Обсъждат БГ монумент на мястото на МОЧА

Може да е мемориал в памет на основателите на България
5 май 2023 18:24, Стела Стоянова
91
Обсъждат БГ монумент на мястото на МОЧА
Снимка БГНЕС

Тръгна гражданска инициатива за изграждане на български паметник на мястото на Паметника на съветската армия в Княжеската градина. Това заяви общинският съветник Карлос Контрера.

„Развих тази идея още при обсъжданията на доклада, касаещ съдбата на ПСА. Тогава от името на ВМРО развих тезата, че София няма място за национална памет и би било добре там да се издигне мемориал на създателите на българската държава - Кубрат, Аспарух, Крум и Борис Първи", допълни той.

"За толкова години София не успя да издигне подобен мемориал на основателите на България. Мястото считам за подходящо, тъй като е в близост до Народното събрание, Софийския университет, а съществуващият парк-градина дава възможност за провеждане на чествания и церемонии", категоричен е Контрера.

Той допълни, че дори в хода на обсъжданията да се появят и други идеи, важното е да се настоява в Княжеската градина да се издига български мемориал.

В началото на март Столичният общински съвет възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента "Паметник на Съветската армия", който е държавна собственост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
1950 преди 11 месеца
КОГАТО СТРОИХА НДК РАЗРУШИХА ПОВТАРЯМ РАЗРУШИХА ПОВТАРЯМ ЗА ЧОГУНЕНИТЕ ГЛАВИ -ВОЙНИШКА ПАМЕТ!!!! А СЕГА ИСКАТ ДА ПРЕМЕСТЯТ ЕДИН ФАЛШИФ ПАМЕТНИК ИМА РАЗЛИКА!!!!АААААААААА????
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей, не се спряхте!? Всичко в държавата е наред, само паметниците остана да оправим. Да бутаме, да пренасяме, да издигаме. Някой няма връзка с главния мозък, мисли с вестибуларния, ама той е за равновесие.
67
5
 
9
 
! Отговори
Паню Баирски преди 11 месеца
Направо трябва да се взриви този позорен паметник на руските окупатори.
66
7
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 11 месеца
На мястото на този паметник да направят такъв на Тодор Живков. Хем *** няма да са валат, хем другите ще имат повод да го вапсат от време на време. Иначе ако зависи от мен, бих направил там паметник на Христо Стоичков.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
О, ДЪРВЕНО ШОПСКА ГЛАВО - БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ Е КАКВО РАЗБИРАШ С ДЪРВЕНИЯТ СИ МОЗЪК ИЛИ ОТИДИ ДА ТИ ГО ИЗДЯЛКА ТАТКО КАРЛО КОЛОДИ!...
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ДЪРВЕНИЯТ ШОП САТА ГЛАМАТО НЕ РАЗБИРАЛ КАКВО ОБЩО ИМАЛИ ТАТАРИТЕ АСПАРУХ И КРУМ СЪС СОФИЯ. И КАК ДА РАЗБИРА, КАТО АСПАРУХ Е ОТ ПРАБЪЛГАРСКАТА ПЛЕМЕННА ГРУПА УНУГУНДУРИ И ПО-ТАЗИ ИРОНИЯ НА СЪДБАТА ХАН КРУМ СТРАШНИ КАТО ИЗДЪНКА ОТ СЪЩАТА УНУГУНДУРСКА ПЛЕМЕННА ГРУПА НА ПАНОНСКИТЕ БЪЛГАРИ НА КУБЕР СЛЕД КАТО ПРЕВЗЕЛ СЕРДИКА - ОТ ТАМ И ДОБАВКАТА "СТРАШНИ" И ПРИСЪЕДИНИЛ ОГРОМНИ ТЕРИТОРИИ КЪМ ДУНАВСКО-БАЛКАНСКАТА БЪЛГАРИЯ ПРЕГОВАРУЛ И СЪС ФРЕНСКИЯТ КАРЛ ВЕЛИКИ. О, ДЪРВЕНО ШОПСКА ГЛАВО - БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ Е К
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
абе може и да го съборят но ако не успеят да избягат при господарите си ще дойде време да висят по стълбовете
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този паметник никога не се е казвал М.О.Ч.А.Даже на сайта тази дума е цензурирана!Означава урина(а защо урина не е цензурирано?
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това че руснаци са ни спасили от фашизма, искат да ни изтрият историята. Тоя Карлос иначе щеше да се казва Хелмут. Такива долнопробни марионетки са на власт! Ще има площад накрая.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кое е *** бе неграмотици пишат статии , пьлна трагедия в тая дьржава
59
0
 
13
 
! Отговори
Урсула преди 11 месеца
Карлос Чакала българин ли е :)))
58
15
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
Времето на тия тепегьозлуци с каменните ханове и партизани е минало. И ужасно ме дразнат полубългари, които се напъват да го играят по-големи патриоти от 100% вите българи. Абе, бегай си там в Гуантанамо ли, Хондурас ли, или в Мухосранск ако си Сергей и не давай наклон в чужда държава!
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те хубаво обсъждат, но има ли кой да го бутне съществуващият и да построи нов на негово място, както виждаме общината не може да се справи да нареди едни павета, а целият град е в кратери, като след война. Ако имат толкова голямо желание тези будни граждани да съберат пари, да пратят проект, който да бъде внесен за обсъждане и след това да платят надзора и изпълнението му.
56
15
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 11 месеца
Не разбирам какво общо имат татарите Аспарух и Крум със София? София е създадена от келтското племе серди, Била е в Македонската империя, била е областен център в Римската империя, църковен събор на цялата империя се е събирал тука, била е сръбска - мощите на сръбски крал-светец почиват тука, населена е с шопи с чисто славянски обичаи, сега русофилите от ВМРО пак ше ми пробутват азиатщините си. Айде нема нужда!. Просто махнете сичкия каменяк и направете покрита ботаническа градина с папагали.
55
15
 
8
 
! Отговори
да се премести преди 11 месеца
Паметникът на съветската армия да се премести в музея на комунизма далеч от центъра на София. Докато го има този паметник на съветската армия ще има проблеми и това е очевидно. Надраскват го, препикават и изцапват поне 15-тина пъти всяка година. Да сте видяли някой да е надраскал поне веднъж паметника на апостола Левски, вече повече от 140 години или паметника на цар Освободител, или паметника в Докторската градина ? Отговорете си сами защо е така...Защото истинските неща не се надраскват и оскверняват.
54
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Скоростта на ликвидацията на MOЧА е право пропорционална на скоростта на бягството на рaшистката армия от Украйна. Бягството от Бахмут започна. Руската армия се разпада.
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тая *** *** още ли стои, давайте го за рециклиране.
52
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Училищата в София са паметници на социализма. Училищата от социализма пречат на децата да учат лошо за социализма. На мястото на училищата от социализма, днешния капитализъм би построил затворен комплекс, 2-3 супера, 20 частни паркоместа и училище в единия край. Голямо разхищение на терени са правили през социализма. Капиталистическа България би приличала на латиноамериканска държава, с гета, без училища, с богаташки затворени квартали и бедняшки квартали.
51
0
 
9
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 месеца
А пък закона за защита на държавата да го преместим от учебника по история в учебника по физическо. Така и вълкът сит и агнето цяло
50
9
 
13
 
! Отговори
Аз казвам преди 11 месеца
Тоя паметник няма да се махне . Възраждане ще станат втори на следващите избори , които са скоро и евроджендеразтите ще таковате супата , както каза Пената , а ДБ ще се таковат в ГЗь . Нека залаганията започнат , както казва Черепа