Фандъкова: Реставрираме къщата на Райна Княгиня

Предвижда се Музея на София да бъде разширен
23 май 2023 13:11, Йоана Цонева
17
Фандъкова: Реставрираме къщата на Райна Княгиня
Снимка: БГНЕС

Текат активни ремонтни дейности по реставрация на къщата на Райна Княгиня на ул. Софроний Врачански в столицата. Това заяви пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й основаната цел на Столична община е да възстанови сградата. На това място е била къщата на Райна Княгиня, която през годините след това е била надстроявана. Целта е да се запазят всички автентични елементи на сградата и съответно след това артефактите, които да бъдат в музейната експозиция, поясни Фандъкова.

Още по темата
Столичният кмет посочи, че се очаква строителните дейности да приключат през лятото. Предвижда се Музея на София да бъде разширен с още един филиал - къщата на Райна Княгиня. До момента са гласувани да бъдат отпуснати около 400 хиляди лева, а проектът е над 700 хиляди лева, допълни тя.

Наш дълг е градът да възстанови и да запази този музей, каза още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Harley преди 10 месеца
Музея на .... --това не е ли Банята!? Направете я БАНЯ !!!
6
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 10 месеца
айде сега прочети как къщата и е даденаот държавата като Първата Медицинска сестра в България..... хубаво е и да се прочете кога....като цяло е хубаво да се чете история...
5
3
 
6
 
! Отговори
Резюме на коментари преди 10 месеца
Българина е завистлив дори за къщите на умрелите герои.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Била е голяма беднотия и мизерия по време на турското робство. Както повечето българи, и горката Райна е живяла в мизерна къща на 3 етажа с някакви си мижави 460 кв. м. обитаема площ.
3
2
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
С цел крадене на общински средства може да фетишизираме всяка постройка, на която само основите, дето не се виждат, са оригинални.
2
2
 
7
 
! Отговори
Крадци! преди 10 месеца
Едва ли Райна е имала къща съпоставима с днешните ,за 700 000 лв!
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
700 000 лева ! ! ! "реставрация" -поне 500 000 ще Откраднат -Бързаат ,че може и да им секне Краденето -избори идат .а София е джунгла -буреняци,дупки,кал,грозотия и Мизерия