Обследват и подменят тополите по бул. "Васил Левски" в София

Вместо опасните дървета ще бъдат засадени чинари
17 май 2023 17:00, Елка Василева
16
Обследват и подменят тополите по бул. "Васил Левски" в София
Снимка: архив, БГНЕС

Вече сме в разгара на пролетния сезон, затова ще направим обследване на тополите по бул. "Васил Левски", тъй като това са бързорастящи дървета, но не са дълговечни и има опасност от изгниване на стволовете и пречупване. Това каза арх. Димитър Данчев, директор на дирекция „Зелени системи“ на Столична община (СО), по време на проверка на обследването на дърветата.

Обследването става със специален уред, с който дирекция "Зелени системи" към СО разполага. Чрез него може да се установи кои са опасните дървета, за да могат те да бъдат премахнати и подменени в рамките на този месец, посочи Данчев. На тяхно място ще се засадят чинари, които са изключително здрави, обясни директорът и допълни, че те са много добри за преработката на въздуха в градска среда и освен това са много издръжливи.

В отсечката от Националния дворец на културата до "Попа" ще бъдат проверени всички 38 тополи, а тези, които покажат, че са в недобро състояние, ще бъдат заменени с нови дървета, каза още Данчев.

Това, което ние не можем да видим с нашите очи, е състоянието на самата дървесина в ствола на дървото, посочи Данчев и обясни, че благодарение на обследването с уред може да се провери състоянието на дървото, като се направи малък отвор в ствола, чрез което се достига до вътрешната му част и така уредът показва състоянието му чрез диаграма. Директорът на „Зелени системи“ посочи, че това се прави само на дървета, за които имат съмнения, видимо здрави дървета не се обследват.

Общинският съветник Симеон Колев обясни, че тополите са често използвани, но спецификите им са такива, че около 30-ата година започват да изгниват от вътрешната страна. Постоянно до СО стигат сигнали за паднали клони и прекъснати жици, но по-важното е, че това може да създаде предпоставки някой да пострада, каза Колев. Той обясни, че тополите се подменят със здрави чинари, защото имат здрава коренова система, която върви право надолу и не се разпростира. Също така, чинарът расте бързо и няма алергизиращи полени, които ражда тополата, допълни той.
(БТА, Николета Василева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тополите са паразитно дърво, опасно за хората навремето защото много бързо расте са засяло във всички графове, но това дърво отвътре след 10тата година изгнива и лесно се чупи, няма какво да ги обследват направо всичките да ги подменят
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен"И как се подменят 30-40 метрови тополи?"... С 30-40 метрови чинари, как как?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И как се подменят 30-40 метрови тополи?
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен"да приеме европейски и здравословен вид" ... Точно европейски вид ще приеме чрез засаждане на чинар (ориенталски платан).
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разгеле. Бях дете още (сега съм дядо, роден на Попа) когато тези тополи ни бъркаха в здравето всяка пролет и чупеха клони всяка зима. Крайно време беше бул. "Васил Левски" (бивш "Толбухин") да приеме европейски и здравословен вид.
10
2
 
1
 
! Отговори
Гъбарко преди 11 месеца
Палмата е много добро дърво, също така. Пак е природно
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До анонимен 1Тополите естестествено са си растяли покрай реки, затова хората са ги запазвали и засаждали в селищата си, за да не се откъсват от природната среда. Сега вече не е важно. Можете да садите и палми.
8
1
 
3
 
! Отговори
do 7 преди 11 месеца
вярно, че нещо страдат в последно време. Тополата освен безопасността като започне с тези "пухчета" е ад. Алергизирането е в пъти повече.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До до 1.... Точно кестените не бих ги нарекъл стабилни. А и последните години ги напада един кестенов молец, та листата пожълтяват и изсъхват още началото на лятото.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоест, вместо многогодишни дървета с прекрасна сянка, сега ще има пръчки.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 4 - точно на бул Васил Левски където има коли нон-стоп не е оферта да има падащи кестени, по-добре бряст, ама... Мани баце, тия в администрацията... Чакай от тях мозъчна дейност...
4
3
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 11 месеца
Вярно си е че тополата е най-опаснато дърво което може да има около автомобилни пътища и изобщо населени места и също така е вярно че това си е измислица на едни отминали времена, но тогава такова е имало. Кестена е къде къде по-хубав, купест, и стъбилен. Чинара също
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И освен мазането с вар, може да се посипе с дървена пепел почвата около корените, защото вредителите, насекомите, бягат инстинктивно от мириса на пепел и пожар, а и съдържа полезни вещества пепелта.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Обикновено, вид гъбички, намиращи се в почвата, предизвикват естествено гниене, така е устроена природата.А за вредители , дърветата се мажат в основата на стеблото с разтвор от вода, вар и малко син камък или само вар.
1
8
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
какво има да обследваш тея глупави и ненужни дървета, соц геройство