Столичната община купува осем нови метровлака

Ще се намалят интервалите на движение по линии № 1, 2 и 4
13 юли 2023 21:00, Елка Василева
6
Столичната община купува осем нови метровлака
Снимка: архив, БГНЕС

Столична община купува осем нови метровлака, обяви в профила си във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. Така ще се намалят интервалите на движение по линии № 1, 2 и 4, обясни тя и допълни, че подписаният днес договор е с „Шкода“ - един от най-големите европейски индустриални конгломерати.

„По план доставката на новите влакове трябва да съвпадне с пускането на новата метростанция между „Сливница“ и „Обеля“. Нейното строителството очаквам да започне в края на лятото. Това е един от готовите проекти, които оставям за продължаване на развитието на метромрежата на София“, посочи столичният кмет.

„Имаме пълна готовност да започнем и строителството на 6 км метро през „Слатина“, като очакваме решения на съда по внесени от няколко граждани жалби“, написа Фандъкова. По думите ѝ е готов и планът за разширение на метрото през „Люлин“ – 2 км с две нови станции до Околовръстния път. Подготвя се и трасето за 4 км метролиния през кв. „Витоша“ до „Студентски град“ и 2 км от Бизнес парка до Околовръстния път.

В края на юни кметът Йорданка Фандъкова провери разширението на третата метролиния под бул. „Владимир Вазов". Тогава тя заяви, че строителството на метрото в София върви в срок въпреки всички трудности. На форума „Зелена седмица 2023“ изпълнителният директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев акцентира, че проектът за метрото на София е успял да покаже, че България може да изгражда големи, много сложни инфраструктурни проекти, които са изключителни ефективни по отношение на замърсяването на околната среда, бързината на пътуване и удобствата на пътниците.
(БТА, Биляна Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
gg преди 9 месеца
сус... как не сте подписали договора със Сименс?!?!Не може така да се прескача побратимия немски народ, който ни продава само на най-скъпи цени и надценени продукти ;)
4
6
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 9 месеца
изкуфял русофобоковец цъкащ за несъществуващи руски метро влакове
3
3
 
3
 
! Отговори
a някакви проверки преди 9 месеца
по общ поръчка дали цената не е над нормалната и движения от банковата сметка на фирмата победител към други сметки в екзотични държавици
2
8
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Добро решение! В никакъв случай не трябва да се купуват доказано некачествените немски трошки на Сименс!
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най накрая ще се отървем от руските бракми