Остава ли градският транспорт в София без шофьори тази есен?

Засега разписанията се изпълняват, но проблемът е сериозен
37
Остава ли градският транспорт в София без шофьори тази есен?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„През есента София ще се изправи пред един много сериозен проблем, за който предупреждавам от началото на годината - липсата на шофьори в градския транспорт“, сигнализира разтревожен общинският съветник и бивш председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС Карлос Контрера в свое изказване в социалните мрежи.

Повече яснота за това какви са условията, заплащането и ще има ли такъв проблем, пред Радио София коментира инж. Павлин Василев, който е зам.-директор на Столичния автотранспорт.

„За съжаление, тенденцията и проблемът в цяла Европа и в целия свят не ни подминава. Въпреки всичко, засега сравнително се справяме с нарядите и изпълнението на разписанията, вероятно такъв проблем ще възникне през по-късната есен“, сподели той и допълни, че превантивно се изпълняват доста разнообразни мерки – организират безплатни курсове за категория „D“, срещу 3-годишен договор за лица, които имат категория „С“. Записан е рекламен клип, пускат се и обяви за работа в различни платформи, както и залепени стикери във всяко едно превозно средство, че се търсят водачи, държи се и постоянна връзка с Бюрото по труда.

По думите му благодарение на подписано споразумение със Столичната община в сектора има два пъти увеличение на заплатите – през март и  през септември т.г.

„Доста добро увеличение, което започва да допринася за конкурентното заплащане в нашата сфера има и бонуси за храна и други социални придобивки, за добре свършена работа също е предвидено допълнително заплащане“, изтъкна той.

Въпреки добрите мерки на какво се дължи отливът на кадри в тази сфера?

„Не бих казал, че условията на труд са лоши, просто такава е световната тенденция“, поясни инж. Павлин Василев, позовавайки се на проучване  на Международния съюз на автобусните шофьори (МСАТ).

Автоматизацията на градския транспорт на този етап не стои на дневен ред, категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Анонимен: Да работят талибаните при тия условия а не да им дават помощи от държавата, има бол афганистанци, сирийци украинци поне с нещо да са полезни!
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Водачите в София са 1 500, а на заплата са 7 000 !!Колко са мъртвите души?!?Само един Господ и стари баби знаят!Пари има 2 милиарда е бюджета на общината, но разпределението е куцо. Който разбрал, разбрал...
33
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В София поне вземат добри заплати!В провинцията заплатите са около 1000 лева! Срамота! А някога беше престижна професия,втора категория труд!Но това беше по време на "лошия"социализъм!
32
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хич да няма! Глобяват те за закъснения!Трябва да нарушаваш правилника за движение по пътищата,и пак глоба! Возиш ненормалници,и все с претенции без покритие! За скандал с пътник-уволнение- без значение дали си виновен!Самото каране в София те амортизира и убива!До колегите: напускайте докато още сте здрави!
31
2
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 7 месеца
Другаре вьрнахме комунизма успешно - безплатен курс, кат - д и после маай - 3 г в градският като куче - без климатик в кабината затънал в мръсотия
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 29 Във Варна също при недостик ,от няколко месеца .......нощен транспорт .........
29
2
 
14
 
! Отговори
Retro преди 7 месеца
Еее, ще търсите времената на ватмана Евгени Минчев! Тогава тоя проблем го нямаше!
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да върнат 1 категория на труд и заплата като за бял човек
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И при това положение някои настояват да имало нощен транспорт. Ама те лично ли ще го карат или...?
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бачкаш 10,11 часа смени, от 4:00 до 14:00, или от 14:00до 24:00, всички *** дето нямат коли, те псуват, мацките не те поглеждат! Работете си го.
25
0
 
23
 
! Отговори
Мирослав преди 7 месеца
Що бе елате в Сливен въртиш волана за 900 ама трябва да си пенсионер,на управителя тук му трябват пенсионери. Хем пенсия хем колкото ти даде заплата -700,800 отгоре. Работиш и на две смени,започваш във 6,30 и последен курс 20,30. Има проверки ама всички са наши хора,возят се със карти от Пътнически превози и само предписания нищо друго. Ваучери 55 лева и тях ги вкарват във заплатите. На кмета не му дреме и той е вътре във нещата . По документи всичко е изрядно.
24
2
 
33
 
! Отговори
Шофьор преди 7 месеца
Няма такава мизерна работа по цял ден работиш в лудница нямаш време за почивка, да ядеш мизерни условия. По цял ден возиш клошари *** и смърдели. Отделно София е пренаселена по цял ден задръствания и се съобразяваш с некадърници и селяни.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Алекс Във Варна заплатите са почти на половина ,а за почивките ........
22
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 20тъпанар,или ти за 1500 лева да въртиш геврека на строшени автобуси,да те псуват,*** да се заяжзат с тебе,вечерта да не можеш да пийнеш,да ставаш в 3 заранта,когато си първа,а и разписание да гониш в тия задръствания
21
1
 
16
 
! Отговори
сашо преди 7 месеца
В Перник ли беше арната мома шофьор?
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
18 шофьора е отговорен за пътниците и може да блъсне пешеходец , лекаря да сгреши , нищо няма да му направят , но шофьора ако сгреши жална му .
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблемът може лесно да се реши.просто трябва да спрат да крадат и да вземат комисионни.
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Предложете им 6-7к заплата и работа от вкъщи и ще се намерят много.
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според мен условията на труд като шофьор на автобус за ужасни. Шофьорите на автобуси реално работят по 12 часа. Отделно и почивките им са малко. Да не говорим, че почти нямат време да се наобядват като хората и да отидат да пусна една вода и ако някой е на възраст или не може много да стиска въпреки че не е на възраст, то трябва да използва с цел да не стане инцидент - превръзки за инконтиненция, памперс *** или памперси с лепенки.
16
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С бонусите е толкова някъде, към 2000лв. За София не са много, но не са и малко. А и все пак говорим за оператори на геврек, не за мозъчни хирурзи. Ама явно възнаграждението не отговаря на високите им изисквания.