Нови правила за тротинетките в София: 25 км/ч, в парковете ще се бутат

Целта е да се ограничат инцидентите с тях
31 май 2023 14:53, Анисия Иванова
112
Нови правила за тротинетките в София: 25 км/ч, в парковете ще се бутат
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет представи нови правила за движението на тротинетките в града. Целта не е да се обяви война на тротинетките в града, а да се ограничат инцидентите, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

В София има над 2000 електрическите тротинетки, които се отдават под наем. Те са екологичен, бърз транспорт, който намалява трафика и създава удобство и категорично не краде пътниците на градския транспорт.

"Има няколко насоки, по които работихме. Основният акцент е да ограничим неправилното паркиране и зачестилите инциденти", заяви Георгиев и добави, че по данни на КАТ има над 1600 санкционирани нарушители.

Председателят на СОС съобщи, че ограничението от 25 км/ч ще важи за всички тротинетки под наем и за личните такива. "Личните нямат никаква регистрация. Ние не знаем колко е техният брой официално", добави той, цитиран от БГНЕС.

Георгиев съобщи още, че е абсолютно забранено движението с тротинетки в парка. Разрешено е само да се бутат в парка, като скоростта следва да бъде не по-висока от 5 км/ч.

"Задължаваме фирмите да прилагат ограничението", обяви председателят на СОС.

Следващата забрана е за паркиране на широки градски пространства, което включва входове на сгради, детски площадки и др. "Определяме в рамките на един месец зони, в които те могат да се оставят", обясни той и добави, че това може да бъде например на пилоните на НДК, но не и на фонтаните.

По закон и сега паркирането на тротинетки на тротоарите е забранено е затова правило ще се разчита на самосъзнанието на гражданите. Санкциите за нарушенията са в размер на 50 лв. и важат за всички граждани, вклю и за онези, които притежават лични тротинетки.

Фирмите, които предоставят тротинетки, са длъжни, ако те са разхвърляни безразборно, да ги приберат в рамките на 4 часа. От 500 до 1000 лв. е размерът на глобите за фирмите, ако се установи, че не са въвели ограничението, тяхна тротинетка се кара с над 25 км/ч. или е паркирана неправилно. За непремахването на разхвърляни тротинетки в рамките на тези 4 часа глобата за фирмите е от 300 до 500 лв.

Промените следва да влязат в сила до месец, като преди това следва да бъдат гласувани от СОС, което ще се случи в началото на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
как ще ме глобят като нямам номер? рушветчията с шкембето ли ще ме гони да ми иска личната карта?
16
4
 
14
 
! Отговори
Ива преди 10 месеца
И как ще ми забранят, че не се сещам?
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То в тези паркове ако влезеш на тротинетка ще излезеш на скелет защото комарите вътре ще те изядат, Фандъка яко краде и тази година не е пръскано, не просто те ядат комарите - не се вижда от тях.
14
9
 
18
 
! Отговори
Луна преди 10 месеца
държавата вместо да стимулира, както се стимулира навсякъде по света ел.транспорта и колоезденето...те се чудят кви глоби наложат и ограничения...българи сър !
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
като не сме регистрирани пред закона, не са длъжни да спазваме нищо. утре за негласуване ще ви глобяват по 50 лв или за неносене на парцали на лицето с 5000 лв.
12
1
 
4
 
! Отговори
до Лекар преди 10 месеца
Поне я познавам :) Ти нямаш тази чест...нито нея познаваш, нито този дето те е ''правил'' :)
11
2
 
11
 
! Отговори
Жоро Павето преди 10 месеца
А нека ми забранят да видим как ше стане точно ? :) Държавата потъва те тротинетките им пречат, мен пък ми пречат бедняцитее комплексиранни с Ес-джендърските си автомобили за 3к дето спират насекъде !
10
4
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 10 месеца
ФАКТ, тя имайкати са я опъвъали, който и където си поиска
9
11
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 10 месеца
7, като ти напукам шамарите ще разбереш, аман от двуколесниджендъри
8
9
 
15
 
! Отговори
ФАКТ преди 10 месеца
Ще си карам каквото и където поискам ! Велосипед, тротинетка, скейт...особено в парка, нали за това си го/я взимам...къде да карам ?-по дърветата ли?
7
1
 
19
 
! Отговори
Генийче преди 10 месеца
Не харесвам ел тротинетките, но искам да видя гениите, които са го решили това, как глобавят тротинеткаджия в парка за това, че не си бута тротинетката.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как точно ще докажат, че съм карал над 25 км/ч ми е доста интересно.
5
7
 
16
 
! Отговори
А преди 10 месеца
велосипедистите в парковете що не си бутат колелетата. Кога ще им се забрани да карат там. Осоебно на разни пикльовци , дето не се съобразяват с никого!!!
4
18
 
9
 
! Отговори
ИСУСА преди 10 месеца
Тия дето са анти тротинетките са хора дето немат пари за такива и мрият от яд ! хахахах
3
3
 
9
 
! Отговори
Доволен съм преди 10 месеца
Емили сигурно вече е станал/а широк тунел в панделата.
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е пореден удар срещу Кирил Петков!
1
7
 
18
 
! Отговори
Един с Една преди 10 месеца
Аз и сега ''бутам'' в парка чат пат...ама да си бутам и тротинетката нема как да стане. С нея газя русофоби.