Закриват столично училище, сливат го със съседното?

Докладът предстои да бъде гледан от общината
9 май 2023 11:34, Стела Стоянова
23
Закриват столично училище, сливат го със съседното?
Снимка БГНЕС

76-о основно училище "Уилям Сароян" да бъде закрито, а децата да преминат в близкото 32-ро средно училище "Св. Климент Охридски" от новата учебна година. Това предлага кметът на район "Възраждане" Савина Савова от ГЕРБ, като предложението вече е внесено в Столичния общински съвет.

В мотивите си тя посочва, че училището е със затихващи функции. За сметка на това 32 СУ е сред предпочитаните в София и със сливането ще придобие по-голяма учебна база и ще може да мине на едносменно обучение, твърди Савова. При външното оценяване на знанията учениците от 76-о били показали по-ниски резултати от връстниците си в 32-ро.

Училището, предвидено за закриване, се намира на бул. "Тодор Александров" и ул. "Братя Миладинови", по-известно е като "Арменското" и е открито през 1958 г. До неотдавна в него по желание се изучаваше арменски език, а в съседна сграда е Арменският културен дом. Родители обаче посочват, че предпочитат него заради по-спокойната среда. Причината учениците там да намаляват е в това, че в района живеят малко семейства с деца, той се обитава предимно от възрастн хора.

"Доколкото знам, идеята е в сградата на нашето училище да се прехвърлят учениците от първи до четвърти клас на 32-ро, които по наши сметки са около 600, и така да се осигури едносменно обучение на учениците от 32-ро", казва Емилия Стефанова, директор на 76-о училище, цитирана от „Дневник“. В него сега има общо 109 деца от първи до седми клас. 10% от тях са със специални образователни потребности (СОП), като не е ясно дали кметът на "Възраждане" е помислил за тях. Директорката посочва, че там учат и деца от други квартали.
В 32-ро, което е от първи до 12-и клас, са приети близо 2000 деца.

Всички родители били уведомени през март, че се готви сливане. "Никой не ни попита дали сме съгласни. Сега ще трябва търся друго училище за детето си", казва Федина. Родителите все още са в неведение какво ще стане, защото на 4 април са получили отговор от началника на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева, че "към момента официална информация за предприетите действия за сливане на двете горепосочени училища не е постъпвала в РУО - София-град".

Докладът за закриването на училището скоро ще бъде обсъден в комисията по образование и култура, а после гласуван на сесия на Столичния общински съвет. Ако бъде одобрен, той трябва да бъде подписан и от образователния министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: училищеСофиязакриване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Никол Павлова преди 11 месеца
76 е страхотно училище, което е научило всички негови ученици на много. Фактът, че е малко помага на учениците да изградят приятелства, да са по-близи с учителите, да научават учебния материал по-добре и по този начин им се отделя много повече внимание и време. Аз и други мои съученици, които сме завършили 76 можем да кажем, че от обучението ни сме извлекли само позитиви и ни е помогнало да сме хората, които сме сега, точно заради обстановката и средата, учителите, служителите и учениците!
17
0
 
2
 
! Отговори
Габриела Димова преди 11 месеца
Не сливайте училищата.Като 32 си търси територия да си наеме друга територия ,а не да използва 76.Това е абсурдно,да не би да си мислят ,че като са по голямо училище с много ученици са повече от 76.Аз съм била ученичка там и съм научила всичко което знам от нехо.НЕ "ЗА СЛИВАНЕТО"
16
0
 
10
 
! Отговори
Грижим се да бъде преди 11 месеца
съхранена идентичността на онези, чиято въпросна идентичност създава само проблеми и на държавата, и на нормалните граждани. Не се грижим обаче арменското население на столицата да запази една възможност да съхрани своята идентичност. Защо да си нямат свое училище, в което да могат да изучават майчиния си език? Арменците се държат като културни хора, никога не са създавали неприятности на съседите си неарменци, никога не са лентяйствали на социални помощи. Винаги са се издържали чрез труда си.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом в района живеят малко семейства с деца, защо тогава не се осигури училищен автобус, който да взима от другите столични райони онези деца, които искат да учат в това училище? След като в него е осигурена по-спокойна среда предполагам, че там ще пожелаят да запишат децата си не само арменските семейства, живеещи в други квартали на София.
14
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Ами нормално-парцелът е доста апетитен. Като не им е достатъчно голяма базата за училище, да го направят детска градина и ясла. Нещастници. До училището живея и ще имам първокласник скоро.
13
0
 
16
 
! Отговори
Хмм преди 11 месеца
100% има схема със земята и най-вероятно поредната невероятна сграда. Като едното училище има по-нисък образователен стандард вместо да го закрият малко да разменят учители или директори и да се пооправи, малко да се инвестира.. малко реклама а у... Няма да открием ние топлата вода. Ама няма желание! Тъжно е :(
12
1
 
6
 
! Отговори
Пак за герб преди 11 месеца
До 7 Ти да не си завършил 6то помощно? Я пак прочети ако можеш изобщо - кметът е от ГЕРБ, който иска да закрие училището!!!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има много училища, който трябва да бъдат слети, не закрити, а слети. Разхищенията са излишни и вредни.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато на управниците не им трябват по-образовани от тях хора....
9
6
 
24
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 11 месеца
На този фон в много села има училища с по 50-60 ученици, които никога не влизат в час а учителите също не ходят на работа. Когато има проверка директора съобщава на учителите, те на учениците и всички отиват в училището да имитират, че нещо правят. Я се случи веднъж в годината, я не. През останалото време айляк, учениците неграмотни а учителите кешират заплатки без да ходят до училището. България е много готина страна, може да я доиш на макс както си искаш.
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не закриват, а сливат две училища. Намаляват администрацията. В ония години стана модерно в една сграда да са наместени две отделни училища, с кохорта от обслужващ персонал. Откриваха се работни места за "наши хора"...
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Честита Промяна!
6
3
 
16
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
Пълни бездарници и Н Е Щ А С Т Н И Ц И. Просто не заслужават и коментар.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия освен да рушат друго могат ли?!? Като нещо не работи добре, трябва да се опиташ да го поправиш, а не да го унищожиш! И без това няма достатъчно училища в София, а на тия им хрумнала гениалната идея да закриват? Е, браво! Ей така ни е цялото образование и цялата държава! Ама пр.ост народ, слаба държава!
4
3
 
22
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
В някои квартали закриват, в други няма достатъчно училища за всички ученици...
3
1
 
30
 
! Отговори
то преди 11 месеца
цялото образование е със затихващи функции
2
2
 
26
 
! Отговори
Потребител преди 11 месеца
Вероятно някой си е харесал парцела на училището. 32-ро училище и сега има достъчно много ученици.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом и в столицата закриаме училища, скоро ще закриваме и държавата.