Какви фактори ни карат да избираме селото пред града?

Важно е в селата да има общности, убеден е Ивайло Вътовски
Обновена: 5 ное 2023 22:30 | 5 ное 2023 22:26, Анисия Иванова
8

"Голяма част от хората, които напускат София, са хора, които не са млади, а такива, които вече са пенсионирани. Търсят по-спокоен живот и започват да се заселват в селата или градовете, които са близо до София. Не трябва да противопоставяме града със село, а да намерим и да успеем да осигурим комфорт на село - аптеки, информация, достъп до здравни услуги. Или да не трябва да избираме между мръсен и чист въздух в София", каза урбанистът от "Екипът на София" Любомир Георгиев в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

По думите му да развиваш Столичната община не означава да се развива само София.

"Много са факторите, поради които хората все по-често избират селото. Аз като човек, който отскоро се опитва да живее на село, ми липсва културата. Ако в селото няма млади хора, комуникацията става трудна. Хората от града живеем забързано, имаме различни възприятия и потребности, докато потребностите на хората на село са по-различни", коментира Ивайло Вътовски от платформата "Живот на село".
Той е на мнение, че хората на село са доста по-гостоприемни.

"Хората трябва да имат възможност за избор, а не да е някаква принуда заради обстоятелствата. Пример - ако човек иска да дойде да живее в София, то е доста трудно да си наеме свястно жилище под наем, защото голяма част от имотите, които са налични, не са на пазара. Около 30% от жилищата в града са замразени, те стоят празни", допълни Георгиев.

Според него е важно между селата да има редовен градски транспорт.

"Тенденцията, която наблюдаваме в България в последните години, е, че хората отиват все повече в големите градове, защото имат възможност за препитание. Но и все повече виждаме как селата около големите градове стават като квартали едва ли не", поясни Ивайло Вътовски.

Любомир Георгиев смята, че големите градове привличат повече младите, които току-що са завършили образованието си.

Попитан доколко е важно да има общности в селата, Вътовски отговори: "Зависи от хората, които са там. Повечето хора, които живеят по селата, са на по-висока възраст от средната. За тях е лесно, защото се познават помежду си. Въпросът е да убедиш хората, които нямат възможности и цял живот живеят там, да бъдат убедени, че има смисъл от такава общност."

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 месеца
Родена съм в София и дядовците ми са от София беше хубаво като бях дете вече е мръсно и земята и въздуха и им ядете *** по магазините ...Майка ми продаде всичко и отиде на село живее прекрасно аз оставям всичко и се изнасям с семейството ми също от тази София ... Селото дойде в града ...искат купончета не им се гледат крави и кози каква грешка скоро ще се върнат по родните места като разберат ,че не е толкова хубаво да си гражданин и децата им кашлят постоянно..
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добрите последици от КОВИД. Къща до града на кристален въздух. Фотоволтаици, сонда, кладенец. Живот следващо поколение.
4
1
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 5 месеца
За мен не е самохвалство, че младите се връщат на село, а смелост, интелект и сърце. И о да- като пенсионер казвам, че имам толкова много млади съседи новодошли програмисти в родното си селце. Прекрасно е! Има детска глъчка, живо е! А вие се бутайте в панелите- въпрос на избор.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фakтopитe napи, мacpaф и keф...
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отдавна работещите дистанционно сме на село. Разбирай- доста заможните. Е, вярно село на 20км от София в полите на планината. Спокойствие, чист въздух, независими от енергийни и ВиК дружества, лесно за бизнес, защото всичко се продава на безценица. Вярно местните стряскащо прости бедняци, но добри роби за бъдещите ни бизнеси. Заформя се един хъб от богати хора в селцата около София- рай е.
1
2
 
11
 
! Отговори
Ъпсурт преди 5 месеца
Селото се оказа тъкмо у града :)))