Половината жълти павета вече са пренаредени, ще бъдат ли готови до 15 септември?

БАН и общината разработват подобно паве
22 авг 2023 13:44, Стела Стоянова
69
Половината жълти павета вече са пренаредени, ще бъдат ли готови до 15 септември?
Снимка БГНЕС

Готова е половината от участъка с жълти павета, който се пренарежда в центъра на София.

Това каза заместник-кметът на София по строителството Ангел Джоргов пред журналисти по време на проверка по пренареждането на паважа. Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че ежедневно се прави проверка на ремонта.

В участъка, в който са положени павета, в момента се фугира, полива се с вода и отново се фугира, след това се изравнява с малки валяци, обясни процеса Джоргов. Надяваме се, до 15 септември да приключи пренареждането, но най-вече се държи на качеството и контрола, така че тази дата е по-скоро препоръчителна, допълни той, цитиран от БТА.

В първите дни на пренареждането няколко пъти е била спирана работата от надзора, но сега се спазват всички технологии, каза той.

По думите му всички материали са изследвани по няколко пъти в лаборатории, както на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), така и от независими лаборатории. Материалите се изследват, обезпечават се с необходимите документи и се контролира размера на фугите и начина на редене, както от нас така и от надзорната фирма, допълни Джоргов.

Още по темата

Зам.-кметът обясни, че миналата година, когато отново бяха редени паветата, са били бракувани около 5% от тях. В склад на Столична община има неголямо, но напълно достатъчно количество жълти павета, в случай, че през следващите години има нужда да се подменят.

По думите му, Столична община, заедно с Българската академия на науките (БАН), от няколко месеца се опитват да разработят такъв тип паве, за да може общината да разполага и с нови. Важно е след необходимите тестове настилката да съответства и като вид, и като качество на вече положената, обясни Джоргов.

Стойността на пренареждането на жълтите павета е 206 000 лева, а стойността на целия ремонт в карето между бул. "Цар Освободител", ул. "Московска", бул."Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски" е 17 млн. лева, припомни Джоргов и допълни, че фирмата не е получавала пари за работата по участъка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пренаредени или подменени това е принципен въпрос защото и това сме виждали.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сто пъти да ги редят павета та не са както бяха няма майстори и трябваше да се прави от чужди фирми турски или гръцки, в нашата кошара са останали пишман майстори, ама не така се крадат пари, и следва някой *** в управлението да се сети да спре трафика през центъра както се вижда това се ползва като прек път от села и квартали на изток към кварталите и околовръсното Южна дъга, а околовръсното е за бала мите. Спрете трафика, спрете всички мероприятия на *** пред НС има други .
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То самото заглавие е абсурдно. Няма да се учудя ако ги заменят с ментета сори .
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Също и за метенето на улиците. Да оставим на страна че това е допотопен метод и че преди трийсе години имаше малки роботизирани машини с четки които изчезнаха и се появиха бедни жени с метли но защо няма поне един човек който да им дава оказания и да ги наблюдава къде ходят и какво правят.
58
0
 
2
 
! Отговори
akudф преди 8 месеца
а защо се редят прави а не риби на кост дебилиииииии престанете да ловите необразовани хора от етносите в България все още има наследници на хора които могат да редят камъни...... страх ви е че струва малко по-скъпо ли???
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам за жълтите павета в нашия град за строителна компетентност не са чували. Виждам само отрудени работници едни компетентни и съвестни и до някой такъв седем осем които нищо не могат да правят те не могат да четат и да пишат. Не е сигурно дали познават часовника. Първия им изкарва заплатите но едва ли е във възторг от това. Защо не се изисква квалификация.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някакво много странно предизборно градоустройство тече и в по малките градове.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След влизането в ЕС някъде тогава започна това пренареждане на павета не е само за жълтите павета но и в провинцията е така някаква съмнителна работа.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма по-*** държава от България!
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
После кажете че системата в която живеем не е позорна. 2 години не могат да наредят едни павета, ама парите ги опънаха в стократен размер.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нашите баби и дядовци точно са изследвали материалите и са ги диагностицирали в лаборатории едно време за да го наредят тоя булевард. Абе аланкоолу какви ги вършите, какви ги говорите бе? Прости българи! Ракета в космоса ли ще пращате или редите с павета булевард? Сега ще изплюят една разписка за милиони колко скъпо е струвало и колко трудно е било да се направи и някой пак ще източи бюджета. *** проста българска!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като се наредят, трябва върху паветата да се циментира.Ще стане яко.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С такива *** ръчички като на снимката, качествена работа не очаквайте да се свърши.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Подаръчно пликче 43 Паве идва от павио и означава удрям, така се поставят "нещата" като ги удрят. Да, приличат на тухли и не са като квадратните гранитни павета но са пак павета защото се поставят по горе долу същия начин с удряне.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България постигна европейската си интеграция - вече едни павета не може да нареди, което означава, че територията е готова да се колонизира окончателно.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези павета на снимката са фалшиви жълти павета, не са оригиналните от Унгария. Явно оригинала са го изпочупили и сега ни баламосват с имитации.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да станат както трябва ! Залагам 100лв на тва на 1.1коеф
45
0
 
4
 
! Отговори
До Бико преди 8 месеца
Всеки път като се спъвам в кривонаредените плочки в градинката до Графа се сещам да герб и крадливата им шаййка. А ако ти не се сещаш какво направи Софиянски - разкопа и преасфалтира Христо Ботев и то така, че 15 години един ремонт не се наложи да се прави. И стартира проектът за метрото, с което тия от герп толкова се бият в гърдите - те само продължиха линиите, а за качеството на новите се съди в момента, в който се изсипе поредния порой.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
да захващат и да ги пренареждат пак ама с жълт асфалт щото по тия павета се едно караш влак.
43
8
 
2
 
! Отговори
Бико преди 8 месеца
Това което направиха кметовете на ГЕРБ за София никоя друга партия не го е правила. И няма да го постигне и за в бъдеще. Спомнете си такива кметове като Междуречки, Каракачанов и Софиянски. Нещо да ви идва наум за тях. Сега внуците на рода от агенти на ДС , милионери и бизнесмени се протягат пак към властта над София. Паметниците на Съветската армия ще ни стърчат като циреи дълги години.