Софиянци с 30% по-високи сметки за парно за април

От "Топлофикация София" обясняват стряскащите фактури с изненадващо ниските температури
22 май 2023 20:25, Йоана Цонева
21

Априлските сметки за парно стреснаха столичани. Потребители се оплакват, че са получили най-високите фактури за отоплителния сезон именно в първия месец на пролетта.

30% по-високи сметки за април в сравнение с миналата година. Това забелязва Ирина, когато вижда месечната си фактура.

"Нямам радиатори, нямам топломери, но плащам общи части. Само за тръбите и за топлата вода. На месец около 95-100 лева. Таксите са много високи в Топлофикация. Не знам как се изчисляват и за какво става на въпрос, обаче е убийствено", коментира Ирина Маркова пред Bulgaria ON AIR.

Тя изчислява пред нас - сметките са високи, дори когато потреблението е малко. От Асоциацията на топлофикационните дружества също твърдят, че сметката за април не трябва да надвишава мартенската.

"Сметките наистина на някои абонати са по-високи от мартенските, което на практика не е нормално. Недоволство се трупа от месеци, тъй като въпреки меката зима, хората получават сметки, доста по-високи спрямо предния отоплителен сезон", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества - Кремен Георгиев.

От "Топлофикация София" обясняват стряскащите фактури с изненадващо ниските температури за миналия месец, както и с по- високите цени на газта. В данните, изнесени от столичното дружество, се вижда, че топлоподаването през април е било по-високо от предходната година. Въпреки това, произведената енергия за април е по-малко от тази за март.

Заради бум на получените жалби - омбудсманът Диана Ковачева настоя Агенцията по метрологичен надзор да провери изправни ли са топломерите в абонатните станции и отчитат ли коректно подадената и използваната енергия. Оказа се, че от проверените уреди 69% действително са за смяна, най-вече заради изтекъл срок на годност.

Кремен Георгиев допълни, че задължение на всяка топлофикация е да подмени неизправните вече уреди. Въпреки стряскащите фактури, според него няма да има драстични промени в цената за следващия отоплителен сезон.

Съветът към потребителите е да прегледат внимателно изравнителните си сметки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
мизерни сте преди 10 месеца
Жалка история, половината коментари атаки към софиянци... Най-важно на Вуте да му е зле, после що сме на това дередже.
18
5
 
3
 
! Отговори
Еххх преди 10 месеца
На софиянци заплатите са тройни спрямо простите селяни в българия малко е увеличен даже
17
2
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 10 месеца
Честито на печелившите!
16
2
 
5
 
! Отговори
ПОСЛЕДНАТА НЕПЛАТЕНА преди 10 месеца
СМЕТКА НА СОФИЯНЦИ КЪМ ПАРНОТО Е 680 МИЛИОНА ЛЕВА
15
15
 
2
 
! Отговори
ВЕЧЕ 34 ГОДИНИ преди 10 месеца
СОФИЯНЦИ КРАДАТ И НЕ СИ ПЛАЩАТ ПАРНОТО > ИЗКЛЮЧВАТ СЕ ОТ ПАРНОТО НО ТРЪБИТЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АПАРТАМЕНТИТЕ ИМ И ТЕ НАВИВАТ ПО ТЯХ СТАНИОЛИ С КОИТО СЕ ТОПЛЯТ
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пращайте фактурите си на управляващите в София - Фандъкова и ГЕРБ. Ако ГЕРБ не крадяха толкова много, сметките ни за парно можеше да са два пъти по-ниски.
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моята фактура я пратих на Киро Парапето. Заради него от 26 лв руска газ която получавахме след като я спря и минахме на краварска на 300 лв. Топлофикация няма да видят стотинка от мен. При тая топла зима ни режат главите до кръста. Да го под вода да не дигат пепел.
12
3
 
5
 
! Отговори
шокър преди 10 месеца
Всичко ми е на ток и имам 2 бойлера. Сметката ми за Април е 80лв, а вие си изравнявайте. Това парно е най-голямата измама и не ти охлажда лятото. Забравих, че съм с климатици и 150лв. ми е сметката в най-горещите и най-студените месеци.
11
0
 
14
 
! Отговори
Хора преди 10 месеца
По ниско ДДС и газ а цените високи,това е грабеж.
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма по голяма глупост от това да плащаш, ме тръбите на топлофикация минават през твоето жилище, когато те всъщност трябва да ти плащат за това. Че да им сложат изолация тогава и да ги затворят в бокс.
9
0
 
5
 
! Отговори
силно замислЕна преди 10 месеца
Ами много са жулили ребрата........
8
1
 
14
 
! Отговори
Дране преди 10 месеца
Дране и пак дране на раята докато й уври кофата куха
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Без да влизам в апартамента, защото живея в къща сметките ми са над 150лв. На месец!
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви ниски температури бе да не е имало пет метра сняг. Някой много краде през топлофикацията.
5
0
 
16
 
! Отговори
София преди 10 месеца
Два месеца не го ползвам, защото е топло вече, онзи ден ми дойде сметка, която е по-висока от зимният период, когато го ползвах ежедневно. Странна работа. Тия сметки на база са изключително дразнещи и некоректни. Да вземат най-накрая на въведат радиоотчитането и да се приключва с тия мъки. Ползвал - плащаш колкото си ползвал, не си ползвал - не плащаш. Не да чакам всяка година да ми връщат пари след изравнителните сметки.
4
0
 
14
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Че тия нали взимат по 5-10 хиляди лева заплата, надувай още.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А за това, че от октомври до април беше 10-15 градуса нещо да кажат? Няколко дни април беше по- хладно и го изкараха че цяла зима е бил сибирски студ
2
1
 
13
 
! Отговори
Stoyanov преди 10 месеца
Ахааа , значи ниските температури са виновни за високите сметки, за инфлацията , за поскъпването на желязото, на дървеният материал, за хляба за всичко. Така ... значи аз като фирма трябва да вдигна цените на услугите - защото времето е струдено!
1
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ккк ааааккк ! Само 30% ! Това майтап ли е ! Трябва с 120% да са увеличат сметките на скапаните софиянци и да лапат месото суровото