУМИ ДА ИЗКАЖА ГОЛЯМАТА СИ БЛАГОДАРНОСТ към проф.Начев и екипа му,върнали ме към живот!! Поклон, дълбок поклон! Бог да ви поживи, сили,здраве да ви дава!
1
4
 
10
 
! Отговори
В Панелистан преди 1 година
Се изтъкват всеки ден неща абсолютно нормални и роти а за Нормалния свят.